תארזו מזוודה, ממוחזרת
משמירה על יער הגשם בברזיל ועד חיסכון בחשמל בניו-יורק. התיירות האקולוגית גדלה בקצב מהיר ונותנת תקווה: עוד נספיק לצאת לנופש לפני שהמקומות היפים בעולם נעלמים
לכאורה, יש במושג "תיירות אקולוגית" סתירה פנימית – מחד הרצון לפעול בצורה אחראית תוך הבטחת מינימום השפעה וגרימת נזק לסביבה, ומאידך הרצון לפעול באופן כלכלי, כזה שמחייב הבאת מסה קריטית של תיירים בכדי לאפשר את קיומו של העסק התיירותי. למעשה מדובר בהגיון כלכלי מובהק – עסק תיירותי שינצל עד תום את משאבי הטבע והסביבה שהוא מתבסס עליהם, כורת למעשה את הענף עליו הוא יושב, ועסק תיירותי ששומר עליהם, דואג לשימור גורמי המשיכה שלו ולהבטחת הבסיס לקיומו גם בטווח הארוך.
העקרונות של התיירות האקולוגית משלבים אימוץ מגבלות וקווים מנחים לגבי צימצום השפעתם של התיירים על הסביבה (חסכון במים וחשמל, צימצום אשפה וכו'), שימוש נאות במשאבי טבע (ריפים, שמורות, נהרות, ג'ונגלים וכו') והפיכת התיירות לגורם שתורם לפיתוח בר קיימא של הקהילות המקומיות. האכסניה האוסטרלית, רשת המלונות האירופית וכפר הנופש בפיג'י הן דוגמאות לכך שנופש ירוק הוא כבר לא חלום באספמיה.

באכסניה בפרת', אוסטרליה, מבטיחים שהם עושים כל מאמץ שההשפעה שלהם ושל האורחים על הסביבה תהיה מינימלית - דוד שמש, ראשי מקלחת חסכוניים, גינה עם מיטב הצמחייה האוסטרלית המקומית שדורשת מינימום השקיה, מערך מיחזור של זכוכית, פלסטיק, נייר ומתכות, שימוש בחומרי ניקוי ידידותיים לסביבה, נורות חסכניות באנרגיה, זבל אורגני שנשלח לחווה מקומית והכל נעשה בבית ישן ששופץ תוך שימוש בחומרים ממוחזרים כמובן.
למי שיש לו תקציב קצת יותר גדול ומסתובב באירופה - רשת המלונות Scandic מציעה גם היא לאורחיה לדאוג ששהייתם במלון תהיה ידידותית לסביבה ככל האפשר – חדרים עשויים מחומרים טבעיים שאפשר למחזר, שימוש חסכוני במים, אנרגיה וחומרי ניקוי, 580 טון בשנה של מזון ידידותי לסביבה, הקטנת הפסולת תוך שימוש גובר במיחזור,
אם אתם בעניין של כפרי נופש במקומות אקזוטיים, הרי שכפר הנופש ז'אן מישל קוסטו באיי פיג'י מציע מלבד חופשת תענוגות בכפר הנופש, השייך לבנו של החוקר הימי הנודע, ז'אק קוסטו, גם שהייה במקום שחותר לאיזון בין הפקת הנאה ממה שיש לסביבה להציע וכיבוד ושמירה על הסביבה, הכל ברוח קוסטו האבא. הכפר מציע לנופשים אפשרויות ללמוד על התרבות של האי פיג'י, יום אחד בשבוע מוקדש לקידום המודעות לאספקט כלשהו של הסביבה המקומית, ירקות אורגניים מהגן, מיחזור, מערכת מיוחדת לטיהור מים, דייג רק מחוץ לריף בעומק האוקיינוס, היכן שאין סכנה לדילול הדגה, ובמקום גם נמצא גם ביולוג ימי במשרה מלאה שאמור לתת פתרון לכל שאלה או בעיה שרק תצוץ.


