המבצע הבא: פתיחת הלימודים
לאור המצב, הבטיחה היום שרת החינוך להעניק את מרב התמיכה והסיוע שיצטרכו תלמידי הצפון
- מלחמה בצפון - סיקור מיוחד ב- nrg מעריב
מנכ"ל המשרד, שמואל אבואב, הסביר כי כל עוד נמשכת המלחמה, ישנה חלוקה לשלושה אזורים: באזור הצפוני ביותר, בו אוסר פיקוד העורף על יציאה מהמקלטים, יגיעו מורים ומתנדבים למקלטים ושם יעבירו לתלמידים פעילויות שונות; באזור שבו ניתן להסיע תלמידים, הם יועברו למקומות ממוגנים - ושם יתנהלו הלימודים; בשאר הארץ ייפתחו הלימודים כסדרם ב-1 בספטמבר.
במשרד מתכוונים לתגבר את בתי הספר בצפון בפסיכולוגים וביועצים, זאת על מנת שאלו יסייעו לתלמידים וגם למורים לחזור לשגרה. "ברור שהמורים והתלמידים עברו חוויה קשה וזקוקים לייעוץ", אמרה תמיר. "מהרגע שהתלמידים חוזרים לכיתות, במחוז צפון ובמחוז חיפה נתגבר את הפסיכולוגים והיועצים. זה לא פתרון לטווח קצר".
תמיר הדגישה שהמשרד יעשה כל מאמץ כדי שההישגי תלמידי הצפון לא ידרדרו, כמו שקרה לתלמידים שפונו מרצועת עזה. "זה אחד המענים האמיתיים שהממשלה יכולה לתת לבעיות שהציבור סבל מהם בקיץ", אמרה שרת החינוך.
צפוי ויכוח עם האוצר
במשרד החינוך סבורים שיזדקקו לפרק זמן של כשבועיים כדי להחזיר את המערכת לשגרה. לכן ההחלטה הסופית לגבי אופי החזרה ללימודים תתקבל בסביבות ה-15 באוגוסט. הזמן הזה יוקדש בין השאר לשיפוצים בבתי הספר שנפגעו מקטיושות, כאשר בכל יישוב יתחשבו בבעיות ובצרכים הייחודיים. "אין דין נהריה כדין הגליל העליון", הבהירה תמיר. "המצב שונה במקומות השונים, ונהיה מאוד רגישים לצרכים של העירייה".
במשרד מציעים כרגע כמה פתרונות זמניים לבעיות שעומדות בפני ההורים והתלמידים. בין השאר מבהירים שבמקרה שהמלחמה תימשך, תלמידים שעזבו את הצפון יחד עם משפחותיהם יוכלו להתחיל ללמוד בבתי ספר שקרובים למקום בו הם מתגוררים כעת.
תלמידים באזורים שבהם מותר לצאת
מהמקלטים ילמדו בבתי ספר בהם יש אזורים ממוגנים, או במבנים ציבוריים. אפשרות נוספת היא הפעלת "משמרת שנייה" באופן זמני. כלומר, התלמידים יגיעו בשעות שונות ללימודים.
העלות המוצעת של התוכנית עומדת על כחצי מיליארד שקל, מתוכם 100 מיליון לגיוס פסיכולוגים ויועצים, אותם יתחיל לגייס המשרד כבר בימים הקרובים. "יהיה ויכוח גדול עם האוצר, אבל אנחנו לא מוכנים לקבל שהמצב הנוכחי ימנע השקעה במערכת החינוך", אמרה תמיר. אולם, גם היא יודעת שתאלץ לקיים את הלימודים אף ללא תוספת תקציב. תמיר גם הודתה היום לראשונה שהרפורמה שיזמה לא תצא לפועל בכל מערכת החינוך, אולם היא אמרה שתנסה ליישם את הרחבת יום חינוך ארוך, בעיקר בגנים, ביישובים בצפון.