שיעורים ברפואה טבעית
כל סוגי הקופים מתמחים בטיפול אלטרנטיבי. הם יודעים מה לקחת נגד כאבי אוזניים, מה לבלוע על מנת לרפא שלשול ואפילו איך לזרז צירי לידה. אם גם אנחנו רוצים ללמוד מהם את רזי הרפואה, כדאי שנמהר כי הזמן הולך ואוזל
השימוש בצמחי מרפא הוא עוד אחד מהסודות המופלאים שבני אדם יכולים ללמוד מהקופים והם אכן עושים זאת, אבל אולי לא לאורך זמן. בתי הגידול שלהם בטבע הולכים, כידוע, ומצטמצמים והציד הפראי שלהם לצורכי מאכל, ניסויים, תעשיית הבידור או לשימוש כחיות מחמד, לא משאיר להם הרבה סיכוי לשרוד בטבע.
תמר פרדמן, חוקרת קופים ומנהלת פארק ומקלט הקופים בבן שמן, מספרת שאוכלוסיית האורנג אוטנים, למשל, החיים באי בורנאו, נמצאת כיום בסכנת הכחדה מוחשית. "היערות שם נכרתים בקצב מדהים כדי לשתול מטעים של דקלים, שמפיקים מהם שמן לייצור שוקולד ומוצרים אחרים וזה יכול להיות הסוף של המין הזה. עומדים לכרות בקרוב בבורנאו מיליוני דונמים, את האורנג אוטנים הם טובחים כדי שלא יפריעו להם ומוכרים את הגורים. יש באזורים האלה מקלטים לקופים, אבל הם נמצאים בתפושה מלאה".
פרדמן מקווה שהידע של הקופים בשימוש בצמחי מרפא, יהיה דרך נוספת לעורר מודעות לגורלם. "יש היום באפריקה צוות חוקרים בשם CHIMPP, שכולל חוקרים מומחים מדיסציפלינות שונות, שפועלים לחקר התחום הזה, שנקרא זואופרמקולוגיה. אם הקופים ייכחדו, כבר לא יהיה ממי ללמוד. המחקר נמצא עכשיו בחיתוליו ומגלים על הקופים, בעיקר השימפנזים, דברים מדהימים. יש להם ידע אדיר שעלול להיעלם".
השימוש שעושים קופים בצמחי מרפא התגלה כבר בשנות ה-70, במהלך תצפיות על שימפנזים בטנזניה. נקבת שימפנזה שסבלה משלשול, נצפתה כשהיא מורידה בדקדקנות את העלים של צמח הוורוניה, סוג של חמנייה, חושפת את הגבעול ואוכלת אותו, כשהיא יורקת את הסיבים ומוצצת את הנוזל המר שבתוכו. בתוך 24 שעות הבריאה הקופה לחלוטין, התיאבון חזר אליה ונעלמו אי השקט ובעיות המעיים.
"כשהחוקרים גילו שגם המקומיים בטנזניה, זאיר וקמרון משתמשים בצמח הזה לאותן מטרות, הם הבינו שהוא באמת יכול להיות יעיל למחלות מעיים והיום מפיקים ממנו גם תרופות לסרטן. אופן אחר של שימוש בצמחים אצל שימפנזים, הוא באכילת העלים השעירים של צמח בשם אספיליה, בלי ללעוס אותם, כדי לנקות את דרכי העיכול מטפילים. מתברר שתולעי המעיים נדבקות לשיער שעל העלים ויוצאות איתם מהמעיים", מספרת פרדמן.
"ידוע כיום על 30 מיני עלים שעירים שנאכלים בשלמותם על ידי שימפנזים וגורילות וגם בני אדם באפריקה משתמשים בעלים מסוג זה לפתרון בעיות כמו כאבי בטן, כאבי אוזניים, חום, הפסקת דימום וכיבים שונים. בני אדם וקופים בוחרים באותם צמחים אבל לפעמים משתמשים בהם בצורה קצת אחרת. הקופים יכולים לאכול גם צמחים עם חלקים רעילים, שמשמשים כמנגנוני ההגנה של אותם צמחים, כמו הטריכיליה, שנאכל על ידי השימפנזים ומשמש נגד מלריה".

שימפנזות יודעות לנקות את דרכי העיכול מטפילים. צילום: אלי דסה אלי דסה
העברה חברתית
אבל לא רק קופי האדם (עליהם נמנים השימפנזים, גורילות, אורנג אוטנים וקופי בונובו) יודעים לרפא את עצמם. גם קופים ממינים פרימיטיביים יותר שולטים בחומר. "אצל הבבונים הבחינו באכילת צמחים שמעודדים צירי לידה, הקפוצ'ינים, קופים דרום אמריקאיים, משתמשים בקליפות הדרים, שהם מועכים ומורחים על עצמם בתוספת רוק, ומעסים, כדי להרחיק טפילים חיצוניים. הם גם לוקחים תולעים עם ריח חריף, מועכים אותן ומורחים על עצמם נגד טפילים.
"אצל השאגנים, שמוצאם בקוסטה ריקה, הנקבות משתמשות בצמחים מסוימים, שאותם הן אוכלות לפני הייחום, כדי להשפיע על מין היילוד. לכרומוזומים X ו-Y יש מטען חשמלי שונה ויתכן שהכימיקלים שבעלים משפיעים על הפלוס והמינוס בתעלת הלידה
וכך משפיעים על מין היילוד. הצורך להשפיע על מין היילוד נובע מכך שלפעמים עדיף ללדת זכר שינהיג, ולפעמים עדיף ללדת נקבה שתישא את הגנים של האם עם אלה של הזכר השליט".
אבל כיצד מעבירים הקופים את הידע מדור לדור? לדברי פרדמן, אצל קופי האדם מדובר כנראה בהעברה חברתית. "הקופים לומדים מהוריהם וחבריהם ללהקה מה כדאי לאכול ומה לא, וניתן לצפות באוכלוסיות שונות משתמשות בסוגים שונים של צמחים. הקופים הצעירים לומדים בדרך של הוראה. הבחינו אצל גורילות שהאמא מוציאה מהפה של הילד צמח שמסוכן למאכל. אצל קופים שאינם קופי אדם, לא ברור אם זו העברה חברתית ויתכן שמדובר במשהו מולד, כי מבחינים בהתנהגויות האלה גם בגורים שגדלו מגיל צעיר בלי משפחה".
קופים ממשיכים להשתמש בצמחים גם בשבי?
"כן, אבל פחות, כי אין להם בסביבה את מגוון הצמחים שיש בטבע. בפארק הקופים אנחנו נותנים לקפוצ'ינים קליפות תפוזים, וגם בצל ושום שיש להם ריח חריף והם מורחים אותם על עצמם. כל התהליך נראה קצת מבהיל, כי האיברים שלהם נעים והם מריירים, אבל זה מאוד יעיל נגד קרציות, פרעושים, יתושים ושאר מרעין בישין".

בבונים: אכילת צמחים שמעודדים צירי לידה. צילום: גן החיות חיפה גן החיות חיפה