גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


מעט בדואים – הרבה תאונות

יחסית למספרם הנמוך באוכלוסייה, מעורבים צעירים בדואים רבים בתאונות. שייח': "הם מורדים בנו"

משה פריאל | 11/1/2006 15:58 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
התאונה המחרידה שבה נהרגו אתמול שלושה ילדים מהמגזר הבדואי לא מפתיעה את תושבי הדרום. הנתונים הרשמיים, ההתנסות של השוטרים וסיפורי האימה של התושבים מעידים על תופעה – למרות מספרם הנמוך יחסית באוכלוסיית הדרום, צעירים בדואים מעורבים בתאונות דרכים יותר מכל מגזר אחר.

בתאונה אתמול, שהתרחשה סמוך לכלא באר-שבע, נהרגו שלושה ילדים בני שנתיים עד חמש בני שבט אל-עזזמה. שני מבוגרים נפצעו אנוש ובינוני. בחקירת התאונה התברר כי הנוסעים לא היו חגורים בחגורות בטיחות, ונהג המכונית לא ציית לתמרור "תן זכות קדימה".

"50 אחוז מהתאונות הקטלניות נגרמות על-ידי בני מיעוטים", קובע מפקד לשכת תנועת נגב, רב-פקד רחביה עומסי. זאת למרות ששיעורה של האוכלוסייה הזו בנגב עומד על 17% בלבד.

עומסי מציע כמה סיבות לנתון הזה. "אבות רבים פוגעים למוות בילדיהם עם מכוניתם בלי לשים לב בשל היעדר מקומות משחק", אומר עומסי. "הילדים נאלצים לשחק בין המכוניות". בנוסף, מסביר עומסי, נהגים בדואים רבים יוצאים מכבישי העפר המובילים לאזור מגוריהם לכבישים הראשיים בצורה פראית. אחרים פשוט לא מצייתים לרמזורים ולתמרורים כמו "עצור" ו"תן זכות קדימה".

התעלמות מחוקי התנועה והנהיגה בחוסר זהירות מאפיינת בעיקר את הנהגים הבדואים הצעירים. עמוסי מייחס זאת לאווירה של נורמות פסולות השכיחה בקרב קבוצה זו. "מגיל קטן רואה הצעיר הבדואי את אחיו ואת אביו נוהגים ללא רישיון ועם כלי רכב לא תקין", אומר עמוסי. "בנוסף לזה, התשתיות באזורי המגורים שלהם לקויות, אין בהם תמרורים, והנהג מתגל לנהוג בדפוסים אלה גם בכבישים הראשיים".


נוהגים בפראות בכבישי הנגב

הנהיגה בכבישי הנגב בעיקר ביישובים הבדואים, מזמנת בשנים האחרונות מפגשים עם הנהגים האלימים ביותר בישראל והם צעירי המגזר הבדואי. כך מראים נתוני משרדי הממשלה הנוגעים בדבר.
מאחר שנושא זה הוא רגשי ומורכב הוא לא מקבל בולטות ולא תופס נפח תקשורתי ולכן הוא מתקבל כמובן מאליו. נהגים אלה בזים לחוק ושמים ללעג ולקלס את השוטרים המנסים ללכוד אותם.

הדברים של עומסי מקבלים חיזוק גם בתוך המגזר הבדואי. "אנחנו לא משתלטים עוד על הילדים שלנו", מודה שייח' מכובד מאחד היישובים הבדואים בנגב. "יש לנו בעיות של אלכוהול, סמים והיעדרויות מבתי הספר. המסורת הבדואית זה לא מה שהיה פעם. הם מורדים בנו ואנו לא יכולים לעצור אותם".

ח"כ טלב א-סאנע (רע"מ), בדואי בעצמו, סבור כי היעדר משאבים חינוכיים

במגזר ותסכול ממושך מביאים לכך שהנהג מרגיש שאין לו מה להפסיד. "שום דבר לא מפחיד אותו, גם לא המשטרה", אומר א-סאנע. "התרעתי בפני משרדי הממשלה על המצב הקשה. צעירים חשים שהמדינה מפקירה אותם ללא הווה ועתיד, והכעס בא ליידי ביטוי בנהיגה".

מי שסובל מהמציאות המסוכנת בכבישים, מלבד הנהגים והנוסעים הבדואים, הם גם שאר הנהגים בנגב. לא תמצאו כמעט תושב אחד מאזור הדרום שאין לו סיפור אישי על תאונת דרכים או כמעט תאונה שבה היה מעורב צעיר בדואי.

חלק יספרו לכם על נהג שעקף אותו במהירות של 130 קמ"ש על השוליים, אחרים יספרו על נהג שהגיח מולם בפתאומיות מדרך עפר צדדית, ונשים רבות יספרו כי הן פשוט מפחדות לנסוע בלילה לבדן, לאחר שחוו פעם אחת ניסיון של צעירים בדואיים להורידן לשולי הכביש.

במשטרה לא אוהבים את הביקורת על טיפולה בתופעה

אחת מהנשים הללו, א' תושבת באר-שבע, סובלת כבר כמה שנים מטראומה כזאת. "לפני כמה שנים נהגתי בשעות החשיכה בכביש עומר-באר שבע", סיפרה א' ל-NRG מעריב. "לפתע הגיחה מולי מכונית. בקושי הספקתי לסטות ימינה, והיא התנגשה במכוניתי חזיתית בעוצמה, והרסה אותה".

נהג המכונית הפוגעת יצא ממכוניתו ונמלט מהמקום. א' הבחינה שמדובר בצעיר בדואי. במכוניתו של הצעיר נמצאו בקבוקי אלכוהול, ובחקירת המשטרה התברר שלנהג לא היה ביטוח וגם לא רישיון.  "אני משלמת את המחיר בטראומה הנפשית שעברתי", אומר א'.

גם ח' מבאר-שבע, הידוע בעיר כבעל קשרים טובים עם המגזר הבדואי, חווה על בשרו כמה חוויות מפחידות עם נהגים בדואים צעירים. "לפני כמה זמן עמדתי בצומת", משחזר ח'. "לפתע הגיחה מכונית שחצתה במהירות את הצומת באור אדום. המכונית התנגשה במכוניתי וקרעה אותה לשניים. למזלי יצאתי חי".

וזה לא הסיפור היחיד שח' יכול לתרום לנושא. "במקרה אחר", הוא ממשיך, "עקפו אותי שתי מכוניות הנהוגות בידי בדואיים. הם עקפו אותי במהירות עצומה, אחד מצד שמאל והשני משולי הכביש. נשימתי נעתקה לרגע ממקומה".

במשטרת ישראל לא אוהבים את הביקורת על כך שהם לא מצליחים להילחם בתופעה. "שוטרי המרחב עושים ימים ולילות בעבודה קשה וסזיפית", אומר רב-פקד עומסי. "בשנה האחרונה היתה ירידה ניכרת ומשמעותית בתאונות בדרכים. יחד עם זאת, אין ספק שניתן לעשות עוד רבות".

ואכן, במשטרה יזמו כמה רעיונות חדשים כדי לנסות להתמודד עם התופעה. המשטרה, יחד עם הרשויות הבדואיות והחברה למתנ"סים, מפעילים פרויקט מיוחד שנועד להגביר את המודעות לנושא בקרב תלמידי בתי הספר ובקרב הוריהם.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים