"מי שייפגש עם חמאס – יוחרם"
בדיון ביטחוני בראשות אולמרט הומלץ שלא לקבל דיפלומטים שייפגשו עם מנהיגי החמאס
בדיון הביטחוני שנערך היום, הציג שר הביטחון שאול מופז המלצות לפעולות אותן יכולה ישראל לבצע נגד החמאס. כמו כן השתתפו בדיון שרת החוץ ציפי לבני שהציגה את המצב במערכת הבינלאומית, השר לביטחון פנים גדעון עזרא, השר צחי הנגבי, הרמטכ"ל רב-אלוף דן חלוץ, ראש השב"כ יובל דיסקין, ראש אמ"ן האלוף עומס ידלין, מתאם הפעולות בשטחים האלוף יוסף מישלב וראש המועצה לביטחון גיורא איילנד.
"ישראל לא תקיים קשר עם הרשות הפלשתינית, שהיא רשות עויינת, ותפעל למנוע כל התבססות שלטונית של ממשלת החמאס", הדגיש אולמרט בדברי הסיכום של הדיון.
אולמרט ציין כי ישראל לא תתייחס לרשות כגוף דו-ראשי, קרי, לא תנהל הידברות בצירים עוקפים עם גורמים פלשתינים אחרים, בדגש על היו"ר אבו-מאזן. יחד עם זאת, ציין אולמרט, אבו-מאזן לא ייפסל באופן אישי על-ידי ישראל.
במסגרת הצעדים שתבצע ישראל נגד החמאס בזירה הבינלאומית, בוחנת הממשלה מהלך מסוג חדש - הפעלה של סנקציות נגד דיפלומטים זרים שייפגשו עם גורמי החמאס. לפי ההצעה, לא יתקבלו גורמים זרים אלה לפגישות עם גורמים ישראלים רשמיים.
בנוסף, תפעל ישראל יחד עם הקהילייה הבינלאומית להעביר סיוע הומניטרי לעם הפלשתיני, שלא דרך מנגנוני הממשל. בנושא המעברים ברצועת עזה, הוחלט כי אלה יישארו פתוחים לפי שיקולי ביטחון על מנת לאפשר ארבע כניסת סיוע לרצועה. שורת ההמלצות הזו אינה מהווה שינוי במדיניות, אך הן יובאו בקרוב לאישור הממשלה, מה שיהפוך אותן למחייבות.
לפני כחודש ושלושה שבועות החליטה הממשלה על שורת צעדים נגד שלטון החמאס, ביניהם הפסקת העברת כספים והגבלת תנועתם של הפעילים בארגון. "הסיכויים להגיע להסדר היו קטנים, אבל עם החמאס הסיכויים קטנים עוד יותר בטווח הקרוב", אמר ממלא מקום ראש-הממשלה, אהוד אולמרט, במהלך ישיבת הממשלה, בה נדונו המלצות מערכת הביטחון באשר להתנהלות מול חמאס.
אולמרט הוסיף עוד כי למרות הבחירה בחמאס, "השמיים לא נפלו וכבר היינו בסיטואציה דומה בימי הטרור של ערפאת". בישיבה הוחלט כי ישראל תפסיק את העברת הכספים לרשות הפלשתינית עם סיום כהונתה של ממשלת
השרים אישרו חמישה צעדים ביחס לרשות הפלשתינית בהנהגת החמאס:
1. ישראל תפסיק את העברת כספים לרשות עם סיום ממשלת המעבר והשבעת ממשלת החמאס.
2. ישראל תפנה לקהילה הבינלאומית ותבקש שיפסיקו להעביר כספים עם סיום כהונת ממשלת המעבר. עם זאת, תימשך העברת כספים דרך ארגונים הומניטריים.
3. ישראל תמנע העברת אמצעים וסיוע לארגוני הביטחון הפלשתיניים.
4. תוגבל תנועת אנשי חמאס באזורים שבשליטת ישראל.
5. יוגברו בדיקות במעברי קרני וארז ברצועת עזה. עם זאת, שדרוג המעברים יימשך.
במערכת הביטחון הציגו עמדה תקיפה יותר אל מול עליית החמאס והמליצו לצמצם את הקשר עם הרשות הפלשתינית וממשלת החמאס למינימום האפשרי. בין השאר הציעה מערכת הביטחון לאסור כניסת פועלים מעזה, להפסיק העברת כספים ולהפוך את מעברי קרני וארז למעברי גבול בינלאומיים. מתוך המלצות אלה התקבלה למעשה רק ההמלצה להפסיק את העברת הכספים.
לאחר השבעת ממשלת החמאס, לפני כשלושה וחצי שבועות, הגדירו גורמים מדיניים את הממשלה פלשתינית החדשה: "ממשלת טרור". שרת החוץ ציפי לבני קראה לקהילה הבינלאומית להפעיל לחץ על הרשות ולא להאמין למסרים המתונים של ראשי הארגון: "זהו הרגע שבו הקהילה הבינלאומית צריכה לשלוח מסר ברור ותקיף לרשות הפלשתינית. החמאס, העומד בראש הרשות הפלשתינית, הוא ארגון טרור לכל דבר, והניסיונות שלו בימים האחרונים להציג עמדות מתונות הם מעושים. מדובר באנשים קיצוניים".
דברים דומים אמר גם שר הביטחון, שאול מופז. "הממשלה שהוצגה היא ממשלת חמאס מובהקת, שלא מסתירה את כוונותיה ואת קווי היסוד שלה, ורוצה להפוך את הרשות הפלשתינית לרשות של טרור", אמר. שר הביטחון הגדיר את השבעת הממשלה הפלשתינית כנקודת מבחן עבור יו"ר הרשות, אבו-מאזן. "ישראל וכל העולם מביטים כעת בציפייה למעשיו של אבו-מאזן והוא צריך להחליט אם הוא רוצה להיות רלוונטי או לא".