גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


ד"ר מוות

מדען בכיר מטקסס טוען: אם אנחנו רוצים להציל את כדור הארץ, צריך להשמיד 90 אחוז מהאנושות. ואיך נבצע את המשימה? בעזרתו האדיבה של נגיף האבולה

מתן דרורי | 23/4/2006 11:55 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ד"ר אריק פיאנקה, זואולוג ואקולוג אמריקני, קיבל לפני כחודש תואר כבוד מהאקדמיה למדעים של טקסס והחליט שהוא חייב לפרוס שם את משנתו האקולוגית. כשסיים את דבריו, קמו רוב הנוכחים על רגליהם ומחאו לו כפיים סוערות. אבל איש אחד בקהל, מהנדס האלקטרוניקה פורסט מימס, היה מזועזע. מימס, נוצרי אדוק הנחשב גם לבר סמכא בנושא חקר האטמוספירה, נדהם מהנימה האנטי-אנתרופוצנטריסטית של הנואם (הכוונה היא לתפיסה שרואה את האדם במרכז הבריאה, ועמכם הסליחה על המונח הפלצני). כך למשל הוא נחרד לשמוע מפיאנקה שהאדם אינו חשוב יותר מבקטריה. אבל נראה שמה שבאמת הרתיח אותו היתה הקביעה של הנואם לפיה הדרך היחידה להציל את כדור הארץ היא באמצעות הפחתת האוכלוסייה שלו לעשרה אחוזים ממה שהיא כיום.

פיאנקה הסביר שמגיפה היא הפתרון היעיל ביותר לצמצום אוכלוסיית העולם, אבל באותה נשימה התלונן על כך שהמגיפה הפופולרית כיום – האיידס – לא מוצלחת במיוחד משום שהיא קוטלת את החולים בקצב איטי מדי. נגיף האבולה, הסביר, הוא מועמד מוצלח בהרבה - הן משום שהוא קטלני ביותר והן משום שהוא מחסל אדם ממוצע בתוך מספר ימים (לדברי מימס, פיאנקה אמר שגם שפעת העופות עשויה להיות יעילה, אבל עד שכבר נרגעה כאן היסטריית התרנגולות, בואו לא נתחיל איתה שוב).

מימס המזועזע והנרעש פירסם את הדברים באינטרנט, ואחד מעמיתיו אף טרח להתלונן נגד פיאנקה במקבילה האמריקנית למשרד לביטחון פנים – תלונה שהסתיימה בחקירה של הבולשת הפדרלית נגד המדען בחשד להסתה לטרור ביולוגי ולרצח המוני. פיאנקה, אגב, הכחיש שהוא רוצה במותה של רוב האנושות, שהדברים הוצאו מהקשרם ושמימס וחבריו לא הבינו את דבריו.
כמו הנאצים?

מה בעצם טוען האיש שתחום העיסוק המרכזי שלו הוא חקר לטאות המדבר? האם דבריו עד כדי כך קיצוניים, הזויים ומסוכנים? חלק ממבקריו טוענים שהוא בחר באבולה משום שהיא מחסלת בעיקר כושים באפריקה (הוא מכחיש וטוען שהנגיף לא מבחין בין גזעים); חלק אף אומרים בפירוש שהרעיונות אינם שונים מאלה של הנאצים. אבל לפני ששופטים אותו לחומרה, כדאי לשים לרגע בצד את האמירות המפחידות והקיצוניות, ולנסות להבין מה בעצם אומר המדען השנוי במחלוקת.

פיאנקה, בן 67 מאוניברסיטת טקסס, טוען כי כדור הארץ סובל מפיצוץ אוכלוסין, וכי בני האדם יצרו מצע אידיאלי שבו חיידקים ונגיפים יכולים לשגשג. "אנחנו מתנהגים כמו חיידקים שגדלים בצלחת אגר (סוכר המשמש מצע לגידול חיידקים) ומשגשגים עד שמגיעים לפיצוץ אוכלוסין או עד שמיקרואורגניזם אחר מגיע, משתלט עליהם וניזון מהם. נוסף על הצפיפות הרבה שבה אנו חיים, אנחנו יצורים חברתיים וניידים – ואלה הם בדיוק התנאים המתאימים להיווצרות והתפשטות פתוגנים (גורמי מחלות)", הוא מתריע.

