המתת חסד?
זוג סטודנטים החליט לעשות מצווה ולקח גורת כלבים מעורבת עם רוטווילר, מצער בע"ח באר שבע. כעבור יום נתבקשו להחזיר את הכלבה לאגודה בטענה כי יש חשש שנדבקה בפרוו. ווטרינר האגודה החליט על דעת עצמו להרדימה ולדברי אחד העובדים היא הומתה כיוון שהיתה מעורבת עם גזע מסוכן. תגובת צער בע"ח: הכלבה נדבקה במחלה. לא היתה ברירה אלא לעשות המתת חסד
ביום רביעי לפני כשבוע הלכו לשם השניים והתאהבו בגורה מקסימה כבת שלושה חודשים. נאמר להם שהיא מסוג זאב מעורב, כנראה עם רוטוויילר, אבל שהיא נראית יותר זאב מאשר רוטוויילר. צ'ילי, כך הוחלט שיהיה שמה בישראל, עברה בדיקה רפואית כדי לוודא שהיא בריאה. ווטרינר האגודה שבדק את הגורה, אמר שהיא נראית בריאה ונתן לה חיסון משושה, שבב ותילוע.
בקבלת האגודה שילמו יאנה וגלעד על הכלבה 675 שקל עבור חיסונים, שבב, אגרה לעירייה, עיקור עתידי, תילוע, תרומה לצער בעלי חיים ואביזרים נוספים כמו מזון כלבים, קערות וקולר. אצל הרופא נקבע תור לביקורים נוספים, על מנת לחסן את הכלבה בחיסונים הנוספים ולעקר אותה.
"לקחנו את הכלבה הביתה בריאה", מעידים השניים, "יום למחרת התקשרו אלינו מצער בעלי חיים והודיעו לנו שבכלוב שבו הכלבה שהתה, התגלה שילשול דמי ושני כלבים שהיו באותו כלוב יחד עם הכלבה שלנו מתו, מה שמעיד ככל הנראה על מחלת הפרוו. הם ביקשו שנביא את הכלבה לבדיקות והשגחה. מחשש לחיי לכלבה החלטנו לקחת אותה לבדיקות".
כשהגיעו לאגודה ביקש הווטרינר להשאיר אותה שם להשגחה למספר ימים כדי לבצע בדיקות דם. "למרות התנגדותנו להשאיר אותה שם, הווטרינר אמר שהוא רוצה רק בטובתנו כדי לוודא שצ'ילי לא חולה", מספר יאנה, "הוא הבטיח שהכל יהיה בסדר ושנוכל לקחת אותה ביום ראשון הביתה. החלטנו להשאיר אותה, מפני שהרופא נתן לנו הרגשה שהוא יעשה את כל המאמצים והבדיקות הדרושות.
"הלכנו לבדוק בכלוב שלה אם הכלבים הנוספים מתו והתברר לנו שהם בריאים ושלמים. כששאלנו אותם למה הם אמרו שהם מתו, נאמר לנו שהיה כלב נוסף בכלוב שלא ראינו ושהוא מת. עדיין לא הבנו למה הם שיקרו לנו ואמרו ששני כלבים מתו, אבל סמכנו על הרופא שהוא דובר אמת ושהוא רוצה רק בטובת הכלבה. באותו יום בצהריים הלכנו לבקר את צ'ילי שוב והיא היתה בסדר גמור, רצינו לקחת אותה משם אבל הרופא שוב שכנע אותנו שצריך להשאיר אותה להשגחה מפני שאם היא תמות אצלנו בבית מהוירוס, לא נוכל להכניס כלב אחר הביתה תקופה ממושכת".
כשהגיעו גלעד ויאנה ביום שישי בבוקר כדי לבדוק מה שלום הגורה ולוודא שהבדיקות נעשות ("היתה לנו הרגשה לא טובה, שמשהו לא בסדר", הם טוענים), הווטרינר שטיפל בה לא היה. במקומו היה ווטרינר אחר שהכניס אותם לחדר והראה להם את גופת הכלבה.
"נאמר לנו שהרופא הגיע בבוקר כדי לעשות בדיקות דם לצ'ילי, אבל מצא אותה מתה בכלוב עם דם בפה. שאלנו אותם כיצד זה ייתכן שכלבה בריאה מתה מאיזשהו וירוס תוך לילה אחד ללא סימפטומים מקדימים למחלה כלל", אומרים בני הזוג, "מבירורים אצל ווטרינרים אחרים, נודע לנו שלא ניתן היה למות מהווירוס תוך לילה אחד, במיוחד אם הכלבה היתה בריאה לפני כן".
