גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


"זאת מדינת אויב דה פקטו"

במהלך דיון בבג"ץ בעתירות על איחוד משפחות, זעם השופט חשין על הטענות לקיפוח הפלשתינים

אפרת פורשר | 14/2/2006 13:46 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הרגיזו את כבוד השופט: הרכב מורחב של 11 שופטי בג"ץ קיים היום דיון אחרון לקראת מתן פסק הדין בעתירות שהוגשו נגד חוק האזרחות, המונע איחוד משפחות בין פלשתינים שנישאו לישראלים.
במהלך הדיון התפרץ השופט מישאל חשין וזעם על הסיכון הבטחוני שבבקשת העותרים. בנוסף, אחת העותרות התעלפה באמצע הדיון, ונשיא בית המשפט העליון, אהרון ברק, נאלץ להפסיק אותו באמצע ולהזמין לה רופא.

ברק, שעמד בראש הרכב השופטים, הציע בדיון לשנות את החוק כך שיהיה "פחות פוגעני ויותר אינדיבידואלי". בין היתר, הוא הציע להרחיב את שיקול הדעת של שר הפנים, כך שיוכל לאשר אזרחות במקרים הומניטאריים, או לחלופין לציין בתעודת הזהות של המבקש, כי האזרחות ניתנה בעקבות איחוד משפחות.

לפני כמה ימים הגישה המדינה לבג"ץ את תשובתה לעתירות, בה ציינה כי בעקבות ניצחון החמאס בבחירות, הרשות הפלשתינית היא כעת יישות מדינית עוינת, שדינה, בעניין העתירות, כדין מדינת אויב, וכי יש להתייחס לפלשתינים המגישים בקשות לאיחוד משפחות כאל תושבי מדינת אויב.

תשובה זו לכשעצמה היא בעייתית בשל חוסר האחידות שהיא משדרת, וזאת משום שימים
ספורים קודם לכן, בעתירות נגד העברת כספי המסים לרשות הפלשתינית, טענה המדינה כי הרשות איננה מדינת אויב.

נציגי העותרים - ארגון עדאללה והאגודה לזכויות האזרח - התייחסו לבעייתיות הנובעת מתשובת המדינה, וטענו כי האיסור הגורף על בקשות לאיחוד משפחות הוא כוללני ואינו בודק כל מקרה ומקרה לגופו.
"האיסור על איחוד משפחות הוא צורך ביטחוני"

בתגובה התפרץ השופט מישאל חשין, שאמור לפרוש מכס השיפוט בסוף השבוע הקרוב, ואמר: "אני מדבר על ממשל אויב, ממשל שרוצה להשתיק את המדינה, ממשל שלא מכיר במדינה. כאשר מדינת ישראל רוצה להגן על עצמה מפני סיכונים, מפני פיגוע, מפני נפש אחת שתפגע, זו לא סיבה מספיקה? אף אחד לא מונע מהם להתחתן, השאלה היא איפה יגורו. הבחור מאום אל-פאחם יגור עם הבחורה בג'נין- זאת מדינת אויב דה פקטו".

חשין הוסיף כי "פלשתינית שרוצה

באיחוד משפחות עם בעלה בישראל, זה נוגע ללב, אבל מדובר כאן בעניין של חיים או מוות".

השופטת דורית בייניש, שחיזקה את טענת המדינה לפיה, "האיסור על איחוד משפחות הוא צורך ביטחוני", אמרה: "המדינה אומרת שארגוני הטרור מנצלים פלשתינים שקיבלו אזרחות כדי לבצע פיגועים ולא צריך להיות גשש בלש כדי לדעת את זה. ארגון חבלה מחפש מישהו שאפשר להשתמש בו ולכן החוק הוא עוד מסננת, וזאת לא טענה מופרכת".

הוראת השעה אושרה עד מרס 2006

בחודש מאי אשתקד אישרה ועדת השרים את הוראת השעה של השב"כ שמונעת איחוד משפחות בין ערבים ישראלים ופלשתינים, והאריכה אותה עד סוף מרס 2006. משמעות ההחלטה היא הרחבה של הסייגים ושיקול הדעת של שר הפנים והמפקד הצבאי של אזור יהודה, שומרון ועזה במתן היתרי שהייה בישראל לפלשתינים שנישאו לאזרחים ישראלים.

חוק האזרחות שונה לפני כשנתיים בעקבות הפיגוע במסעדת מצה בחיפה. במערכת הביטחון גילו כי המחבל המתאבד החזיק בתעודת זהות כחולה בזכות אמו, שנישאה לערבי ישראלי, וכך הצליח לחדור בקלות לשטח ישראל ולבצע את הפיגוע המזוויע. בעקבות האירוע המליץ השב"כ לתקן את חוק האזרחות, באופן שימנע איחוד משפחות של פלשתינים עם ערביי ישראל וישלול מפלשתינים הטבות כגון ביטוח רפואי, ביטוח לאומי וקצבאות ילדים.

הממשלה קיבלה את ההמלצה לפני כשנתיים וערכה את התיקון כהוראת שעה. ביולי 2004 האריכה בשנה נוספת את תוקפה של הוראת השעה לאחר שראש השב"כ, אבי דיכטר, דיווח כי היא הביאה לירידה ניכרת במעורבות של ערביי ישראל בטרור. מאז התיקון בחוק לא טופלו בקשות של פלשתינים לאיחוד משפחות.

בעקבות תיקון הוראת השעה הוגשו כמה עתירות של ארגוני זכויות אדם וחברי כנסת ערבים נגד החוק בטענה שהוא גזעני ופוגע בעקרון השוויון ובזכות לחיי משפחה. כמו כן טענו העותרים כי התיקון בחוק מגביל באופן בלתי מידתי את זכותם של אזרחים ישראלים לבחור להם בני זוג תושבי הגדה המערבית ורצועת עזה, ואף מפריד בין זוגות שכבר הקימו משפחות בישראל.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים