"צה"ל יודע לחקור את עצמו"
ועדת החקירה הפרלמנטרית לאירועי עמונה החלה בשמיעת עדויות השרים מופז ועזרא
יום הדיונים הראשון של הוועדה נפתח בצל חילופי האשמות קשים בין יו"ר הוועדה, ח"כ יובל שטייניץ (ליכוד), לבין שר הביטחון, שאול מופז, והשר לביטחון פנים, גדעון עזרא, שאסרו על הרמטכ"ל וקציני משטרה בכירים להופיע מול הוועדה. רגע לפני פתיחת הדיונים החליט ח"כ אורי אריאל לפנות את מקומו בוועדה לטובת ח"כ עוזי לנדאו.
במהלך עדותו אמר מופז כי יש להוציא את צה"ל מכל ויכוח פוליטי. "אני חושב שנכון היה וראוי היה לתת לצה"ל להשלים את תחקיריו", אמר שר הביטחון. "זה המצב גם לגבי המשטרה".
שר הביטחון תקף את התנהגות המתנחלים במהלך הפינוי."ביום הפינוי נחצה קו אדום שראוי שידאיג את כולנו. זאת לא היתה מחאה דמוקרטית. זאת היתה התפרעות עבריינית שאסור לעבור עליה לסדר היום. מאות פצועים, שוטרים ואזרחים, רגליים שבורות. זו מציאות שבמדינת ישראל אסור לנו לקבל אותה בשום דרך משום שתחילתה היא בהפרת חוק. חיילי צה"ל לא הגיעו לשם מתוך רצון. אנחנו שלחנו אותם לשם".
מופז הוסיף עוד כי לדעתו הצעירים נשלחו למאחז כדי להסיר את חרפת גוש קטיף. "כל מי ששלח את ילדיו לפגוע באופן מכוון בכוחות הביטחון צריך לתת דין גם למערכת המשפט", הוא אמר. השר מופז טען עוד כי מערכת הביטחון התכוננה באופן ראוי לפינוי, ואף היו ניסיונות מצד אלוף פיקוד המרכז לשכנע את התושבים להרוס את הבתים בעצמם. "לצערי הרב כוחות הביטחון בשטח נחשפו גם לאלימות וגם לשנאה יוצאת דופן והמצב הזה אילץ את הכוחות להפעיל כוח על מנת לעמוד במשימה", אמר השר והוסיף כי "כל מי שהתכוונתם להזמין ולהעמיד על ספסל הנאשמים לא עברו שום עבירה, הם באו לתקן חוק".
קודם לכן הופיע בפני הוועדה השר לביטחון פנים, גדעון עזרא, כדי לדון בהיערכות כוחות המשטרה. יו"ר הוועדה שטייניץ שאל מה היו ההערכות שהשר עזרא קיבל מגורמי המשטרה והמודיעין לפני הפינוי והאם ההערכות צפו את מאות הפצועים. בתשובה אמר עזרא כי המשטרה היתה ערוכה לסדר גודל קטן יותר של כוחות, אך היערכות המפגינים חייבה אותם להגדיל את הכוחות.
"הגיעו לשטח 4,500 אנשים עם התלהמות כללית של מפגינים, כאשר היו כמה אירועים מקדימים ובייחוד האירוע בחברון שבו רעולי פנים תקפו שוטרים, כולל חסימות צירים", אמר עזרא. "תדעו לכם שכוחות המשטרה לא יכלו לנוע לעמונה כי ידענו שבעמונה יש מסמרים, קרשים, נינג'ות, אבנים, שאנשים מתבצים
השר נשאל האם לאור רמת ההתנגדות העזה נשקלה אפשרות של שימוש בגז מדמיע במקום אלות וסוסים. "הנושא הזה בהחלט נשקל, ולא רצינו להשתמש בכלי הזה מאחר שהוא מזיק לבריאות", ענה עזרא.
