אבירי החופש האקדמי
גם האקדמיה צריכה להתגונן מול אלה המנסים לרתום את החופש האקדמי למטרתם, שהיא פגיעה בחופש זה. טוביה בלומנטל על צביעות באקדמיה
ההחלטה להטיל חרם על אוניברסיטאות בישראל גרמה לסערת רוחות בעולם האקדמי, ומוסדות ואישים רבים גינו אותה בתוקף, והביאו בסופו של דבר לביטולה. בין המוסדות האלה היה גם איגוד הפרופסורים האמריקנים ,(AAUP) שגינה החלטה זו בתוקף, וטען שהיא עומדת בסתירה לעיקרון החופש האקדמי.
אולם לא מכבר יזם ארגון זה ועידה בבלג'יו, על חופי אגם קומו באיטליה, בנושא החרם האקדמי. מהר מאוד התברר, שרשימת המרצים המשתתפים כוללת מספר ניכר של אלו שצידדו, רק חודשים מספר קודם לכן, בהטלת החרם האקדמי על-ידי ארגון המרצים באנגליה. ניתן היה לצפות שהם ישתמשו בוועידה זו כבמה להתקפות חסרות רסן על ישראל ומדיניותה כלפי הפלשתינים בשטחים.
בלחץ של איגודים יהודיים ושל מרצים מאוניברסיטאות שונות בארץ ובחו"ל, החליט איגוד הפרופסורים האמריקנים, והקרנות שהיו אמורות לממן את האירוע (קרן רוקפלר, קרן פורד וקרן נתן קומינגס,( לדחות את הוועידה למועד בלתי ידוע. דבר זה גרם לקול זעקה
של "אבירי החופש האקדמי", שטענו כי לחץ פוליטי הביא לדחיית הוועידה, והם מפיצים עתה עצומה, בה הם דורשים לקיים את הוועידה במסגרתה הקודמת.
אירוע זה מאפשר לקיים דיון על החופש האקדמי וגבולותיו. לדעתי, נעשה כאן ניסיון לנצל את החופש האקדמי כדי לפגוע פגיעה אנושה בחופש זה. לא ייתכן שמרצים, הדורשים לפגוע בחופש האקדמי באופן אולטימטיבי על-ידי החרמת אוניברסיטאות ואנשי סגל, וההופכים כל אירוע אקדמי לבמה להפצת האג'נדה הפוליטית שלהם, יורשו להסתתר מאחורי הסיסמה של החופש האקדמי, ולהשתמש בוועידות אקדמיות לקידום מטרות אלו.
כשם שהדמוקרטיה חייבת להתגונן מפני אלה המנסים לפגוע בה, כאשר הם מנצלים לשם כך את המוסדות הדמוקרטיים, כך גם האקדמיה צריכה להתגונן בפני אלה המנסים לרתום את החופש האקדמי למטרתם, שהיא פגיעה בחופש זה. טוב עשו איגוד הפרופסורים האמריקנים והקרנות המממנות שדחו את הוועידה, וטוב יעשו אם יביאו בחשבון שיקולים אלה, אם וכאשר יחליטו לקיימה.
פרופ' בלומנטל הוא מרצה לכלכלה באונ' בן-גוריון