הכסף שלך, אדוני הבלוגר
אתר תפוז ישלם לבלוגרים הפופולריים למעלה מ50%- מההכנסות על הפרסום בבלוג. מנכ"ל תפוז: "אין סיבה שהכותבים לא יקבלו חלק מההכנסות המגיעות מהתוכן שהם מייצרים"
התהליך הוא חלק ממגמה המתרחשת כעת בעולם, המאפשרת לכותבי בלוגים מפורסמים לייצר לעצמם הכנסה מכובדת מכתיבה. גיא אליאב, מנכ"ל תפוז, מסביר כי אתרי הקהילות, ובכללם תפוז, נהנים מרייטינג ומהכנסות מפרסום המתבססות על תוכן המיוצר על-ידי הגולשים. "אין שום סיבה שהכותבים לא יקבלו חלק מההכנסות המגיעות מהתוכן שהם מייצרים. יתרה מזאת, הגולשים זכאים לחלק הארי מההכנסות, שכן הבלוג הוא היצירה שלהם. תפוז במקרה הזה הוא רק הפלטפורמה," אומר אליאב.
המתחרה העיקרי של תפוז הוא ישראבלוג, השייך לאתר נענע, הנחשב לגדול יותר. בתפוז פעילים למעלה מ50- אלף יומני רשת, ו10%- מהם מתעדכנים מדי יום. תפוז הודיע לאחרונה כי הגיע להסכם שיתוף פעולה עם חברת תקשורת קנדית מובילה, ובמסגרתו יפיץ בקנדה את שירות BlogTV שלו, המאפשר שידור וידיאובלוג על גבי האינטרנט. שירות זה של תפוז זכה לאחרונה בשני פרסים, האחד בברצלונה והשני בסיאול. בעקבות ההצלחה יש התעניינות רבה בעולם בשירות זה. החברה מתכוונת להשיק את השירות גם בשווקים נוספים, כגון שוקי אסיה וארצות הברית.

לגולש הישראלי כיום לא קל לעשות כסף מהתוכן העצמאי שלו. קהל היעד דובר העברית קטן יחסית, והמפרסמים עדיין מעדיפים לפרסם בפורטלים ובאתרי החדשות גדולים. אבל יש גם כמה, והם לא מעטים, שהוכיחו כישרון וידע, והצליחו להפוך את התוכן שפרסמו באינטרנט לסיפור הצלחה מסחרר ולקריירה של ממש.
קחו כדוגמה את ליטל מייזל. הנערה הרמלאית וחברתה עדי פרימרמן ביימו קליפ לשיר Hey של להקת הפיקסיז, והעלו אותו לאתר הסרטונים הקהילתי YouTube. לפחות 6.9 מיליון גולשים כבר צפו בקליפ. התקשורת גילתה את מייזל כשהיא זכתה ל-3 מיליון צפיות, ומאותו רגע
גם יוני בלוך, מוזיקאי צעיר וידוע, החל את דרכו בדף יוצר באתר במה חדשה, שם צבר קהל מעריצים. אחת מהם היתה בתו של מנכ"ל NMC, זאב שליק, שהכירה את בלוך לאביה. מאז הוציא בלוך אלבום בכורה, שיתף פעולה עם יוצרים פופולריים, כגון אפרת גוש ועמיר בניון, השתתף בסדרה "השיר שלנו", וכתב את שיר הנושא של "כוכב נולד 4".
לא מעט כותבי בלוגים מצטיינים מצאו את דרכם לחיק העיתונות הממוסדת. ביניהם כתב הארץ ליאור הנר, כתבת nrg מעריב סהר הראל, כתבת רייטינג ליהי אלבז והבלוגר תום "ממורמר" טרגר, שקיבל טור אישי במעריב לנוער. גם בלוגרית התקשורת "ולווט אנדרגראונד" קיבלה הצעות מכמה כלי תקשורת, עוד לפני שיצאה מארון האנונימיות האינטרנטי, והודיעה שהיא העיתונאית הוותיקה דבורית שרגל.

השאלה המתבקשת היא למה, למעשה, גולשים מסכימים לייצר תכנים בחינם ולתת לאחרים לעשות מזה כסף. תשובה אפשרית היא שחלקם נרגשים כל-כך מהעובדה שיש להם פלטפורמה לפרסם את הטקסטים, את התמונות ואת קטעי המוזיקה או הווידיאו שלהם ברשת, עד שהמחשבה לעשות מזה כסף נשמעת להם כמו מדע בדיוני. אחרים ימנו טיעונים אידיאליסטיים יותר, ויטענו שהם כותבים כדי לכתוב ולא כדי לעשות מזה כמה פרוטות. אבל האמת היא שרובם לא חשבו על זה.
בשבוע שעבר פורסם כי תפוז הודיע כי ישתף פעולה עם חברת הפקות טלוויזיה בקנדה סביב יישום הבלוג-TV שפיתח, שמאפשר לכל גולש לשדר וידיאו ברשת. בנוסף לכך, פורסם כי msn ורשת מקימות מיזם משותף, שיהפוך בלוגים לחומר טלוויזיוני ראוי לשידור, וכי סלקום פותחת אתר אינטרנט, המאפשר לגולשים להעלות אליו תכנים ולצפות בהם דרך הסלולרי.
כלכלת התוכן מבוסס הגולשים וטרנד ה-Web 2.0 טסים במהירות היסטרית בשנתיים האחרונות. לא מפתיע לגלות שהגולשים, שסביבם נבנית הכלכלה החדשה-חדשה הזו, קיבלו עד כה תשומת לב מינימלית מהחברות שמתכננות לעשות דולר מהיר על גבם. אלה עסוקות הרבה יותר במציאת מודלים עסקיים שימקסמו את רווחיהן מהתכנים שלא הן מייצרות, באיתור טכנולוגיות להפצת התכנים האלה ובעיסקאות שיחדירו את הפורמט גם לסלולר וגם לטלוויזיה.
האקסיומה, ולפיה גולשים מייצרים תכנים כי הם נהנים לעשות את זה, הוכיחה את עצמה עד כה. אך אין סיבה להניח שהגולשים ימשיכו לספק תוכן בחינם לעד, בטח לא כשהאתרים יתחרו על יצרני תוכן איכותיים, והגולשים יתחילו להרגיש פראיירים. בהנחה שהצעד של תפוז יהפוך למשמעותי בחייהם של יצרני התוכן ושבתפוז לא ימדדו את הפופולריות בסטנדרטים בלתי אפשריים, מדובר בצעד מוצדק, בלתי נמנע ובעיקר הוגן.