איראן יכולה לשאוב עידוד מרייס
מזכירת המדינה מעריכה כי מועצת הביטחון לא צפויה, בשלב הראשון, להטיל סנקציות על העם האיראני
"אני מעריכה שאכן יש לסייע לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, ולהעמיד את כובד משקלה של מועצת הביטחון במטרה ללחוץ על איראן לעשות משהו, אך יחד עם זאת אני לא חושבת שמדובר על הליכה ישירה לכיוון של סנקציות". אמרה רייס לכתבים שמלווים אותה ואת הנשיא בוש בביקורם בפקיסטן.
ארה"ב חושדת כבר זמן רב כי איראן משתמשת בתוכנית הגרעין שלה לצורך פיתוח נשק גרעיני, בעוד איראן מתעקשת כי הדבר מיועד לצרכי אנרגיה אזרחית. רייס התייחסה לדברים המושמעים באיראן ואמרה כי "איראן עדיין לא הגיבה לנושאים שהעלתה ארה"ב, לפיהם לא ברור מדוע נדרשת העשרת אורניום לצרכי אנרגיה אזרחית".
האמריקנים עושים מאמצים להפעיל לחץ אחרון על איראן, לפני שמועצת הביטחון של האו"ם תעבור לשלב הסנקציות. ה"וושינגטון פוסט" מדווח כי הממשל מוכן להעניק לאיראן 30 ימים, כמועד אחרון בהחלט לחדול מהעשרת האורניום ולהתחיל לשתף פעולה עם הקהילייה הבינלאומית.
פקידים רשמיים מציינים כי המשא ומתן בין החברות במועצת הביטחון בנושא האיראני צפוי להיות קשה. צרפת ובריטניה ישתפו פעולה עם המהלכים שארה"ב מתכננת. אך מנגד, רוסיה וסין צפויות
דיפלומטים אמריקנים שוקדים בימים אלה על טיוטה להצהרה שהם מקווים תאומץ על ידי מועצת הביטחון ובה הגדירו את מועד ה-30 יום אשר לאחריו, במידה ואיראן לא תזנח את תוכניותיה, האמצעים כלפיה יחמירו.
פקיד ממשל בוושינגטון אומר לוושינגטון פוסט כי "הרעיון הוא להתחיל לאט, עם הצהרה נשיאותית, שתציב לוחות זמנים ותיתן לאיראן מועד סופי לתגובה. לאחר מכן נלחץ יותר על קבלת החלטה במועצת הביטחון".
במקביל, אמר היום ראש המועצה לביטחון לאומי של איראן, עלי לריג'אני, כי ארצו לא תחדול מתהליך העשרת האורניום במסגרת מאמציה לקדם את תוכנית הגרעין. "האיחוד האירופי דורש להשעות את המחקר שלנו, ומקבל את ההצעה הרוסית (להעשיר אורניום בשטחה של רוסיה), אותה אנחנו לא מקבלים", אמר לריג'אני.
ראש המועצה לביטחון לאומי השתתף בדיונים בווינה, בהם לקחו חלק שרי החוץ של בריטניה, גרמניה וצרפת. לדבריו, היו כמה הסכמות בין המשתתפים, "אבל לא משהו שיכולנו לחתום עליו", אמר לריג'אני. "אמרתי לשרי החוץ האירופים כי העשרת אורניום היא זכותה של איראן, כחברה בסוכנות לאנרגיה אטומית. לא נקבל כל דרישה להשעות את המהלכים שלנו".
במהלך השיחות עם האיחוד האירופי הציעה איראן כי תימנע מהעשרת דלק אורניום למשך שנתיים, אך במקביל תמשיך במחקרה בנושא. הדיפלומטים האירופאים דחו את ההצעה ואמרו כי לא יעלה על הדעת שטהרן תרצה לבנות בחשאי פצצת אטום.