בית מלון לצמחים
בגינה, במרפסת או על הגג - אתם מוזמנים להתחיל לבנות את חממת החלומות שלכם. תוכלו להנביט בה זרעים בתנאים אופטימאליים, לגדל ירקות שלא בעונתם ולטפח פרחים מפונקים. גן עדן זה כאן
זהו מבנה העשוי זכוכית, פלסטיק או כל חומר שקוף אחר המשמש לגידול צמחים, שמטרתו היא, כאמור, לשמור על סביבה קבועה, מבוקרת ומווסתת. החממה יכולה להיות מצוידת באמצעי חימום וקירור, אוורור, דישון, השקיה או ערפול (ליצירת לחות) וכן תאורה, המופעלים בה על פי הצורך בכדי להעניק לצמחים את התנאים הטובים ביותר לגידולם.
כדור הארץ, אגב, מתפקד אף הוא כחממה: הגזים שעוטפים אותו, המכונים גזי חממה, יוצרים מחסום חד-כיווני. קרני השמש יכולות לעבור דרך הגזים אל כדור הארץ, והם לוכדים את החום ואינם נותנים לו לברוח, ממש כמו קירות הזכוכית של החממה. "אפקט החממה" - כך מכונה התופעה. ללא הגזים הללו, הטמפרטורה הממוצעת על פני כדור הארץ היתה מינוס 30 מעלות צלזיוס.
לחממה יתרונות רבים: היא מאפשרת לגדל ירקות שלא בעונתם (עגבנייה, מלפפון ופלפל גם בחורף), לטפל בצמחים מיוחדים שמצריכים תנאים שונים מאלו השוררים בבית או בגינה, וגם ריבוי צמחים ייעשה בעזרתה בהצלחה יתרה. תוכלו לשהות בחמימות החממה ולטפל בצמחים גם כעת, בחורף, כשהגינה נוטפת מים.
העבודה בחממה תשחרר אתכם מהילדים, מהאישה, מהבעל או מהבוס - מקום לשכוח ולהישכח. זה לא מסובך, לא תופס הרבה מקום, יוסיף לגינתכם סטייל, וגם המחירים אינם בשמים. אז למה שלא תנסו?

הרומאים היו בין הראשונים שעשו שימוש בחממה, שהיתה עשויה אז מלוחות של מיקה (מינרל שקוף). הם גידלו בה מלפפונים למען הקיסר טיבריוס, שהתאווה אליהם שלא בעונה. במשך השנים עברה החממה גלגולים רבים, אך רק בסוף המאה ה-16 הפכה למבנה פרקטי.
הרעיון התפשט באירופה כבשדה קוצים, וטכנולוגיות חדשות התפתחו. חממות הוקמו בעיקר כדי להגן על הצמחים מפני קרה. הן שירתו את האריסטוקרטים שגידלו בהן תפוזים - מצרך נדיר ויקר בימים ההם. מאמצע המאה ה-20 חממות משמשות בחקלאות, במשתלות צמחים, במרכזים בוטניים, באוניברסיטאות וגם בגנים ציבוריים בעולם.
הן אינן נחלתו הבלעדית של העשירון העליון. קיים מספר הולך וגדל של אנשים פרטיים בעלי חממות. רק בארצות הברית הן נמצאות בבעלותם של כשלושה מיליון אנשים,
בארץ מגדלים בהן סחלבים, ורדים, רקפות ועוד מגוון עצום של פרחים וצמחים. חממה פעילה אף ייצגה את ישראל בשנת 1993 בביאנלה בוונציה כמייצב אמנותי, ולכך אחראי אביטל גבע מקיבוץ עין שמר.
מאחר שבכל זאת מדובר בהשקעה כספית מסוימת, דבר ראשון חישבו האם אתם אכן זקוקים לחממה. שאלו את עצמכם: האם הינכם חובבי צמחים מתמידים? אם לא, חבל שזו תהיה מונחת בגינתכם כאבן שאין לה הופכין.
אם החלטתם שאתם רוצים חממה, הגדירו תחילה את הצרכים שלכם ואת סוג הגידולים שאתם מעוניינים לטפח בה, שכן, לכל קבוצת צמחים דרושים תנאים שונים מעט: אם החלטתם ללכת על צמחי בית, אין צורך בעוצמת הארה גבוהה.

אם המטרה היא גידול ירקות, כדאי לקנות חממה פשוטה מפלסטיק, שאותה ניתן להזיז בקלות לאזורים אחרים בגינה. בשביל הסטייל כדאי לקנות חממה דקורטיבית, כזו העשויה זכוכית או פיברגלס.
החממה המפורסמת ביותר בקולנוע היא זו המככבת בסרט "להציל את גרייס" של נייג'ל קול, שם גידלה ברנדה בלתין (אלמנה בורגנית, שהיא גם גננית מחוננת) את הקנביס סטיבה (הוא הגראס), תוך שהיא מספקת לו תנאים אופטימאליים לגידול: חום, לחות והארה. בארצנו אין צורך בחממה לגידולים מסוג זה - חם כאן מספיק, ובקיץ אפילו צריך להקפיד שהצמחים לא "יתבשלו". מי שימקם חממה בשמש מלאה יגלה כעבור זמן לא רב כי צמחיו צרובים לגמרי.
בארצנו, בדרך כלל, כדאי למזג את החממה, ואם ידכם אינה משגת לעשות זאת, יש לפרוש בקיץ רשת צל או לסייד את הגג בצבע לבן. עדיף למקם אותה בסביבה של צל חלקי ובקרבת עץ נשיר, כך שבחורף רמת ההארה תהיה מקסימאלית. למרות חרדת "ההתבשלות", חשוב מאוד שבמקום תהיינה שש שעות של שמש ישירה ביום.
ניקוז הוא עניין חשוב נוסף: הציבו את החממה במקום מוגבה. לא כדאי למקם אותה במדרון שיכול להפוך לביצה טובענית בתקופת גשמים. קרבה למקור מים וחשמל חשובה גם היא כדי שבמקרה הצורך תוכלו להשתמש בהם. וכמובן, לא חייבים להקים אותה בגינה - גם מרפסת וגג יצלחו למטרה זו.
מהו גודל החממה המומלץ? העניין נתון לשיקולכם הכספי, ותמיד סוף מעשה במחשבה תחילה: אם אתם גננים חובבים ודאי תרצו להתרחב, לכן ביחרו בחממה גדולה יותר ממה שדרוש לכם כרגע.

החומר ממנו עשויה החממה צריך להיות חזק ועמיד ועם זאת כזה שיאפשר למקסימום שמש להיכנס דרכו. למעט זכוכית, המעבירה היטב אור ומבודדת אך גם שבירה, קיים כיום מגוון עצום של חומרים פלסטיים. פוליקרבונט, פוליאתילן ועוד-כולם מעבירי אור, עלותם נמוכה מעלות זכוכית והם אינם שבירים. קחו בחשבון שככל שהפלסטיק עבה יותר, כך הוא מבודד טוב יותר אך מעביר פחות אור.
אחרי שבחרתם היכן למקם את החממה ואתם יודעים מה הגודל הרצוי, צריך להחליט אם לבנות, לקנות או להזמין על פי מידה: החלטה שמבוססת על תקציב ומיומנויות בנייה. חממית קטנה ופשוטה יוכלו לבנות גם בעלי ידיים שמאליות. אדנית שעליה קשתות מחוט ברזל עבה המכוסה יריעת פלסטיק שקוף (עם פתח לאוורור) תעשה את העבודה נהדר.
בעלי הכישורים הטכניים המתקדמים יכולים לבנות חממה גדולה: לצקת יסודות, לפרק מסגרות ממבנים ישנים בשביל החלונות ולהקים "חדר" של ממש. אפשר כמובן להזמין חממות מוכנות, בארץ יש מספר מצומצם מהן. הזולה ביותר של "כתר פלסטיק" עולה כמה מאות שקלים ועשויה מיריעות פוליאתילן (ניילון שקוף). היא קלה ומהירה להרכבה וגם ניידת.
חממות איכותיות ועמידות יותר מפלסטיק שקוף קשיח ניתן להשיג במפעל "ריאון" שבקיבוץ כברי, וכן במפעל "פלרם", במבחר גדלים. חממות אלו יקרות יותר ומחירן יכול להגיע אף לאלפי שקלים - תלוי בגודל ובאיכות. בעלי הממון יכולים להזמין חממה בתפירת עילית מבונה חממות מיומן. המחירים מתחילים ב-3,000 שקל והשמים הם הגבול. קחו בחשבון שחממה משוכללת בעלת אוטומטיזציה מלאה הכוללת בקרת טמפרטורה (מאוורר או מזגן), מערכת טפטפות, מתזים ותאורה, עולה כסף רב, וגם האחזקה שלה בהתאם.
אבזור החממה חשוב לא פחות: "ריהוט" יעיל יאפשר לכם ניצול מקסימאלי של המקום וכן עבודה בחופשיות ובנוחות. כדאי לבנות מדפים כדי להניח עליהם את העציצים. כמו כן ניתן לתלות על התקרה צינור מתכת או רשת לתליית עציצים. צריך לדאוג ל"שביל" מרכזי שיאפשר גישה טובה לכל הצמחים, וכדאי להקפיד שלא יהיה חלק בגלל הלחות. אם החממה גדולה יחסית, שווה להכניס בה שולחן עבודה - כריעה מתמשכת עושה שמות לגב ולברכיים.
צריך לקחת בחשבון שבחממה חם ולח, זהו גן עדן להתפתחות מזיקים, כמו כנימה קמחית וכנימת עש הטבק. כדאי להקדים רפואה למכה ולאוורר את החממה - חלון יכול לפתור את הבעיה. מהכנימות ניתן להיפטר על ידי חומרי ריסוס מקובלים או לרסס במי סבון. עקביות ונחישות חשובים מאוד.
גנים בוטניים רבים ברחבי העולם מתהדרים בחממות, ואלו מהוות בדרך כלל אטרקציה בשל מגוון הצמחים האדיר והנדיר שנאסף בהן מכל רחבי העולם, ומאפשר למבקרים לצלול למחוזות קסומים.
בחממה הטרופית בגן הבוטני בירושלים, בה נשמרים תנאי גידול מבוקרים (מינימום 16 מעלות בחורף), גדל מגוון משובב נפש של צמחים שמקורם באזורים חמים ולחים, ביניהם צמחי תועלת כמו פאפיה, וניל וקקאו, צמחי בית, שרכים ועוד. מי שלא מסתפק בכך מוזמן לנסוע לקרונוול שבאנגליה ולבקר בפרויקט עדן: תמורת כעשרה פאונד תזכו לביקור "בגן עדן" (לא כולל מחיר כרטיס הטיסה, כמובן), ותוכלו לחזות בחממה הטרופית ובחממה הים תיכונית-מבני ענק גדולים, שגובהם כ-50 מטר ושטחם עשרות אלפי מטרים מרובעים, המאוכלסים באלפי זני צמחים מכל רחבי העולם.