להילחם כמו בעזה או בשכם – אבל בנגב
פרסום ראשון: בלב הנגב המערבי נבנה מחנה אימונים שמבוסס על העתק של עיר פלשתינית. אפילו הדוחק והמסגדים הועתקו. חיילים יחלו להשתמש בו ב-2007
הצורך בהקמתו של הפרויקט השאפתני בא לאחר מבצע "חומת מגן" במהלכו פעל צה"ל בערים בגדה לאחר הפיגוע במלון פארק בנתניה. לאחר המבצע הבינו בצה"ל כי יש להכין את החיילים כראוי ללחימה בשטח עירוני ולכן הוחלט על הקמתה של "עיר פלשתינית", שתשמש את לוחמי צה"ל ואת חיילי היחידות המובחרות.
את התוכניות ההנדסיות ואת האישורים המרכזיים ריכז מפקד מרכז בינוי בצה"ל, אלוף משנה פיני ליברמן. לאחר שהתקבל סיוע של 15 מיליון דולר מהממשל האמריקני ואישור לשיתוף של חיל ההנדסה האמריקני בהקמת "העיר הפלשתינית", יצא הפרויקט לדרך.
"העיר הפלשתינית", שבנייתה נמצאת בשלבים מתקדמים ושתושלם לפי ההערכות בינואר 2007, משתרעת על שטח של 45 אלף מ"ר. מפקד ענף דרום במרכז בינוי בצה"ל, ד"ר סגן אלוף מישל לוי, מסביר כי להקמת הפרויקט קדמה עבודת מחקר רבה. "קיבלנו תצלומי אוויר של הקסבה בשכם ותצלומים של רחובות בעזה ותרגמנו אותם לתוכניות הנדסיות שהפכו בפרויקט לרחובות במימדים שתואמים את המציאות", אמר. "לקחנו בחשבון הרבה פרטים כמו צפיפות וסגנונות בנייה, וזאת כדי להעניק תחושה של אותנטיות". גם המסגדים, שמהווים חלק נפרד מנוף הערים הפלשתיניות, הועתקו ל"עיר" החדשה.
בלי נשק ותחמושת
סא"ל לוי מתגאה בכך שמי שיגיע ל"עיר הפלשתינית" לא יזדקק לנשק ולתחמושת במהלך האימונים. זאת מכיוון שמחנה האימונים החדש יצויד בחדר בקרה ממוחשב שישלוט בנעשה בכל העיר.
"הלוחמים ישתמשו ברובים עם לייזר ולא באש חיה כדי להביא למקסימום בטיחות, למנוע תקלות באימונים ולשפר את רמת התחקיר". הוא אמר כי ברחובות "העיר" ובבתיה יותקן ציוד משוכלל כמו מצלמות מעקב, חיישני תנועה ומצלמות לגובה. לאחר האימונים
יישבו הלוחמים בכיתות וייצפו בצילומי הווידאו שמתעדים את האימונים שעברו.
בצה"ל מגדירים את "העיר הפלשתינית" כאחד ממרכזי האימונים ללחימה בשטח החשובים והגדולים בעולם. לכן, לא פלא שגם לוחמי המארינס יזכו להתאמן בו עם חיילי צה"ל.
גורמי צבא אומרים בנוסף כי הפרויקט מעורר התעניינות בקרב צבאות זרים, שביקשו מצה"ל לבחון את האפשרות שלפיה יחידות עילית זרות יתאמנו ב"עיר הפלשתינית".