"חשוב שתדעו"
רוצים לדעת כמה קרינה סלולרית יש בביתכם? רק תבקשו -וחברות הסלולר יממנו את הבדיקה. פרטנר, פלאפון וסלקום משיקות קמפיין להרגעת הציבור
ההודעה על הקמפיין החדש, שעלותו כ-15 מיליון ש"ח, ניתנה במהלך מסיבת עיתונאים משותפת לשלושת חברות הסלולר ובהשתתפות מנכ"ל פלאפון, גיל שרון, המשנה למנכ"ל פרטנר, דוד אבנר, מנכ"ל סלקום, עמוס שפירא, ומנכ"ל פורום החברות הסלולריות, ליאור ורונה.
הקמפיין התקשורתי יתמקד בבטיחות הקרינה הסלולריות, התקנים המחמירים בהן החברות בארץ נדרשות לעמוד וינסה להעביר את המסר כי יותר אנטנות משמען פחות קרינה. "כל המומחים בגופים הרלוונטים - משרד הבריאות, משרד התקשורת והמשרד לאיכות הסביבה, חוזרים ואומרים כי הקרינה בטוחה", אומר שפירא ומתבקש מיד להתייחס לדמיון בין חברות הסלולר לחברות הטבק שטענו גם הן במשך שנים כי המידע המדעי מראה שהעישון אינו מזיק. "אין כל השוואה בין שני המקרים, אנו חיים בזמנים שונים, המידע זמין כיום לכולם, ואני בטוח בבטיחות הקרינה הסלולרית".
"התקנים בארץ מחמירים יותר מאשר באירופה ובארה"ב ודורשים קרינה הנמוכה פי 10 מתקני ארגון הבריאות העולמי ובכל זאת אנחנו ניתקלים בפאניקה ציבורית", אומר אבנר ומצביע על נתונים מסקר שערך פורום החברות הסלולריות לפיו יותר מ60% מהציבור מודאג או מודאג מאוד מנושא הקרינה, "מדובר בתחום מורכב, המערב פיסיקה, רפואה וכו' ולכן קשה לבוא בטענות כלפי הציבור על החשש שמקנן בו. אנו מתכוונים לצאת במהלך של מקסימום פתיחות ומקווים כי צעד כזה יחזיר את הרגשת הביטחון".
לב המבצע, כאמור, הוא הזמנת הציבור לבצע בדיקות קרינה שיערכו על ידי מודדים מוסמכים של המשרד לאיכות הסביבה. "מזמין הבדיקה ידרש לשלם סכום סימלי של כ-200 שקל כ'דמי רצינות' וחברות הסלולר ישאו בשאר עלות הבדיקה המוערכת בכ-1400 ש"ח לבדיקה", מסביר ורונה, "הזמנת בדיקה יכולה להעשות ע"י ועד הבית כך שהעלות לכל דייר תהיה זניחה. במידה ויהיה צורך נשקול לממן עלות מלאה של הבדיקה במקרים יוצאי דופן".
ראשי החברות מכחישים כי עיתוי הקמפיין קשור להתכנסותה הקרובה של המועצה הארצית לתכנון ובנייה האמורה להכריעה במספר שאלות קריטיות מבחינתן, בעיקר אלו הנוגעות לתהליך האישורים הנדרש לפני הקמת אתר שידור ולשאלת שיפוי הנפגעים מהאנטנות. "התלבטנו במשך תקופה ארוכה לגבי הקמפיין. מדובר במסר מורכב שקשה לדעת כיצד יתקבל ע"י הציבור", אומר אבנר, "בנקודת הזמן הזו מסכימים כל ראשי החברות כי הנזק הנגרם מהפאניקה הציבורית מחייב פעולה אקטיבית, ולכן ההחלטה על הקמפיין נפלה בעת זו".

מנכ"לי הסלולר מודים כי חלק מהאשמה על הפאניקה הציבורית בנושא הקרינה נופלת על כתפיהם. "המושג 'הכאה על חטא' הוא מוגזם אבל בהחלט נעשו צעדים ופעולות שלא עזרו להרגיע את הציבור, אומר אבנר, "קח לדוגמא את הקמת האנטנות שנעשית בלילה. מאשימים אותנו שאנחנו מתנהגים כגנבים בחשכה אולם ישנן גם סיבות טכנולוגיות מעשיות לכך. הקמת מתקן שידור דורשת השבתה של המתקנים הסמוכים אליו לצורכי סינרון והתאמה - ואנחנו לא מעוניינים לעשות זאת בשעות שיא הביקוש".
"קחו לדוגמא את נושא הסוואת האנטנות", אומר שפירא, "כולם מתלוננים, ובצדק, שהאנטנות מכערות את העיר אך כשאנחנו מנסים לשלב את עיצוב האנטנה בסביבתה כך שלא תבלוט מאשימים אותנו שאנחנו מסתירים מידע מהציבור".
במהלך מסיבת העיתונאים נשאלו המנכ"לים מדוע, אם ברצונם להגביר את שקיפות עבודת החברות, אינם עושים זאת דרך שיתוף פעולה עם
השאלה הגדולה כרגע היא הקמפיין ישיג את מטרתו ויוריד את רמת החרדה הציבורית. "אנשי פירסום רבים הזהירו אותנו שהתוצאות עלולות להיות הפוכות, שהעיסוק בקרינה רק יגבר ושהמסר מסובך מדי מכדי שהציבור יבינו", אומר אבנר, "ובכל זאת החלטנו שהמצב דורש פעולה אקטיבית מצידנו, עכשיו נראה המהלך יתברר כיעיל".