הצומת הכי מסוכן בישראל: מורשה
דוח של החברה הלאומית לדרכים מסמן את הכבישים והצמתים המסוכנים בארץ וקובע כי הנזק הכלכלי של תאונות הדרכים מגיע ל1.5- מיליארד שקל בשנה
ואולם, דוח פנימי של החברה הלאומית לדרכים (לשעבר מע"צ) מצא כי העלות הישירה למשק כתוצאה מתאונות דרכים מסתכמת בכמיליארד שקלים וחצי בשנה. הדוח בחן את 25 הכבישים והצמתים המסוכנים ביותר בארץ, בהתבסס על נתוני תאונות הדרכים של המשטרה לשנים .2005-2002 מניתוח הדוח עולה כי למדינה משתלם להשקיע בשדרוג הכבישים המסוכנים, והעלויות יחזירו את עצמן חמש עד שמונה שנים.
הדוח גם קובע לראשונה מעין תג מחיר לעלויות הנגרמות למשק מתאונות דרכים. כך למשל, הנזק מתאונה קלה (עם פצוע קל לכל היותר) מגיע לכ80-60- אלף שקל בממוצע; הנזק מתאונה קשה (פצועים קשה) עלול להגיע עד למיליון שקל; ואילו עלותה של תאונה קטלנית (שבה יש הרוג אחד לפחות) עלולה להגיע לכארבעה מיליון שקלים וחצי.
הדוח לקח בחשבון את העלויות של פגיעה בתשתית הכבישים, אובדן כושר העבודה של הפצועים והטיפולים הנדרשים בבתי החולים. מעבר לכך, ישנן עלויות חיצוניות נוספות, כמו עלויות הביטוח והאכיפה ועלויות כתוצאה מעיכובים ופקקים.
הדוח גם מנתח את רשימת הכבישים והצמתים שבהם אירע מספר התאונות הגבוה ביותר. כך למשל, קטע הכביש הכי מסוכן הוא בין מחלף השבעה ועד צומת מורשה (כביש מס' ,(4 שבו אירעו תוך שלוש שנים 272 תאונות בעלות ישירה של כ88- מיליון שקלים וחצי.
אפשר לחסוך הרבה כסף
אחריו ברשימה, קטע הכביש מנחל אלכסנדר (כביש החוף בין חדרה לנתניה) ועד מחלף זכרון, שבו אירעו 256 תאונות בעלות של 130 מיליון שקל; סכנה נשקפת לנהגים גם מהיציאה מירושלים ועד בית-שמש, קטע שבו אירעו 235 תאונות בעלות של כ93- מיליון שקל; לנוסעים צפונה כדאי במיוחד להיזהר בנסיעה מצומת אלומים לנהריה 184) תאונות, נזק של 84 מיליון שקל) ומצומת אחיהוד לצומת חניתה (כביש ,(70 שם אירעו 182 תאונות בעלות של 59 מיליון שקל.
על פי הדוח, בקטעי הכביש יש הרבה יותר תאונות מאשר בצמתים, מה שעשוי להצביע על כך שהסדרי תנועה ברורים מקלים על הנהג הישראלי. הצומת הכי מסוכן הוא צומת מורשה 142) תאונות) ואחריו צומת עכו מזרח ,(84) צומת רעננה צפון ,(78) צומת נווה-ימין ,(71) צומת בית-דגן ,(67)
מחלף גנות ,(60) מחלף מסובים 59) תאונות) וצומת השרון (בית ליד 58 - תאונות.(
בחברה הלאומית לדרכים מציינים כי ל21- מתוך 25 הכבישים והצמתים המסוכנים ניתן מענה במסגרת תוכנית הפיתוח של החברה בחמש השנים הקרובות. לארבעה קטעים עדיין אין פתרון מלא, מאחר שהם לא אושרו על ידי ועדות התכנון או שלא נמצא להם עדיין תקציב.
"היה ניתן לחסוך למשק הרבה נזק וצער אם היו משקיעים שני שליש מהסכום שהמשק מפסיד בשיקום ובשדרוג תשתיות הכבישים," אומר מנכ"ל החברה הלאומית לדרכים, אלכס ויז'ניצר. "עדיין לא מאוחר לטפל בנושא. התחלנו השנה בפרויקט רב שנתי לשדרוג תשתית הכבישים. שר התחבורה שאול מופז רואה חשיבות רבה במלחמה בתאונות הדרכים, והחליט לקדם את הטיפול בנושא".