גם הם רוצים הביתה
מאמצי העזרה לבעלי החיים בצפון נמשכים: העמותות מחלקות מזון וציוד ואוספות אליהן כלבים וחתולים עזובים. משרד החקלאות מבקש מתושבי הצפון שאיבדו את יקיריהם על ארבע, לחפשם במכלאות העירוניות ובעמותות השונות. והיחידה המיוחדת לאילוף כלבים מנדבת עצות מעשיות לטיפול בכלבים נפגעי חרדה
למרות הפסקת האש שנכנסה לתוקפה ביום שני בבוקר, ההולכים על ארבע מיישובי הצפון עדיין נלחמים על חייהם: אלפי כלבים וחתולים נותרו חסרי בית, מורעבים ומיובשים ללא מושיע, פרט לעמותות שממשיכות לעשות עבודת קודש. עמותת אהב"ה אספה מאות כלבים וחתולים, חלקם פצועים או במצב מזעזע בגלל רעב ממושך.
בעמותה מספרים על שני מקרים הזכורים להם במיוחד: משפחה מקריית מוצקין, השאירה את הכלב קשור בחצר. הוא יילל מפחד בכל אזעקה והפריע לדיירי השכונה. השכנים, שידעו היכן המפתח לבית – הכניסו את הכלב הביתה. בעלת הכלב התקשרה לאהב"ה בדרישה שהעמותה תוציא את הכלב מהדירה. כשהגיעו המתנדבים לדירה הם נדהמו – הכלב הגדול והמבוגר היה רק עור ועצמות ושיער גופו נשר.
במקרה השני נקלטו בעמותה כלבת זאב מעורבת ושלושת גוריה, שנזרקו בידי בעליה שעזב את נהריה ונטש אותם, לא לפני שטרח להודיע לשכן שלו שהוא אינו מעוניין בכלבה.
מתנדבי אהב"ה חילקו עד היום למעלה מ-10 טון מזון ברחובות ישובי הצפון. העמותה מבקשת מתנדבים נוספים שיוכלו לעלות לצפון לחלק מזון וכן תרומות של מזון. נכון להיום, עדיין נאספים כלבים וחתולים פצועים, ביניהם חיות שנפלו קורבן להתעללויות - הן מחפשות נואשות קרבת אנשים ומתברר שיש כאלה שמנצלים זאת לרעה.
גם בעמותות "הכל חי" ממשיכים בשגרת המלחמה. עד כה הם חילקו כ-12 טון של מזון והיד עוד נטויה. משלחות של מתנדבים ממשיכות לעלות צפונה עם מזון וציוד ומחפשות בעלי חיים עזובים נוספים שעוד ניתן להציל.
על פי ההערכות שנעשו בתקופת הלחימה והקטיושות, למעלה מ-8,000 כלבים וחתולים נותרו נטושים ללא מזון ומים, חסרי ישע לחלוטין. בעמותות ובמחלקות הווטרינריות מאמינים כי בשבועות הקרובים יתבררו המספרים האמיתיים, כמויות הנטישה ומספרי הקורבנות על ארבע שגבתה המלחמה.
משרד החקלאות קורא לבעלי הכלבים שאבדו או נעזבו בצפון לאתר את כלביהם ולהחזירם הביתה. כלבים רבים אבדו בתקופת המלחמה, מקצתם ברחו מאימת הטילים ורעמי התותחים, אך רבים אחרים נעזבו מאחור, על ידי בני המשפחה שעזבו דרומה. כעת נערכים במשרד החקלאות ובעמותות הפועלות למען בעלי חיים, להשבת הכלבים לבעליהם וכן למצוא בית חדש לאלו שלא יאותרו.
ד"ר יובל הדני, וטרינר הגליל המערבי מטעם משרד החקלאות, אמר כי כלבים רבים נאספו לכלביות העירוניות ולכלביות ברשויות המקומיות, וקרא לבעלי הכלבים לחפשם באמצעות פנייה לוטרינר העירוני או הרשותי במקום מגוריהם. "רוב הסיכויים שהכלב נאסף קרוב למקום מגוריו ובירור פשוט, אפילו טלפוני, יכול להביא לאיחוד הכלבים עם בעליהם".
ד"ר יאיר וייס, סגן מנהל המחלקה הווטרינרית בעיריית חיפה, מדגיש כי לפחות בעירו הבעלים לא יחויבו בתשלום קנס כלשהו
ד"ר וייס מציין כי כלבים בניגוד לבני אדם אינם נותרים טינה והם ישמחו מאוד לראות את בעליהם שבים, כך שאין חשש לתגובות בעיתיות ובעיות התנהגות של הכלבים לאחר שהמצב יחזור לשגרה, סביר להניח שהכל יחזור לקדמותו. הוא מוסיף כי הכלביה העירונית מלאה בכלבים, חלקם בעלי שבבים וחלקם ללא והשירות הוטרינרי שם לו כרגע למטרה לנסות למסור כמה שיותר כלבים מתוך מטרה למצוא בית חם למרביתם.
