אין קליטה אבל יש הרבה יותר קרינה
בשיחה בטלפון נייד ממקום סגור יש עד פי 400 קרינה מאשר בשטח פתוח כיוון שהקירות העבים חוסמים את האותות. מומלץ: לא לדבר במעלית ובחניון תת-קרקעי
רוב המשתמשים בסלולרים לא יודעים שכאשר הם מדברים ממקומות כאלה, הם נחשפים לרמת קרינה גבוהה הרבה יותר מאשר בשיחה רגילה באוויר הפתוח. העוצמה של הקרינה הנפלטת מהסלולרי מושפעת מכמה גורמים.
ככל שהמרחק בין האנטנה הסלולרית ובין המכשיר גדול יותר, הסלולרי פלט יותר קרינה כדי לפצות על המרחק. עוצמת הקרינה גדלה אפילו יותר, ככל שיש יותר קירות ועצמים המפריעים בין המכשיר לאנטנה.
לכן מי שמדברים ממקומות סגורים, נחשפים לקרינה גבוהה יותר, עד פי 400 מהקרינה שיפלוט הטלפון כשקיים קו ראייה לאנטנה קרובה. מלבד הנזקים המשוערים לבריאות, קרינה סלולרית גבוהה גורמת גם להתחממות של הטלפון והתרוקנות מהירה של הסוללה.
החברות הסלולריות כמובן מודעת למצב, ובשנים האחרונות גם מנסות לשנות את אופי פריסת האנטנות שלהן, כדי להפחית את הקרינה שאליה אנחנו נחשפים. הכוונה היא לצמצם את מספר האנטנות הגדולות שמכסות שטחים גדולים, ולהחליף אותן ביותר אנטנות קטנות, שכל אחת מהן מכסה שטח מצומצם.
כך אמנם יקטן המרחק הממוצע בין האדם לאנטנה, אבל גם הקרינה שהוא נחשף אליה תקטן - כי הסלולרי שלו יפלוט הרבה פחות קרינה. זאת מפני שרוב הקרינה שאליה אנחנו נחשפים, מגיעה דווקא מהטלפון על האוזן ולא מהאנטנה הסלולרית, גם אם היא רק במרחק של כמה עשרות מטרים.
כדי להגדיל את הכיסוי הסלולרי (ובכך להקטין את הקרינה מכל מכשיר) החלו החברות לפרוס אנטנות קטנות גם בתוך מבנים, חניונים, קניונים ואפילו בתי חולים.
"כדי לשפר את השידור הסלולרי בנקודות בעייתיות כמו מרתפים, מעליות או מרכזי קניות, צריך פריסה מלאה של הרשת הסלולרית", נמסר בתגובה מפורום חברות הסלולריות, "כדי לפתור בעיות נקודתיות מקימות החברות ממסרים זעירים פנימיים ומגברים, המאפשרים גם ליהנות משירותים סלולריים וגם להנמיך את עוצמת השידור של המכשיר עצמו.
"פריסת האתרים הזעירים היא המשך ישיר למדיניות המקובלת בעולם ולהמלצות ועדת המנכ"לים שפורסמו לאחרונה, שעל פיהן ככל שיש יותר מתקני שידור, כך קטנה עוצמת השידור".
אבל יש גם מי שמזהיר מהפתרון שמציעות החברות הסלולריות. "בכל האמירות על אנטנות קטנות ויותר מוקדי שידור יש הטעייה של הציבור. זה ניסיון הפחדה", אומר רכז הפורום לסלולריות שפויה, אבי דבוש, "זה מס שפתיים, כדי להימנע מלספר לציבור ולאפשר התנגדות למי שהולכים לתקוע לו אנטנה בבית. העמדה של פורום החברות הסלולריות היא שלא צריך ליידע את הציבור על אנטנות קטנות, וכך הם בעצם מנטרלים את המאבק.
ומה הפתרון שלהם? "אם אנשים מפחדים שיש יותר קרינה במקומות כאלו אז פשוט שלא ידברו, כי לתקוע אנטנה בכל מקום זה לא פתרון", מציע דבוש, "הרי אנחנו נמצאים רק כמה רגעים במעלית או חניון. האנטנות הקטנות זו סיסמה שזורקים באוויר כדי להתחמק מחובות. אחרי שיידעו אותנו על האנטנות, נוכל לדבר על הגודל".