היו"ר שטייניץ שאל אם היתה אפשרות להשיג פינוי בהסכמה, ונענה על ידי עזרא בשלילה. "הממשלה היתה שמחה מאוד אם המתפרעים שהיו שם בעמונה היו מקבלים סיכום כלשהו. הממשלה קבעה תאריך יעד וחשוב היה להראות שמדינת ישראל אוכפת את החוק".

דיוני הוועדה נפתחו בשעה 10 בבוקר, כאשר היו"ר שטייניץ הכריז על מטרותיה של הוועדה. "בכוונתנו לבדוק בעיקר את החלטות הדרג המדיני, את הדרך שבה הבינו בצה"ל ובמשטרה את ההנחיות ואת האופן שבו הובנו ההנחיות בשטח. אין לנו כל כוונה לחקור את השוטרים והחיילים בשטח ואני מתחייב לעשות את העבודה בצורה ההוגנת ביותר", אמר.
מיד לאחר מכן עלה אל דוכן העדים השר עזרא שהתייצב במקומם של מפקד מחוז ש"י במשטרה, ניצב ישראל יצחק, וקצינים בכירים אחרים שאמורים היו להופיע בפני הוועדה אך הדבר נאסר עליהם. מול עזרא עמדו היו"ר שטייניץ, וחברי הוועדה מתן וילנאי, אילן שלגי ואורי אריאל – שהציגו בפניו סדרה של שאלות נוקבות. בדיון לא משתתף נציג של מפלגת קדימה.
עזרא פתח את דבריו במתקפה על חברי הוועדה, שמיהרו לזמן קציני משטרה למרות שהתבקשו קודם לזמן את הדרג הפוליטי. "הופתעתי מאוד כאשר ראשון האנשים היה לא אחר מאשר תת-ניצב בוקובזה, שלפני עשרה ימים חוליגנים באו לשרוף לו את האוטו", אמר עזרא. "האיש הזה נמצא בסכנה והוא זה שמתבקש לבוא הנה ולשבת פה". עזרא הוסיף עוד כי מנע גם את הופעתו של מפקד מחוז ש"י, שאף הוא היה קורבן לאיומים. "המשטרה הפכה לשק חבטות, אם על ידי מדליפיו של מזרחי (ניצב משה מזרחי - א.ב) משמאל, ואם מהימין".
שטייניץ דחה את דבריו של עזרא והזכיר כי כאשר דנה ועדת החוץ והביטחון בפינוי עמונה, הגיעו לדיון קצינים בכירים, ובהם גם ניצב יצחק. אולם עזרא שב על דבריו כי בכוונתו למנוע מהקצינים להופיע בפני הוועדה. בהמשך הוא אמר כי אם דיוני הוועדה יתקיימו בדלתיים סגורות הוא יאפשר לקצינים להשתתף בדיון.
יו"ר הוועדה, יובל שטייניץ, אמר לקראת הדיון כי הוא לא יאפשר הפרעות וכי ידאג להוציא מהאולם כל מי שינסה להפריע למהלך התקין של הדיונים. שטייניץ, שאתמול כינה את החלטת מופז ועזרא שלא לאפשר לרמטכ"ל ולקצינים בכירים להופיע לפני הוועדה "פוטש נגד הכנסת", מתח גם הבוקר ביקורת חריפה על ההחלטה. "יש גבול לפגיעה בדמוקרטיה ולשיבוש הליכי חקירה", אמר שטייניץ. "שיבוש חקירה היא עבירה חמורה ביותר. תארו לכם שמישהו מודיע למשטרה 'אני לא רוצה להיחקר על ידכם משום שאני לא מרוצה מהרכב צוות החקירה'".
הבוקר יצא יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, בהודעת תמיכה בח"כ שטייניץ. ריבלין אמר כי מי שמתעלם מהחלטות הכנסת, כורת את הענף שעליו יושבת הדמוקרטיה הישראלית. "החלטות הכנסת הן לא אופציה. הן מחייבות את כולם, כולל השרים, שכן אחרת ניתן היה לומר גם שלא ממלאים את החלטת הכנסת בעניין ההתנתקות וזה היה גורם לתוהו ובוהו במדינה", אמר ריבלין.