חמת גדר נגד משרד הבריאות
האתר תובע פיצויים בסך 15 מיליון שקל על הפסדים שנגרמו למקום בעקבות צווי סגירה שהוצאו נגדו
בתביעת הנזיקין, שהוגשה הבוקר לבית משפט המחוזי בנצרת-עילית, נטען כי משרד הבריאות ביצע "סדרה של מעשים ומחדלים חמורים מכוונים, מתוך זדון ובמטרה לגרום נזק לחמת גדר, העולים בין היתר לכדי עבירות פליליות, עוולות בנזיקין ופרסום לשון הרע".
באתר מאשימים את משרד הבריאות ב"התנכלות", וטוענים ש"כתוצאה מהפרסומים הזדוניים של משרד הבריאות ירד מספר המבקרים בחמת גדר באופן משמעותי ונגרמו לו נזקים כבדים ביותר". לדברי הנהלת האתר, בחודשים נובמבר עד ינואר חלה ירידה של כ-55 אלף מבקרים במקום בגלל האזהרות שפרסם משרד הבריאות.
מפעילי האתר טוענים שנגרמו להם הפסדים בלמעלה מ-27 מיליון שקל, והם תובעים 15 מיליון שקל "לצרכי אגרה בלבד".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי שיקול הדעת היחיד שלהם הוא שמירת ביטחונו של הציבור. "על כל שאר הטענות נגיב בבית המשפט", אמרו במשרד.
שני צווי סגירה בוטלו
בנובמבר האחרון הוציא משרד הבריאות צו סגירה ראשון לאתר, לאחר שבבדיקה שנערכה במי המעיינות נמצאו רמות קוליפורמים חריגים במים. מנהלי האתר עתרו לבית המשפט, וטענו שהמשרד בודק את המים בצורה לא נכונה.
בית המשפט ביטל את צו הסגירה, והורה להקים ועדה שתגבש קריטריונים לבדיקת מי האתר.
לדברי מנהלי האתר, המים במרחצאות ובבריכות בחמת גדר מקורם במעיינות תרמו-מינלרים שבוקעים באופן טבעי מהאדמה, אך משרד הבריאות בודק את המים על פי קריטריונים של בריכות שחייה. המנהלים הוסיפו שמאז שהאתר נפתח ב-1977 לא נרשמו בו חריגות ברמות הבקטריה במים.
שלושה שבועות לאחר מכן שוב הורה המשרד על סגירה מנהלית של האתר, לאחר שבבדיקות שערכו עובדי המשרד ב-100 מרחצאות באתר התגלו קוליפורמים בכמות גבוהה מהמותר.
בתגובה פנתה הנהלת חמת גדר לבית משפט השלום בנצרת בבקשה לבטל את צו הסגירה. נשיא בית המשפט, השופט תאופיק כתילי, ביטל את צו הסגירה וקבע שמשרד הבריאות חרג מסמכותו כשהורה על הצו. השופט קבע שמשרד הבריאות ערך את הבדיקות על פי תקנים שאינם אמורים לחול על האתר, וכי לא הוכח שהזיהומים אכן היו במים.
במשרד הבריאות לא "התייאשו", ולפני כשבועיים פרסמו אזהרה מרחצה באתר המעיינות, שוב בשל זיהום חמור במים. הפעם נמנעו במשרד הבריאות מלהוציא צו סגירה לאתר.
בהכנת הידיעה השתתפה נורית רובין