לטענת בני הזוג, הפקיד בקבלה
"יו"ר האגודה אליהו סרור זימן אותנו לשיחה והודה בכך שהרופא אכן הרדים את הגורה ללא אישור שלנו, בטענות שקר וללא ידיעת חברי האגודה על כך. הוא התנצל על שארע ואמר שהרופא 'פשוט' פחד על רישיונו", מספרים בני הזוג, "שאלנו אותו אם הוא מוכן להעיד על כך בבית משפט והוא הסכים במידה ונרצה בכך".
בחוק הגזעים המסוכנים בישראל, נכללים 8 סוגי כלבים, ביניהם הרוטווילר. על פי החוק, אסור לעמותות למסור כלבים מגזעים מסוכנים לאימוץ ובמידה ונמסר לידיהן כלב כזה, עליהן למסרו לווטרינר רשותי. כלב החשוד כמעורב עם כלב מגזע מסוכן נתון לשיקול דעת העמותה, בדרך כלל הווטרינר יחליט או שלכלב ייערכו מבדקים התנהגותיים לקבוע אם הוא אלים.
אותו פקיד קבלה שדיבר עם בני הזוג ביום שישי, אמר היום ל- NRG מעריב כי תשובתו נבעה מבלבול וכי הכלבה מתה במהלך הלילה כיוון שהייתה חולה. "התבלבלתי ודיברתי על כלב אחר ובלבלתי גם את הזוג. הכלבה נמצאה מתה בכלובה יום למחרת. היא הייתה אצלנו במשך 15 יום והיתה בריאה לחלוטין. כשהגורה הגיעה אלינו שוב עם בני הזוג, היא היתה כבר מנוזלת ומצוננת. אי אפשר לדעת ממה בדיוק היא מתה. רק בדיקה פתולוגית תוכל לקבוע זאת".
יו"ר אגודת צער בעלי חיים באר שבע, אליהו סרור, אמר כי מסירת כלבים מעורבים עם גזע הנחשב מסוכן, נתונה לשיקול דעתו של ווטרינר האגודה. במקרה של צ'ילי העובדים העידו עליה שהיא טובה, עדינה ויותר מזכירה זאב מאשר רוטווילר. לטענתו הכלבה הורדמה רק מפני שהיתה חולה ולא היה לה סיכוי לשרוד את מחלת הפרוו (אי אפשר לקבוע מה היה מצבה בוודאות, אולם ידוע כי יש גורים שנדבקים במחלה ומצליחים להחלים ממנה לחלוטין - שיקולי ההרדמה תלויים לגמרי בבעלים).
"התברר כי הגורה היתה חולה", הוא אומר, "כלבים שנמצאים אצלנו יושבים 10 ימים בבידוד, מקבלים חיסונים ומוכנסים לשלושה ימים נוספים לבידוד. רק אז הם נמסרים לאימוץ. במקרה הנ"ל עובדת חדשה נתנה אותה לאימוץ ולא ציינה ששלושת הכלבים שהיו באותו כלוב נראו חולים בבוקר. הווטרינר בדק אותה ולא הבחין במשהו חריג. רק למחרת הביאו השניים את הכלבה כי היא נראתה לא בסדר. הווטרינר העביר אותה להסתכלות והוא גילה שהיא חולה בפרוו".
סרור מסכים כי הווטרינר לא היה צריך להרדים את הכלבה על דעת עצמו ומבלי לדבר עם בעליה קודם. "אני נזפתי בו על כך שעשה זאת על דעת עצמו. בתחילה סברתי שהוא הרדים אותה כי היתה מעורבת עם רוטווילר, אולם עכשיו אני מבין שהיא היתה חולה ולא היתה ברירה. התנצלתי בפני בני הזוג והסברתי להם את מה שארע".
ובכן, הסברים קיימים מכל הכוונים. עכשיו תוכלו לשפוט בעצמיכם. איך בדיוק מתה הגורה, למה הרדים אותה הווטרינר ולמה עשה זאת על דעת עצמו, כשבעליה החוקיים (ששילמו עליה כסף שיעיד זאת) לא ידעו מכך. כספם של גלעד ויאנה אמנם הוחזר במלואו, אבל את צ'ילי כבר לא ניתן להחזיר.