עם חזרת הרשויות המקומיות לעבודה מלאה, יחזרו גם הפקחים העירוניים לשטח וצפויים להיאסף למכלאות כלבים משוטטים רבים. בשל מצוקת המקום הצפויה במכלאות העירוניות בצפון, יועברו מקצת מהכלבים הנטושים לפנסיונים פרטיים, על פי הצורך, ושהייתם תמומן על ידי הממשלה, בהתאם לסיכום שהושג בין השרים שלום שמחון, גדעון עזרא ומנכ"לית המשרד לפיתוח הגליל, אפרת דובדבני.
עם זאת במשרד החקלאות ובעמותות למען בעלי החיים הביעו תקווה כי מרבית הכלבים יחזרו לבעליהם וכי אלו יעשו מאמץ לאתרם בעיר מגוריהם או ברשות המקומית. העמותות למען בעלי החיים קוראות לציבור הרחב להגיע לימי האימוץ הפתוחים ולאמץ כלב.

כלבים רבים, בדומה לבני אדם, חוו טראומה מרעשי האזעקות, הפיצוצים וחוסר השיגרה. גם בהם כדאי לטפל על מנת שלא תיווצרנה בעיות התנהגות ודפוסי התנהגות לא רצויים לטווח הרחוק.
איך מחזירים את כלבכם לשגרה, וכיצד מתמודדים עם שיקומם? אם הכלב משתולל ומייבב, מתגרד בחרדה מוגזמת לשמע צלילי סירנות ואמבולנסים או בכל מפגש עם אורח הנכנס הביתה, אם הוא מתחבא בפינת מסתור בבית ומסרב לצאת - כנראה שהוא סובל מפגיעות חרדה.
היחידה המיוחדת לאילוף כלבים אספה עבור תושבי הצפון וכלביהם סימנים לזיהוי טראומת המלחמה אצל כלבים ופתרונות עבור ההתנהגויות הקשורות באובדן שגרה:
מהם הסימנים לפגיעות חרדה?
1.חרדה מרעשים, קולות נפץ, סירנות אמבולנסים, חרדה מזרים, ואף חרדת נטישה
2.חוסר תיאבון
3. התרופפות כללי המשמעת מהעבר ועד לחוסר משמעת כולל
4. ניסיונות בריחה מהבית
5. חוסר שקט
מה הפיתרון? קובעים לכלב סדר יום קבוע הכולל:
1.זמני ארוחות קבועים
2. טיולים וזמני יציאה קבועים לעשיית צרכים
3. זמן בילוי עם הכלב – הקפידו במהלך שלושת החודשים הראשונים לבלות עם הכלב כשעתיים - שלוש במשך היום, להקדיש לו אהבה ותשומת-לב, בכך תסייעו לו להתמודד עם המשבר והלחצים, ובהדרגה להחזיר לעצמו את הביטחון העצמי.
4. זמן התמודדות – כן, גם זה חלק מתהליך הריפוי. יש לעזוב את הכלב לבד מידי יום לפרק זמן מוגבל של חצי שעה, ובהדרגה להאריכו לכ-3-4 שעות ביום. מומלץ להשאירו בחדר קטן או בשטח מצומצם בבית עם מעט אור (לא אור יום, אך גם לא חושך מוחלט), רדיו פועל, אוכל ומים. עם חזרתכם הביתה, לא להוציאו משטח זה ולהמעיט במתן תשומת-לב ברגעים הסמוכים. הכלב צריך לזהות שאתם בבית, וכך להתמודד עם החרדה, ולהתגבר עליה בהדרגה. במידה ובימים הראשונים הכלב מראה סימני מצוקה כגון יללות בלתי-פוסקות, מומלץ לבצע תהליך זה כשאתם בבית, ורק בהמשך להשאירו לבד.
חלק מהמשפחות, כאמור, עברו לסביבת מגורים אחרת שאינה מוכרת לכלב, חלקכם השאיר את הכלב אצל אדם זר שיטפל בו, כלביה או פנסיון וכדומה. גם מצבים כאלה עלולים ליצור אצל הכלב חרדות, ובוודאי אובדן הרגלים קבועים, וחיפוש הרגלים חדשים. כלבכם קרוב לוודאי, סיגל לעצמו התנהגויות חדשות, שאינן בהכרח רצויות ומקובלות עליכם. חשוב לסייע לכלב ככל הניתן, להקפיד על כללים, ולפנות לייעוץ.
היחידה המיוחדת לאילוף כלבים, המתמחה באילוף ובמתן פתרונות לבעיות התנהגות אצל כלבים, רואה מרכיב חשוב מאוד במתן יחס ואהבה לכלב, ובעיקר זמן על-מנת להתגבר על הפחדים עם חזרת המשפחה לשגרה, ועבודה נכונה עם הכלב.הוא יראה הפחתה בסימני המצוקה, ובהדרגה יחזור גם הוא לשגרה. חשוב להיות סבלניים, עקביים ואוהבים.