'הביקורת על הרמטכ"ל מסכנת החיילים'
פרשת מכירת תיק ההשקעות של הרמטכ"ל, שנחשפה במעריב, ממשיכה לעורר הדים. במהלך ביקור אולמרט ושריו בצפון, נדרש השר דיכטר לביקורת: "אי אפשר לעשות דבר כזה תחת לחימה"
השר לביטחון פנים, אבי דיכטר, התייחס היום להאשמות שנשמעו נגד הרמטכ"ל, רב אלוף דן חלוץ, בנוגע למכירת תיק ההשקעות שלו. "הדברים שנאמרים על הרמטכ"ל מסכנים על החיילים שעדיין נלחמים בצפון", הדגיש דיכטר. "אי אפשר לעשות דבר כזה תחת לחימה".
דיכטר ציין עוד, כי אין זה המועד הראוי לעסוק בדבר. "הוא עדיין מנהל את המלחמה, וצריך לחזק אותו, כי הוא עדיין שומר על ילדינו", אמר. "זו לא העת, ובבוא הזמן צריך לבחון את כל ההיבטים של המלחמה".
בעקבות הפרסום, פנה אתמול בבוקר יו"ר המפד"ל, זבולון אורלב, ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בדרישה לחקור את הפרשה. לטענת אורלב, הפרשה מעלה חשד, לכאורה, לעבירות של ניצול מידע פנים, ניצול לרעה של כוח המשרה והפרת אמונים. "יש ציפייה שבשעות מכריעות הרמטכ"ל יקדיש את כל עיתותיו ויכולותיו לניהול המלחמה, ולא לעריכת חשבונות אישיים של רווח והפסד בבורסה", אמר אורלב. "הואיל והמערכה הצבאית טרם הסתיימה, יש חשיבות עליונה לכך שהרמטכ"ל יהיה חף ונקי מצל צילו של חשד לעבירה".

ח"כ קולט אביטל (העבודה) היתה בוטה עוד יותר, וקראה לחלוץ להתפטר מתפקידו. "יש כאן בעיה חמורה בסדר העדיפויות שלו. המדינה בערה, וכל שעניין אותו זה תיק ההשקעות שלו". גם יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ רוחמה אברהם (קדימה), מיהרה להגיב על הפרסום. "הפרשה מעוררת תמיהות רבות", אמרה. "על הרמטכ"ל לספק לציבור הסבר מפורט יותר מאשר ההסבר הלקוני שנתן עד כה".
ח"כ גלעד ארדן (ליכוד) אמר כי "הרמטכ"ל אינו כאחד האדם, והוא אמור לסמל את עוצמת צה"ל". לדבריו, "העובדה שהוא מצא לנכון לעסוק במימוש השקעותיו הפרטיות מיד לאחר חטיפת החיילים עלולה להעיד על חוסר בטחונו ביכולתו של צה"ל לטפל באירוע בהצלחה. פעם מנהיג היה שואל מה הוא יכול לעשות עבור המדינה, היום כנראה שואלים מה הבורסה עשתה היום".
אנשי חטיבת "מנהיגות יהודית" בליכוד קראו לפטר את חלוץ מיד. "לא צריך ועדת חקירה כדי לחשוף את הריקבון המוסרי של מי שקיבל את
סגן ראש הממשלה ושר התחבורה שאול מופז, לעומת זאת, ביקש אמש לחזק את ידי הרמטכ"ל בעקבות הפרסומים בעניינו. "אני מכיר את רב-אלוף דן חלוץ שנים רבות", אמר. "אני מוקיר את תרומתו למדינת ישראל ואת איכותו כבן אדם, קצין ומפקד".
חלוץ עצמו נדרש היום להתייחס לפרשה ולתגובות החריפות, במסגרת תדרוך שקיים לכתבים בעקבות סיום המלחמה. "מדובר בדבר מרושע, מגמתי, ואני לא יודע מי עומד מאחורי זה", אמר. "לא אגרר לכך מול מי שמטיל ספק באינטגריטי שלי". חלוץ הוסיף: "אני גם אזרח במדינת ישראל, ויש לי את המשק שלי. מטילים בי כתם שאין לו יסוד ולא שחר, זה מה שיש לי לומר. העובדות הן נכונות, אבל יש מה שכתוב ויש מה שלא כתוב".

