"הכסף לא יצליח לכפר על האובדן והכאב"
לפני כמעט 4 שנים פרץ מחבל לבית משפחת גביש באלון-מורה, ורצח בדם קר 4 מבני המשפחה. אתמול פסק ביהמ"ש: החמאס יפצה אותם ב-90 מיליון שקל

את הפסיקה שהתקבלה אתמול מקבלת נעמה ברגשות מעורבים ואינה רואה בה את 'הזכיה הגדולה'. אין לה עניין "בכסף המלוכלך", לדבריה, של החמאס. "הכסף הזה לא יעזור לנו להתגבר על מה שאיבדנו. הוא לא יוכל לכפר על האובדן, הוא רק מעצים אותו. אי אפשר להמיר את זה בכסף", היא אומרת, דקות לאחר שנתבשרה על פסק-הדין. נעמה אינה אפופה בתחושת ניצחון ואת הכסף, שיגיע, אם בכלל, רק בעוד מספר שנים, יש בכוונתה לתרום לנפגעי טרור אחרים ולמאבק למען ארץ-ישראל.
ראשיתו של האירוע האיום הזה, שהסתיים ברצח מתועב שבוצע בדם קר, במוצאי חג הפסח, לפני כארבע שנים. משפחת גביש יושבת בסלון ביתה שבישוב אלון-מורה. לפתע, ברגע אחד, מופרת השלווה. מחבל פורץ לבית ופותח באש לכל עבר. ראשון נפגע אברהם. מיד אחריו, נפגעים הוריו, דוד ורחל, ויצחק קנר, סבו. אברהם עוד מנסה להגיע לנשקו האישי ולהגן על בני המשפחה, אך נעצר על ידי המחבל, נורה בשנית ונהרג.
ארגון החמאס מקבל אחריות על הפיגוע. כחצי שנה לאחר מכן, מוגשת מטעם בני המשפחה תביעת ענק בסך 176 מיליון שקל נגד החמאס, הרשות הפלשתינית ויאסר ערפאת.
השופט אהרן פרקש, שכינה את הרצח 'מעשה נפשע', פסק אתמול בסוגיה, לאחר שארגון החמאס סירב להגיש כתב הגנה כנגד התביעה. "המדובר במעשה טרור, שנעשה מתוך כוונה ומודעות מלאה לגרום למותם של הנרצחים ולנזק למשפחותיהם, שהרי אין כל הסבר אחר למעשה זה", אמר.
עוד קבע פרקש, כי "מאחורי המעשה עומדת שנאה צרופה, שהביאה למותם של המנוחים ולחוויה טראומטית קשה מאוד עבור התובעים". פרקש ציין בפסק-הדין כי הוא מודע לכך "שאין בסכום כדי להקהות את כאבם הקשה של בני המשפחה ששרדו ונאלצים להמשיך בחייהם, שעה שהטראומה הקשה תמשיך ללוותם עד סוף ימיהם".
"הכסף לא היה העניין פה. 90 מיליון שקלים נראים אולי כסכום עתק, אבל כל זה מתגמד לעומת
עורכת-הדין ניצנה דרשן-לייטנר, שייצגה את בני המשפחה בתביעה, בירכה על פסק הדין. לדבריה, "אנחנו מאוד שמחים שבשעה שכולם מקדמים את החמאס בזרועות פתוחות, בית-המשפט האיר אותו באור אמיתי והכריז עליו כארגון נפשע ואכזרי, אשר ביצע מעשה תועבה, שבעקבותיו עליו לשלם עשרות מיליוני שקלים". עוד הוסיפה, כי "אם החמאס מעוניין להיות ישות שלטונית, עליו ליישם תחילה את פסק הדין. עד אז", הבטיחה, "נפעל למימושו, כנגד נכסי החמאס המצויים בידי צדדים שלישיים כגון בנקים ועמותות".
בבתי-המשפט ברחבי הארץ תלוי ועומד בימים אלה מספר בלתי מבוטל של תביעות שהוגשו על ידי נפגעי טרור, כנגד הרשות הפלשתינית וארגוני הטרור. למרות זאת, רובן מתעכבות מסיבות משפטיות שונות, הנסבות, בין היתר, על השאלה בדבר רמת אחריותה של הרשות לפיגועים היוצאים מתחומה.
לפני כשבועיים דחה בית-המשפט העליון את הערעור שהגישו בני משפחתו של גלעד זר ז"ל, שנרצח ביריות על-ידי פלשתינים. בני המשפחה הגישו בבית-המשפט המחוזי בתל אביב תביעת פיצויים, שם התקבלה תביעתם על ידי השופט עדי אזר ז"ל, ששימש בזמנו כרשם ופסק לכל אחד מהתובעים, אלמנתו של גלעד ושמונת ילדיו, פיצוי בסך עשרה מיליון שקלים.
פסק-דין זה בוטל בנובמבר השנה על ידי בית-המשפט המחוזי ובקשת רשות הערעור שהגישה המשפחה לבית המשפט העליון, נדחתה לפני כשבועיים על ידי השופט אלייקים רובינשטיין.