"האוניברסיטאות מבצעות השקעות פיננסיות באופן לקוי"
מבקר המדינה קובע כי למרות הגירעונות, האוניברסיטאות הגדולות לא מקפידות על נהלים מסודרים בטיפול בהשקעות הפיננסיות. ליקויים נמצאו גם בטיפול בסטודנטים נזקקים ובהשתלמויות למורים
המבקר בחן את עבודתן של ועדות ההשקעות בשלוש אוניברסיטאות - תל-אביב, בר-אילן ובן-גוריון. על פי הדוח, לא הוגדרו תפקידיה ואופן התנהלותה של ועדת השקעות של אוניברסיטת תל-אביב. בנוסף, בפרוטוקולים של הוועדה לא נרשמו מהלכי הדיונים, אלו חלופות הוצגו בפני הוועדה והנימוקים להחלטותיה.
אוניברסיטת בן-גוריון קבעה בשנת 2005 נוהל, שלפיו פעולות השקעה עד שלושה מיליון שקל אפשר לבצע בהוראת עובד אחד בלבד. בנוסף, בוועדה של האוניברסיטה היו חברים שכיהנו זמן ארוך מתקופת הכהונה המרבית שנקבעה בתקנון האוניברסיטה.
באוניברסיטת בר-אילן נמצאו תשע פעולות השקעה, שבוצעו ללא תיעוד על התייעצויות שקדמו להן עם אחד מחברי הוועדה, שנבחר על ידה כמי שרשאי לאשר פעולות אלה.
עוד קבע המבקר כי הוועדה לתכנון ולתקצוב (ות"ת) לא קבעה למוסדות להשכלה גבוהה כללים מנחים לניהול נכסיהם הכספיים, למרות שהיא הגוף שייאלץ להתמודד עם משברים כספיים בהם עלולים להיקלע המוסדות האלה.
המבקר קובע שעל האוניברסיטאות להגביר את הפיקוח והבקרה על ביצוע ההשקעות ולהסדיר בנהלים את פעילות ההשקעות.
לינדנשטראוס בחן גם את הסיוע שנותנים גופים ממשלתיים, בהם משרד החינוך, הוות"ת והמוסדות להשכלה גבוהה, לסטודנטים נזקקים. לפי ממצאי הדוח, לא נעשתה בדיקה כדי לדעת מהו סכום ההוצאות הכולל של סטודנט ואת מספר הסטודנטים הזקוקים לסיוע כספי.
הביקורת העלתה שהגופים שעוסקים במתן סיוע כספי לסטודנטים נזקקים, שרבים מהם
לדעת המבקר, ראוי שהגופים העוסקים בסיוע לסטודנטים ישתפו פעולה ויקימו מאגר נתונים שיכלול נתונים על סכומי המלגות ומקבליהן. במידת הצורך יש מקום ליזום חקיקה שתאפשר הקמת מאגר נתונים כזה.
המבקר בחן גם את פעילותם של מרכזים לפיתוח סגלי הוראה (פסג"ה) של משרד חינוך, שנועדו ללוות את המורים, לשפר את הידע המקצועי שלהם ועל ידי כך לשפר את איכות ההוראה ולהעלות את הישגי התלמידים.
המבקר מצא שמשרד החינוך לא הצליח להעסיק במרכזים מומחים ויועצים במספר וברמה האקדמית שאליהם שאף, דבר שעלול להוביל לירידה ברמת ההשתלמויות. כמו כן, המבקר קבע כי המשרד לא הקפיד על כך שלא ייווצר פער בין המרכזים הפועלים במרכז הארץ וברשויות המקומיות חזקות לבין המרכזים הפועלים בתחומי רשויות חלשות מהבחינה הכלכלית.
בדוח גם נבדקו התמריצים שניתנו למורים שגרים ומלמדים באזורי עדיפות לאומית. התמריצים נועדו לעודד מורים בעלי הכשרה וניסיון לעבור ליישובים באזורי עדיפות לאומית, אולם המעקב בנושא התמריצים לא בוצע כראוי, ולכן ייתכן שחולקו תמריצים למורים ביישובים שלא היה בהם צורך אמיתי.