למה הפיכה?
ראש ממשלת תאילנד נחשד בשחיתות וזכה בבחירות לא חוקיות, אבל לא ויתר על הכיסא
- הפיכה בתאילנד – משטר צבאי במדינה
- שגרירות ישראל: יש לנקוט באמצעי זהירות
- ישראלים בתאילנד: הרגשה של ציפייה דרוכה
בתחילת פברואר 2005 נערכו במדינה בחירות, בהן ניצחה מפלגתו של ראש הממשלה טקסין שינווטרה, וזכתה ב-377 מתוך 500 המושבים בפרלמנט. שינווטרה הוא האיש העשיר בתאילנד, מיד לאחר המלך, ונחשב לאחד העשירים במזרח אסיה. בתאילנד נהוגה שיטת שלטון בה המלך מחזיק בתפקיד ייצוגי, בדומה לתפקיד הנשיא בישראל. מתחתיו - ראש הממשלה והפרלמנט.
לפני שנה עלתה לשידור בטלוויזיה התאית תוכנית בה סונדהי, שותף לשעבר של ראש הממשלה המכהן יצא נגדו, והאשים אותו בשחיתות וניגוד עניינים, בהיותו איש עסקים ושליט. קולות התומכים בסונדהי והמתנגדים לטקסין גברו ארבעה חודשים מאוחר יותר, בינואר השנה. אז נחשפה עסקת ענק של ראש הממשלה, שמשפחתו מכרה את מניותיה ברשת תקשורת לחברה מסינגפור. העסקה, שנאמדה בכ-1.9 מיליארד דולר, לא חוייבה במס, וטקסין גרף לכיסו סכומי עתק.
ב-24 בפברואר, יומיים לפני עצרת ענק נגדו, הכריז טקסין על בחירות בזק שייערכו ב-2 באפריל, שלוש שנים מוקדם מהמועד המקורי. שלוש מפלגות מהאופוזיה הכריזו שיחרימו את הבחירות, לאחר שראש הממשלה סירב להקים גוף עצמאי שיערוך רפורמות בחוקה.
רמזים להפיכה בצבא
ב-2 באפריל נערכו הבחירות, למרות חרם מצד האופוזיציה. בסוף החודש הודיעו שלוש המפלגות המחרימות כי ייערכו בחירות חדשות, אם תוצאות הבחירות מה-2 באפריל יוכרו כלא חוקיות. וכך בתחילת חודש מאי, בית המשפט הכריז שהבחירות שנערכו לא תאמו את החוקה התאית, וכי יש לערוך בחירות נוספות.
טקסין לא הכיר בקביעת בית המשפט והכריז
הרמז האחרון להפיכה התקבל ב-20 ביולי, אז הורה רמטכ"ל צבא תאילנד לנשל מתפקידיהם יותר ממאה קצינים תומכי טקסין.
עדכון אחרון : 20/9/2006 0:07