"מקווה שהרמטכ"ל לא יתפטר"
סגן הרמטכ"ל התייצב לצד מפקדו "הוא תיפקד מצויין", אמר. גם שר הביטחון בטוח "חלוץ מסור ונאמן"
- היום שאחרי המלחמה - סיקור מיוחד ב- nrg מעריב
הבוקר נפגשו שר הביטחון והרמטכ"ל ודנו בפרשת תיק המניות. "חלוץ מפקד על צה"ל מתוך נאמנות למדינת ישראל ומתוך מסירות לביטחון אזרחיה וחייליה", אמר פרץ והוסיף כי הוא מאמין שהרמטכ"ל מתרכז כל העת בהשלמת המשימות המוטלות על צה"ל.
בראיון לגלי צה"ל אמר סגנו של חלוץ, האלוף משה קפלינסקי: "הרמטכ"ל ממשיך לפקד על הצבא כמו שהוא עושה כל הזמן. הוא יודע להפריד בתור איש בוגר רציני ואחראי, ובעיני גם כמנהיג, בין הסערה שהתעוררה לבין הדברים החשובים באמת, וממשיך להנהיג את הצבא", כך העיד קפלינסקי על מפקדו. "אני יכול לדמיין את הקושי הרב שהוא נמצא בו, ואני גם מאוכזב וכועס על הסיטואציה אליה הגיע. לא ידעתי על הפרשה לפני פרסומה, אבל הייתי יחד עם חלוץ החל מהדקות הראשונות אחרי שהתבררה התמונה בפיקוד צפון ביום הנורא ההוא – והוא תפקד מצוין".
לדברי האלוף קפלינסקי, הפרשה, מבחינתו, היא זבוב שהפך לפיל. "הייתי בהלם שלשום, לא הבנתי למה זו כותרת, ומאחר שאני מכיר את הנתונים האמיתיים על אותם ימי תחילת הלחימה - אין לי ולו טענה קטנה אליו". עוד הדגיש סגן הרמטכ"ל כי "קצב הפעילות במטכ"ל לא דומה לקצב האירועים בשטח, ומדי פעם מתפנים לדברים אחרים. אבל אני יכול להעיד שחלוץ עסק בהובלת הצבא ובהתנעתו לקראת הפעילות הצבאית".

קפלינסקי התייחס לגורמים במערכת הביטחון המגנים את התנהגות הרמטכ"ל. "לצערי אני לא שומע אילו קצינים מעבירים ביקורת, וזו בעיה. אני חושב שיש ביקורת, וחלקה לגיטימית – אך הסתתרות מאחורי אנונימיות נראית לי חסרת הקשר מקצועי, ומכילה גם בעיה ערכית".
"אני חושב שהציבור מודע לחלק מההחלטות הקשות שחלוץ קיבל בצפון", הוסיף קפלינסקי. "הוא נהג כמנהיג וכמוביל. חלק מההחלטות
על השאלה האם עומד הרמטכ"ל להגיש את התפטרותו, השיב האלוף: "אני מאוד מקווה שלא יחליט להתפטר. יש משימות קשות בפנינו, דיונים קשים, הפרשייה בצפון לא הסתיימה - לאור נאומו של אסד אתמול, לא סיימנו בדרום את הלחימה נגד החמאס, והמשימות מורכבות מאוד".
בנוסף, התייחס קפלינסקי להמשך הישארות הכוחות בלבנון ואמר: "תפקידנו הוא לאפשר לתנאי ההסכם לקרום עור וגידים בשטח, וצה"ל ישמור שם על נוכחות עד שהתנאים ייווצרו. אני לא יודע להגיד מתי יגיע כוח יוניפי"ל, אך חובתנו לתת ביטחון במקומות בהם הכי נכון שנהיה, גם אם זה ייקח זמן". עוד הדגיש כי "אין לנו יומרה להחזיק שטח בלבנון, אין לנו רצון להתנחל בלבנון לאורך זמן, אך יש מקומות שנצטרך להחזיק בשביל הביטחון הרצוי".
את הזמן המשוער לכך העריך קפלינסקי במספר שבועות, תוך הסתייגות כי אין לכך הערכה מדויקת. "יצאנו למלחמה עם מטרות ברורות. אמנם לצערי לא החזרנו את שני הבנים החטופים הביתה, אך יצרנו את התנאים האחרים שהגדירה ממשלתנו – לשנות את המצב ולתת ביטחון לאורך הגבול הצפוני, לטווח הארוך", הוא הדגיש. "גם הישגינו ברמה הטקטית, למרות שגיאות שאנו מתחקרים, היו טובים, ואפילו טובים מאוד. כוח הרתעה לא נמדד בתחושות של מחר בבוקר. זה נבנה לאורך זמן".
נושא נוסף אליו התייחס קפלינסקי הוא החלטת הרמטכ"ל לשלחו לפיקוד הצפון, באמצעה של המלחמה, לצידו של האלוף אודי אדם. "ההחלטה על תפקידי היתה ברורה מאוד לדרגים הצבאיים, גם לאלוף אדם שהמשיך לפקד בצורה טובה על הכוחות בפיקוד. אנו אנשים בוגרים שמבינים את האחריות המשותפת של כולנו".
על השאלה מדוע הוחלט להרחיב את המתקפה סמוך כל-כך לכניסת הסכם האש לתוקפו, תוך הקרבת חייהם של למעלה מ-30 חיילים בימים האחרונים ללחימה, השיב: "צר לי על הקורבן, על הנופלים, את חלקם אני מכיר אישית. קשה לנו לדעת בזמן המערכה מה היה המחיר אם לא היינו מבצעים מהלך כזה או אחר. אך חשבתי ואני חושב היום שהמהלך ההתקפי היה מוצדק, והוא איפשר להסכם להיכנס לפסים הנכונים שמתאימים לעם ישראל ולהבטחת ביטחוננו", אמר האלוף קפלינסקי. "כשיצאנו להתקפה דבר לא היה ברור בפועל, אך זה גרם להסכם טוב יותר ולהקדמת הפסקת האש".