אקולוגים

מזהירים כבר כמה עשורים שהמיקרובים עלולים להשתלט עלינו, משום שאנחנו לא משתלטים על עצמנו. יש, אגב, לא מעט תקדימים לכך בהיסטוריה האנושית. אמנם לא תמיד היו אלה מגיפות, לפעמים היה זה רעב או מלחמות שהשתלטו עלינו, אך תמיד, איכשהו, הידלדלה האוכלוסייה כשזו צמחה מהר מדי.

כך למשל בימי הביניים צמחה אוכלוסיית אירופה בקצב מהיר – ערים רבות נבנו והתפתחו, התושבים ביראו יערות והקימו ערים חדשות, עד שהאדמה לא היתה יכולה לכלכל אותם באמצעים של אותם הימים. אמנם האוכלוסייה הצטמצמה באמצעות מלחמות ומסעות הצלב. אבל ההרג ההדדי שליווה אותן לא בלם את הצמיחה המהירה. העונש מהטבע התמהמה, אך לבסוף בא – ובגדול. במאה ה-14 הגיעה מהמזרח מגיפה שכמותה לא ראו ביבשת: המגיפה השחורה. המחלה האיומה חיסלה לפי ההערכות יותר משליש מתושבי אירופה ועוד המונים ברחבי אסיה ובצפון אפריקה. ובכן, פיאנקה אומר למעשה שכיום – בדומה לימי הביניים – מלחמה או רעב אינם מהירים מספיק. לפיכך, המגיפה הגדולה הבאה בפתח.
"המלחמות לא יעילות". גולגולות באדיבות רוצחי החמר רוז' בקמפוצ'יה. צילום: רויטרס צילום: רויטרס

הנגיף מהיר מהחוקרים

למה להיכנס להיסטריה, שאלתם? הרי המדע התקדם לא מעט מאז ימי הביניים, נכון? נכון. אבל מה אם יתפתח פתוגן שעמו המדענים יתקשו להתמודד? פיאנקה אומר שיש תאגידים, פוליטיקאים, כלכלנים ושאר בעלי אינטרסים שלמען הצרכים המיידים שלהם מאמינים, או לפחות רוצים להאמין, שהרפואה המודרנית תוכל להציל אותנו. אבל מי שחושב שהמדע יכול להגיב מהר מספיק כדי להילחם באיומים השונים שבני האדם יוצרים במו ידיהם, טועה טעות מרה. לא זו בלבד שאנחנו לא יכולים למנוע את המסת הקרחונים, אלא שאין לנו באמת שליטה על המיקרובים משום שאלה מסוגלים להתפתח ולהתרבות בקצב מהיר ומסוכן מקצב העבודה של החוקרים. בסך הכל בעשורים האחרונים היה לנו מזל, אבל הזמן הולך ואוזל.

"כבר ניצלנו חצי מהקרקע של כדור הארץ, ואנחנו ממשיכים לשפוך אספלט על הטבע, ולא מעט אנשים בטוחים שאפשר להמשיך לפגוע ולעשוק אותו ללא הגבלה", אומר פיאנקה. "הבעיה היא שהמערכת הכלכלית שלנו בנויה על העיקרון שבו פועל מכתב שרשרת: צמיחה, צמיחה ועוד צמיחה". לדבריו, כדור הארץ מוגבל ולא יכול לענות על הדרישות של האנושות, ולראייה: כמעט כל דבר מתחיל לאזול לנו – החל בנפט (שמחיר חבית עלה בסוף השבוע ל-75 דולר!), ועד למזון, קרקע, מים מתוקים ואוויר נקי.

"אין לי שום דבר נגד האנושות", מדגיש המדען, "אבל אני משוכנע שיוטב לעולם אם יהיו פחות מאיתנו. אנחנו צריכים לעבור לעולם בר קיימא – עולם שבו משתמשים במשאבים כך שיישאר משהו לדורות הבאים. אם לא נעשה כך, הטבע יעשה זאת בשבילנו בדרכים שבה הוא יבחר". ולמען הסר ספק הוא מדגיש: זה לא יהיה כיף גדול.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים