"ערבים אלימים פי 3 מיהודים"
סקר חדש: שליש מערביי ישראל היו עדים לעלייה בשימוש בנשק לעומת 12% מהתושבים היהודים
הסקר, שחובר על ידי פרופסור אריה רטנר ודוקטור באדי חסייסי, נערך בחודשים ספטמבר-אוקטובר וכלל 400 יהודים ו-400 ערבים.
נתון מדאיג שעולה מהסקר הוא ש-20% מהתושבים הערבים הצהירו כי ייקחו את החוק לידיים ויגמלו בעצמם על מעשי פשיעה, לעומת שני אחוזים בלבד בקרב היהודים.
עוד עולה מהסקר כי 42% מהערבים הצביעו על בעיית אלימות חמורה באזור המגורים שלהם לעומת 25.5% אצל היהודים. 36% מקרב הציבור הערבי הצביעו על חומרת תופעת הסמים באזור המגורים שלהם לעומת 22% בקרב היהודים.
עורכי הסקר סבורים כי חלק גדול מהאלימות בחברה הערבית היא בין מכרים, שכנים, משפחה והאנשים מהישוב על רקע של מצוקת קרקעות קשה. המחברים קראו למשרדי הממשלה, כמו משרד הפנים והמשרד לביטחון פנים, לטפל באופן ממוקד בבעיות האלימות.
לפני הצגתו של הסקר נערך מפגש מרגש בין שתי משפחות – ערבית ויהודית - שנפלו קורבן לאלימות - אמל רוחאנה, שבעלה רוני נרצח לפני כשנה, וזיוה שולב, שאחיה אבינועם שושן ז"ל נרצח בחוף נירוונה בחיפה באפריל 2003. שתי המשפחות, שדיברו בכאב על השכול והאובדן, החליטו לשתף פעולה במאבק בפשיעה ובאלימות וקראו לרשויות להעניש בחומרה את הרוצחים.
"כל אחת מאיתנו היתה יכולה לגור בכל מקום בעולם", אמרה שולב. "ברגע שהחלטנו לגור כאן ידענו שיש סיכוי לתאונות ולפיגועים באוטובוסים, אבל אף אחד לא מוכן לקבל אלימות ורצח".
שולב התלוננה על חוסר יחס
אמל רוחאנה הוסיפה כי "אלימות היא סוג של טרור מבית. אלימות מילולית גוררת אלימות פיזית ויש להילחם בנחישות. על בית המשפט לקחת זאת בחשבון בבואו לגזור את הדין. האל נתן לנו לבחור בין הטוב והחיים ובין הרוע והמוות. אנחנו בחרנו בטוב ורק לאל יש את הזכות לקחת את החיים".
סגן מפקד המחוז הצפוני במשטרה, תת ניצב דב לוצקי, חושף היום נתונים קשים אודות הפשיעה בצפון הארץ: בכל עשרה ימים מטפלת המשטרה במקרה אונס, בכל שבעה וחצי ימים במקרה רצח, ובכל 12 שעות באירוע של תקיפת שוטר.
לוצקי אמר עוד כי קיימת עליה גדולה בעבירות סחיטות ואיומים באזור הצפון, מ-86 מקרים ב-2004 ל-216 השנה, וכך גם במקרי הרצח, מ-34 ב-2004 ל-46 השנה.
פרקליטת מחוז הצפון, עו"ד סילביה פריימן, אמרה כי "אזרחי ישראל איבדו כבוד לחוק, ובתי המשפט התאימו את עצמם ומגדירים את העונשים על עבירות אלימות בהתאם".
פריימן תקפה את תופעת ה"סולחות" במגזר הערבי ואמרה: "כל פעם שאנחנו תופסים מישהו על עבירה חמורה רצים לעשות סולחה, מפעילים לחץ על המשטרה וזו מפעילה לחץ על הפרקליטות לסגור את התיק".