תיירות מאחורי הסורגים
קבלו את אחד הטרנדים החמים בישראל: אלפי אזרחים מגיעים מדי שנה לביקורים מאחורי חומות הכלא, מנהלים שיחות עם האסירים וזוכים לחוויה "משמעותית ביותר"
קצין בכיר בשב"ס מסביר כי "עבור הציבור, ההתרחשות מאחורי החומות הייתה תמיד עלומה וסקסית, ולכן הוחלט לפתוח את השערים ולחשוף את הווי הכלא ושגרת החיים מאחורי הסורגים". היוזמה של סיורים מודרכים בבתי הכלא החלה לפני כשמונה שנים, אז הוזמנו לבקר מאחורי החומות קהלי יעד כמו סטודנטים לקרימינולוגיה, עובדים סוציאליים ועוד.
במהלך הזמן הפכו הסיורים לסיפור הצלחה, ומספרם של המבקרים שעמד בשנים הראשונות על 1,000-2,000, מגיע היום לכמות הגדולה פי עשרה. "בין המבקרים ניתן למצוא סטודנטים מפקולטות שונות, גורמי משפט ואלפי חיילים, שעבורם הביקור בכלא הפך לשיעור באזרחות, כמו תרבות יום א'", מספר גורם בשב"ס.
לדבריו, בשירות בתי הסוהר לא נאלצים לפרסם את דבר הסיורים. השמועה אודותיהם עוברת מפה לאוזן, ו"ההזמנות ממשיכות לזרום".
כלא בהתאמה אישית
סגנית דובר השב"ס, אורית שטלצר, סיפרה ל-NRG מעריב, כי כל מי שעבר את גיל 18 ומבקש לערוך סיור, ואין לו עבר פלילי, מוזמן להשתתף בסיורים. לדבריה, בדרך כלל מדובר בקבוצות, כאשר לכל קבוצה מתאימים כלא שעשוי לעניין אותה וקרוב לתחום העניין שלה.
"לבתי כלא ביטחוניים אין מה לשלוח ועד הורים, אבל חיילים כן. סטודנטים לקרימינולוגיה ולעבודה סוציאלית נשלח לכלא חרמון בצפון או בית סוהר פלילי רגיל, כי זה מה שיעניין אותם לראות", אמרה שטלצר.
הסיור אורך כשלוש שעות וכולל סקירה קצרה על שירות
בתי הסוהר, סיור באחד האגפים, שיחה עם אסירים שמסכימים לדבר, ביקור במפעלי התעסוקה ובמרכז החינוך. לדברי שטלצר, גם לאסירים חשוב לדבר עם אזרחים, להסביר להם שהשיקום בכלא חשוב מאוד ולבקש מהם כי יקבלו אותם עם שחרורם, כאזרחים נורמטיביים.
בשירות בתי הסוהר ישנם כ-50 קציני הסברה שאחראים על הסיורים. מהשב"ס נמסר כי מדובר בסיור ללא תשלום, כאשר בתי הכלא המבוקשים ביותר הם: חרמון וצלמון בצפון, כלא איילון במרכז וכלא אשל בדרום.