ביקשו הגנה מהחיזבאללה
שר החוץ האיטלקי ערך סיור עם חבר פרלמנט של הארגון וביקש "להבטיח את שלומם של חייליו"
- היום שאחרי - סיקור מיוחד ב-nrg מעריב
"החיבוק האיטלקי" לחיזבאללה לא היה מקרי. עיקר משימתו של ד'אלמה בבירת לבנון התרכזה בשאלה האם בכוונת ארגון הטרור לפעול נגד כוחות האו"ם באמצעות חטיפת חיילים או התנקשות בהם. אתמול, חרף גל מחאה מצד בכירי הקהילה היהודית והאופוזיציה בימין, הסגיר גורם במפלגת הקומוניסטים וחבר הקואליציה באיטליה כי שר החוץ ד'אלמה התחבק עם בכירי החיזבאללה כדי "להבטיח את שלומם של החיילים האיטלקים".
כזכור, הודיעה איטליה כי בכוונתה לשלוח כוחות "למשימת שלום", ופנתה לאו"ם להגדיר במדויק מה היעדים שיוצבו בפני הכוחות, קודם שתחליט אם לאשר לחייליה לצאת לכיוון המזרח התיכון. בתוך כך, בעוד הוא מדגיש כי אין בכוונת הכוח הרב-לאומי לפרק את החיזבאללה מנשקו, המשיך שר החוץ האיטלקי לשחרר הצהרות אנטי-ישראליות.
בתום פגישתו עם נשיא מצרים בקהיר, הצהיר ד'אלמה כי "המלחמה הזאת הייתה בגדר אסון פוליטי לישראל וסייעה רבות לפופולריות של החיזבאללה". הוא הוסיף וקבע: "המלחמה מחזקת את הקיצוניים ומעניקה כוח מחודש לטרור. תביטו במצרים, מדינה שוחרת שלום בה כוחות קיצונים לא שולטים ושעשתה שלום עם ישראל, כעת מהללים בה את החיזבאללה".
תדהמה באו"ם ובקהילה הבינלאומית לאחר שנשיא צרפת ז'אק שיראק הודיע אמש כי צרפת תספק רק 200 חיילים לכוח הרב-לאומי, למרות הציפיות מצרפת שתוביל את הכוח. לדברי שיראק, צרפת שומרת לעצמה את האפשרות לספק בעתיד כוחות נוספים שישרתו תחת כוח האו"ם, אך מסרבת שחיילים אלו יהיו תחת פיקודו של האו"ם באופן קבוע.
"כדי לענות על הצרכים המידיים של פריסת צבא לבנון, הנשיא הודיע שצרפת תכפיל באופן מיידי את התרומה הנוכחית שלה ותשלח 200 חיילים", הודיע אתמול ארמון הנשיאות בצרפת בשמו של שיראק, לאחר שנשיא צרפת מסר
באו"ם ציפו כי מתוך 15 אלף החיילים של הכוח החדש יהיו לצרפת לפחות 5,000 חיילים . עם זאת, שיראק הודיע אמש לקופי אנאן כי צרפת מוכנה לקבל על עצמה את הפיקוד על הכוח הרב-לאומי.
בימים האחרונים פרץ ויכוח ציבורי בצרפת באשר לשליחת החיילים ללבנון והחשש מנפגעים.
בזיכרון הצרפתי נצרב היטב הפיגוע נגד הצנחנים הצרפתים בביירות ב-1983, שבו נהרגו 58 צרפתים, ורבים זוכרים גם את החיילים הצרפתים שמתו במהלך משימות שמירת השלום של האו"ם בבוסניה בשנות ה-90.
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמרה אתמול שגרמניה לא תשלח כוחות לוחמים לכוח הרב-לאומי בלבנון, אך עשויה להציע סיוע ימי שיסייע בסיורים בקו החוף של לבנון. ממשלת גרמניה הזהירה כי אינה יכולה להציע הצעה מעשית להשתלבות בכוח עד אשר תובהר סמכותו, הרשאתו וכללי הפתיחה באש.
כמעט 40 שנה לאחר שצבא לבנון נטש את אזור הגבול עם ישראל, חזרו אתמול 7,000 מחייליו והתפרסו בשלושה מחוזות מרכזיים בדרום לבנון. שלוש החטיבות ששלח הצבא תפסו עמדות בצור, במרג'- עיון ובבינת-ג'בל, כצעד ראשון לפני פריסה מוגברת של הצבא, שתתבצע לאחר נסיגה מוחלטת של צה"ל.
בסך הכל התפרס הצבא, מלווה בכוחות משטרה, על שטחיהם של 30 כפרים, מתוך 145 כפרים השוכנים מן הגבול הישראלי עד הליטני. החיילים הגיעו בטנקים, בנגמ"שים ובמשאיות, ותפסו את העמדות בנוכחות חיילי יוניפי"ל.
בכך השלים צבא לבנון מהלך היסטורי-אם כי אפוף סימני שאלה - של פריסה בדרום לבנון. החיילים הלבנונים, חבושים בכובעי פלדה אדומים, אף הגיעו לאזור שער פאטמה ליד מטולה. בדרכם פיזרו עליהם תושבים לבנונים, מצוידים בדגלי הלאום, מטחי אורז ופרחים. החיילים הפכו אטרקציה עבור עיתונאים ישראלים, עד שצה"ל החליט לסגור את השטח בפני נציגי התקשורת.
המהלך שנרשם אתמול מהווה יישום של החלטה 1701 של האו"ם, שהתקבלה לפני שבוע. החלטה זו קובעת כי צה"ל ייסוג בהדרגה מן הדרום, ואת מקומו יתפסו 15 אלף חיילים לבנונים, ביחד עם מספר דומה של חיילי יוניפי"ל שיגיעו בהדרגה החל מהשבועות הקרובים.
פריסת הצבא מלווה בסימני שאלה רבים, זאת לאחר שחיזבאללה הודיע כי אין בכוונתו להתפנות מן האזור ולא לפרוק את נשקו. ממשלת לבנון קבעה, כי סמכותו של הצבא היא "שמירה על כבודו של הקו הכחול" (הגבול עם ישראל) וכן שמירה על החוק והסדר ועל רכוש האזרחים.
אלא שנכון לעכשיו, עדיין לא ברור כיצד אמורים החיילים להגיב במקרה שחיזבאללה יבצע פיגוע, ואיך בדיוק ימנעו זאת ממנו. שר ההסברה ראזי עריידי הודיע שלשום, כי הצבא לא נשלח כדי להילחם בחיזבאללה.
ווליד ג'ומבלאט, מנהיג הדרוזים בלבנון הידוע כמתנגד חריף לחיזבאללה, קרא אתמול לחיזבאללה ליישם את הסכם ההודנה עם ישראל משנת 1949. הסכם זה עיגן את הפסקת האש בין שתי המדינות, אולם ללא חוזה שלום. בהסכם טאיף נקבע בין השאר, שכל המליציות החמושות בלבנון יפורקו מנשקן.
בהכנת הידיעה השתתפו: אור הלר, כתב מעריב בפריז, מנחם גנץ, כתב מעריב ברומא, ג'קי חוגי, אורי בינדר וסוכנויות הידיעות