בגלל המצב: עלייה של 500% בפניות המצוקה
ארגוני הסיוע לנוער ולניצולי שואה במצוקה נפשית מדווחים: עלייה דרסטית במספר הפונים והנזקקים לסיוע במזון, מאז החלה ההסלמה במצב בצפון
-ישראל נלחמת - סיקור מיוחד ב-nrg מעריב
עמותת 'עלם', שמסייעת לנוער במצוקה ובסיכון, מדווחת על עלייה של 500% בכמות הפניות מאז שהחלה במלחמה בצפון בהשוואה לימים רגילים. מאז החלה המלחמה, מדווחים בעמותה, נכנסים מאות בני נוער לאתר האינטרנט של העמותה ומשוחחים בחדרי צ'ט עם מתנדבי העמותה. בנוסף פונים בני הנוער באמצעות אי-מיילים ומשאירים הודעות בפורום.
ב'עלם' אומרים ש-90% מהפניות הן בנושאי לחץ נפשי וחרדה וכי בני נוער דיווחו על בעיות כגון הפרעות בשינה, חרדות הפוגעות בתפקוד, חוסר תיאבון או תיאבון יתר, בכי היסטרי ועוד. 70% מהפונים, כך עולה מהדיווח, הם נערים ונערות תושבי הצפון שנמצאים בבתיהם בימים אלו ומבלים שעות רבות מול המחשב.
אותם בני נוער פונים למתנדבי העמותה בין השעות 19:00 ל-22:00 בלילה. ב'עלם' אומרים שישנו גם שינוי בטווח הגילאים של הפונים, וכי ילדים קטנים, שעדיין נמצאים במסגרות של קייטנות, פונים אף הם לעמותה.
עוד מציינים ב'עלם' כי בסוף השבוע הראשון ללחימה היו מאות פניות ודיאלוגים עם המתנדבים, וכי בסך הכל מדובר עד כה באלפי פניות שהתקבלו. כמו כן אומרים בעמותה כי המספרים ממשיכים לגדול ובעיקר במהלך סופי השבוע. לשם כך הרחיבו ב'עלם' את מאגר המתנדבים שלהם כמו גם את שעות הפעילות וימי הפעילות, שכוללים כעת גם את סופי השבוע.
"חלק מהפונים הם בני נוער שעזבו זמנית את בתיהם בצפון לאור המצב ומצויים בחוסר ודאות. כמו כן, בני נוער רבים מקבלים מידע מהתקשורת וזקוקים לתמיכה ולהסברים מגורמי סמכות" אמר ל-nrg מעריב ציון גבאי, מנכ"ל עמותת 'עלם' שהוסיף כי "ההמתנה הממושכת ללא תעסוקה וחברים יכולה להוביל להעמקה של המצוקה והחרדה בקרב אותם נערים ונערות".
גם בעמותת 'עמך', שמסייעת לקשישים ניצולי שואה, מדווחים על עלייה ניכרת בפניות בכל רחבי הארץ. לאור המצב פתחה העמותה קו חירום מיוחד. "המתח שיוצרת המלחמה והאיום על חיי האזרחים והחיילים, הזוכה לסיקור תקשורתי רחב בכל אמצעי התקשורת, מעוררים
"המצב הביטחוני מערער את מצבם הנפשי של ניצולי השואה ואנו מקבלים פניות מניצולי השואה ואחרים שמעולם לא פנו לקבל סיוע", הוסיף.
מדיווחי שתי העמותות עולה כי בני הנוער הפונים לקבלת סיוע מדווחים על הפרעות שינה, איבוד שליטה וחרדה מפני עתיד המדינה ועתידם האישי של הפונים ובני משפחותיהם.
באותו נושא, משרד הרווחה הודיע אתמול שמדיווחי מחוז הצפון של והעמותות המסייעות לתושבים עולה כי מדי יום מחלקות העמותות והרשויות המקומיות בצפון כ-9,000 ארוחות חמות. משרד הרווחה אף ציין כי ישנו חוסר של 3,000 ארוחות נוספות.
במשרד אומרים שהצורך העיקרי כרגע הוא בחבילות מזון יבש, מזון לתינוקות וטיטולים לכ-10,000 משפחות. קרנות סיוע כגון הג'וינט, קרן סקט"א רש"י, הקרן לידידות ועוד לקחו על עצמן לחלק מזון ב-13 יישובים בצפון שמהוות מחצית מהצרכים הקיימים.
פורום מיוחד של משרד הרווחה, קרנות הסיוע וארגוני סעד, הוקם כדי לטפל בבעיה. ממשרד הרווחה נמסר ש"הפורום פועל במשותף כדי להשלים את הצרכים החסרים הן מכספי הממשלה, והן מכספי הקרנות והעמותות.
גם ארגון 'לתת' שמספק מזון באופן קבוע לכ-100 עמותת ברחבי הארץ מדווח על עלייה בבקשות לסיוע. מנכ"ל לתת, ערן ויינטרוב, תקף את משרד הרווחה על כך שאינו עומד בעומס. "העומס על ארגוני הסיוע במגזר השלישי הולך וגובר".
לדבריו, "קריסת מערכות הרווחה מקבלות משנה תוקף בימים של מלחמה. אין שר רווחה ומערכות הרווחה השונות בשלטון המרכזי לא ערוכות לטפל במיליון וחצי נזקקים שחלקם הגדול שוהה במקלטים עקב המצב בצפון", אמר אתמול ויינטרוב. "הדבר מאלץ את ארגוני הרווחה לפעול במתכונת חירום וזאת בנוסף לטיפול השוטף בנזקקים בזמני שגרה".
ארגון לתת: 1-700-50-40-33
עמותת עלם: http://www.yelem.org.il/yelem
עמותת 'עמך': 1-800-27-66-55