האנשים השקופים
בשבת הקרובה, בה יקראו את פרשת משפטים יעסקו במאות קהילות, מוסדות חינוך ותנועות נוער בסוגית עובדי הקבלן. חילי טרופר מעמותת "במעגלי צדק", על אלה שקולם לא נשמע
חברות הקבלן מספקות, כביכול, שירותים, לא אנשים. אינך שוכר אנשים על מנת שינקו, ישמרו, יתחזקו וכיוצא באלה, אלא אתה מזמין "שירותים". משל הזמנת נייר למדפסת או חומרי ניקוי למטבח. לשירות המוזמן אין שם ואין פנים. יש לו רק תוצאה: מסדרון נקי, כניסה מאובטחת.
בפועל נוצרה מציאות שבה העובד אינו מועסק ישירות על ידי המקום שבו הוא עובד בפועל, שהרי מזמין העבודה אינו מעוניין בעובדים אלא בקבלת השירותים. כך מתאפשרת פגיעה ממשית בזכויות הבסיסיות של העובדים. הקבלן פוגע בזכויות עובדיו על מנת להרוויח יותר, ומזמין השירותים, שאינו מעסיק את העובד, נהנה מהעלות הנמוכה ואינו רואה עצמו אחראי לעובד ולזכויותיו.
חשוב לזכור: עובדי הקבלן אינם קבוצה של פרזיטים עצלנים המבקשים לחיות על החשבון החברה כולה, כדימוי שלעתים מבקש משרד האוצר לתת לקבוצה זו. מדובר בקבוצה גדולה ביותר באוכלוסייה אשר מבקשת להתפרנס בכבוד מבלי להיזקק לחסדיהם של אחרים. קבוצה של אנשים המשכימים מדי בוקר לעבודתם, שבים לא פעם בשעות מאוחרות לביתם, עוסקים בעבודות שרובנו לא היינו מוכנים לעשות ובכל זאת חיים בדלות נוראה
מתחת לאפנו קורם עור וגידים שוק עבדים מודרני. מבלי דעת אנו נהנים ומשתמשים בשירותי העבדים החדשים. כאשר אנו חשים בנוח בבית הקפה, במידה רבה זה בזכותו של המאבטח העומד בחוץ בקור ובחום. כאשר אנו מסיימים את תפילותינו בבית הכנסת או את עבודתנו במשרד, לא גמדים,
סיפורם העגום של עובדי הקבלן מסמל, אולי טוב יותר מכל סיפור אחר, את הידרדרותה המוסרית של החברה הישראלית. מדינה שבה כבוד האדם היה למרמס ולמעלה ממאה אלף עובדים בה חשופים לעושק ולניצול, כשהחברה האזרחית שותקת ולא פעם אף מסייעת, ולו בעקיפין, לעושק המדובר. זוהי חברה רקובה מבחינה מוסרית. אין דרך אחרת להביט על הדברים: כולנו, עד אחרון האזרחים, נהנים מעבודתם של עובדי הקבלן, אך עוצמים את עינינו אל מול הפגיעה המתמשכת והסדרתית בהם. אשר על כן, כולנו שותפים לשחיתות מוסרית זו.
עובדי הקבלן הם אולי הדוגמא הבולטת ביותר למציאות בה אנשים רבים וקבוצות שלמות הפכו שקופים עבור החברה הישראלית, אך הם אינם היחידים. שקופים הם גם הנכים, הנשים הנסחרות, הקשישים ומפוני גוש קטיף, שכולם הם קורבנות לעוולות קשות, אך בכל זאת זעקתם לא מצליחה לפרוץ את מחסומי הלב של כולנו.
בשבת הקרובה, שבת פרשת משפטים יעסקו במאות קהילות, מוסדות חינוך ותנועות נוער בסוגיה זו של האנשים השקופים. עמותת "במעגלי צדק" מארגנת זו השנה השניה שבת של צדק, והשנה תחת הכותרת "שקופים". דפי לימוד, מערכי שיעורים והדרכה שהוכנו במיוחד לשבת זו כמו גם אירועים שונים עוסקים כולם במציאות הכאובה של אנשים שקופים, ביחסה של החברה אל אותם אנשים ובאפשרויות לשינוי ותיקון. (ניתן להורידם מאתר "במעגלי צדק" www.mtzedek.org.il).
אנו מאמינים כי על כולנו מוטלת אחריות מוסרית לחשוף את פניהם של האנשים השקופים, להיאבק למיגור העוולות השונות שפוגעות בהם, מתוך הבנה כי המאבק שלהם הוא המאבק של כולנו. הפגיעה בעובדי בהם היא פגיעה בכולנו, היא פגיעה בזהותה המוסרית והיהודית של מדינת ישראל.
אנו מזמינים את הציבור הרחב ליטול חלק בלימוד, בפעילויות השונות ובעשייה בעניין זה, מתוך תקווה שכל אלה יקדמו את בנייתה של חברה צודקת, מוסרית ויהודית.
חילי טרופר בן 28 הוא ממקימי עמותת "במעגלי צדק"