'בלי האו"ם, נבחן צעדים אחרים'
שגריר ארה"ב באו"ם לא בונה על הדיון על איראן במועצת הביטחון ומדגיש שיישקלו פתרונות נוספים
דבריו של השגריר האמריקני נאמרו כמה ימים לפני שסוגיית הגרעין האיראני תידון בפני 15 המדינות שחברות במועצת הביטחון. "זה מבחן למועצת הביטחון", ציין בולטון. "אנחנו נדרוש תגובה נחושה ככל האפשר. אני מקווה שכך נצליח להשיג את תשומת לבם של האיראנים. אם אלה לא ייסוגו מהמאמצים שלהם להשיג נשק גרעיני, נהיה חייבים לקבל החלטה לגבי הצעד הבא שיהיה עלינו לבצע".
היום ייפגשו שגרירי ארה"ב, בריטניה, צרפת, סין ורוסיה בניסיון לגבש טיוטת החלטה משותפת, שאותה יביאו לאישור מועצת הביטחון בשבוע הבא. עם זאת, קיימים חילוקי דעות קשים בין חברות הקבוצה הזו. רוסיה וסין עדיין מנסות לעשות הכל כדי למנוע אפשרות להטלת סנקציות על איראן.
"יש עדיין מקום לשיתוף פעולה", אמר אמש שר החוץ הסיני. "אנחנו ממשיכים לתמוך במגעים של רוסיה והאיחוד האירופי עם איראן". ארה"ב, בריטניה וצרפת מנגד, היו רוצות לראות צעדים תקיפים יותר של מועצת הביטחון.
"אותנו לא ישפילו"
בארה"ב מצפים כי העברת הסוגיה האיראנית למועצת הביטחון תגביר את הלחץ על טהראן. "איראן פוגעת ישירות באינטרסים החיוניים לאמריקנים, ומועצת הביטחון תנסה למצוא דרך פעולה שבהדרגה תחריף את הלחץ שמופעל על איראן", אמר תת-מזכירת המדינה, ניקולס ברנס, בתדרוך לבית הנבחרים האמריקני.
עמיתו, תת-מזכירת המדינה רוברט ג'וזף הזהיר גם הוא את בית הנבחרים מפני הגרעין האיראני. "הלגיטימיות שאיראן מקבלת להשתמש בכוח, כולל אפשרות של שימוש בנשק כימי וביולוגי, יכולה
לגבור אם טהרן תאמין שהיכולת הגרעינית שלה מגינה עליה מפני פעולת תגמול", אמר.
ברוסיה מתנגדים נחרצות להטלת סנקציות על איראן. שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, אמר כי "רוסיה תתנגד להטלת סנקציות על איראן משום שצעדים כאלה בדרך כלל לא משיגים את המטרה". עם זאת, לברוב ציין כי "הוועדה הבינלאומית לאנרגיה אטומית חייבת להישאר בתמונה ויש לאפשר לה להמשיך את עבודתה במדינה".
נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד לא נבהל מהדיון במועצת הביטחון וממשיך מצידו לשחרר איומים.
"האויבים שלנו מעולם לא הצליחו לגרום לנו לסגת. לא נרשה שמדינות אחרות ינסו להפחיד אותנו בהתנהגות בריונית", אמר. "את טהרן לא יפחידו ולא ישפילו. הם יודעים כי הם לא מסוגלים לפגוע באיראן כי הם זקוקים לנו".