אתמול בבוקר חשף מעריב כי 3 שעות לאחר אירוע חטיפת החיילים, אלדד רגב ואהוד גולדווסר, בשעה שבה התכנסה הצמרת הצבאית והמדינית כדי לדון בשאלה אם לפתוח במלחמה בלבנון, התפנה הרמטכ"ל דן חלוץ כדי למכור את תיק ההשקעות הפרטי שלו, אותו ניהל בבנק לאומי. על פי המידע שהגיע לידי מעריב, חלוץ פנה סמוך לשעה 12:00 בצהריים ביום פרוץ המלחמה למנהל ההשקעות שלו בסניף לב דיזנגוף של בנק לאומי, וביקש למכור את כל תיק ההשקעות שלו,בגובה 120 אלף שקל, אותו הוא מנהל בסניף.
באותו זמן ממש רעמו התותחים בגבול הצפון, ונעשו מאמצים קדחתניים לאתר את שיירת המחבלים שחטפה את גולדווסר ורגב. הבורסה הגיבה בירידות שערים חדות. ניסיון העבר מלמד כי אירועים כאלה משפיעים על המסחר בבורסה ובדולר, כאשר אירועים שליליים דוגמת פיגועים או הידרדרות ביטחונית גוררים ירידות שערים וזינוק בשער הדולר, ואילו ציפייה לרגיעה ביטחונית מביאה לעליות שערים ולהתחזקות של השקל. כזה היה המצב גם עם פרוץ הלחימה בלבנון. עם תחילת המלחמה ירדו שערי הבורסה בתל-אביב באופן חד, כאשר יום רביעי (שבו מכר חלוץ את תיק ההשקעות שלו) הסתיים בירידות שערים של 4.2 אחוזים (במדד ת"א 25), ולמחרת (יום חמישי) נמשכה המפולת והמניות ירדו ב-4.1 אחוזים נוספים.
בסך הכל קרסו המניות בבורסה בשני ימי המסחר הראשונים של הלחימה ב-8.3 אחוזים. חלוץ, שמכר את תיק ההשקעות שלו בשלב מוקדם, חסך לעצמו חלק גדול מירידת השערים. כדאי לציין כי מבחינה כלכלית טהורה, המהלך שביצע הרמטכ"ל לא התברר ככדאי במיוחד במבט לאחור, זאת משום שבשבועיים האחרונים התהפכה מגמת המסחר, וירידות השערים שאפיינו את תחילת המלחמה התחלפו מאוחר יותר בעליות. כיום עומדים מדדי הבורסה על רמה של כשני אחוזים בלבד מתחת לרמתם ערב תחילת הלחימה. בתגובה לפניית מעריב סירבו בבנק לאומי להתייחס לידיעה, בנימוק שהם מנועים ממסירת מידע כלשהוא על פעילות לקוחות בבנק.
הרמטכ"ל, דן חלוץ, אמר בתגובה: "מדובר בתיק המניות שלי, שעליו הפסדתי 25 אלף שקל. בגלל ההפסדים התחלתי למכור אותו בהדרגה. נכון שחיסלתי את התיק, שהיה בגובה 120 אלף שקל, ב-12 ליולי בסביבות 12:00 בצהריים, אבל אי אפשר לעשות קישור בין זה לבין המלחמה. קישור כזה נראה לי שלא מן העולם הזה. באותה שעה אני לא חשבתי ולא צפיתי שתהיה מלחמה. בכלל, במהלך המלחמה עשיתי הרבה דברים שקשורים להיותי אזרח ובעל משפחה".
מאוחר יותר נמסרה מדובר צה"ל התגובה הרשמית: "הרמטכ"ל מנהל את ענייניה הכספיים של משפחתו באופן שוטף ככל אזרח בישראל. במסגרת ניהול זה מתבצעות פעולות בנקאיות שוטפות שהתבצעו לפני כן, ויתבצעו גם בעתיד. הרמטכ"ל עושה יומם וליל על מנת להגן על חיי אזרחי המדינה וחיילי צה"ל, והניסיון לחבר בין ענייניו הפרטיים לפרשת חטיפת החיילים אינו ראוי".
השתתפו בהכנת הידיעה אמיר בוחבוט ומנחם רהט