תיירות אקולוגית, כפי שאפשר ללמוד מהדוגמאות הללו, ויש עוד רבות כמותן, היא ביטוי נוסף לחדירת ערכים ירוקים לעולם העסקים הגלובלי. בשנים האחרונות, עם הגידול במודעות של הציבור המערבי ושילוב מואץ של תפיסת האחריות הסביבתית-חברתית בתחומים נוספים, מתפתחת התיירות האקולוגית בקצב מהיר ביותר.
על פי סקר שנערך בשנת 2004 על ידי ארגון התיירות העולמי (WTO), תיירות אקולוגית מהווה כ-20% מסך התיירות הגלובלית וצומחת בקצב מהיר פי שלושה מהתיירות הרגילה. עם זאת, מומחים לנושא מהאקדמיה ממליצים לקחת את המספרים בעירבון מוגבל. פרופ' דיוויד ויוור, המלמד ניהול תיירות באוניברסיטת ג'ורג' מייסון, טוען לדוגמא שיש להבדיל בין תיירות אקולוגית "לייט" לכזו שהיא יותר מחויבת.
בשל העובדה שאין לתיירות אקולוגית הגדרה אחידה (למרות שיש יותר ויותר תקינה ירוקה שמטרתה להסדיר את הנושא), ניתן למצוא לא מעט מפעילי תיירות או מקומות לינה שמתהדרים בהגדרה של תיירות אקולוגית, גם אם הם רק זורקים עיתונים לפח מיחזור, מבקשים מהאורחים להשתמש קצת יותר באותה מגבת בכדי לחסוך בכביסות, או לוקחים אותם לסיור קצר לאיזו שמורת טבע או אתר עתיקות מקומי. לדעתו של פרופ' ויוור, תיירות אקולוגית שמחויבת באופן אמיתי לערכי סביבה ובד"כ מצויה במדינות מתפתחות, באזורים מרוחקים ובשמורות טבע, מהווה רק כ-1% מסך התיירות הגלובלית.
דוגמא למה שפרופ' ויוור מכנה "תיירות אקולוגית מחויבת" אפשר למצוא באוטבלו, אקוודור, שם פועל Casa Mojanda, אקו-לודג' משפחתי שנוסד ב-1996. המקום מציג מחויבות עמוקה לעקרונות של תיירות אקולוגית על ידי קידום המודעות של המבקרים בו לתרבות המקומית העשירה, כמו גם לאזור ולאנשים המתגוררים בו. האכסניה עצמה בנויה כך שתהיה לה השפעה מינימלית על הסביבה. בטי ודייגו, בעלי האכסניה עושים רבות למען האוכלוסייה המקומית שחיה בתנאים קשים ואף הקימו את ה-Mojanda Foundation שמנסה לעזור בקידום האזור בתחומי חינוך, בריאות ושימור הסביבה. הקרן מפעילה פרויקטים שונים ומעודדת את האורחים באכסניה להתנדב ולתרום להם.
התיירות האקולוגית נהנית גם מרוח גבית של הפיכת הירוק והידידותי לסביבה לטרנדי וקול. דוגמא מצוינת לפונטציאל שברתימת הטרנד הירוק לצורך קידום העסק והסביבה, בו זמנית, אפשר למצוא ברשת המלונות "קלימפטון".
הרשת שכרה את שירותיו של אקו-סטייליסט (כן, יש מקצוע כזה) נחשב ביותר בשם דני סאו וביחד איתו יצרה קונספט של עיצוב סוויטות ידידותיות לסביבה על ידי סלבריטאים. הסוויטות, שעוצבו על יד וודי הארלסון, קווין ריצ'רדסון (מלהקת בקסטריט בויז), להקת רד הוט צ'ילי פפרז ואחרים, כוללות סדינים מכותנה אורגנית, ריהוט מחומרים ידידותיים לסביבה, פחי מיחזור, מתקנים לחיסכון במים ועוד.
זה היה אומנם רק צעד אחד מתוך תוכנית שלמה של הרשת להפוך לירוקה יותר, אבל כמובן שהוא קיבל בולטות תקשורתית ורשת המלונות הרוויחה, ביושר כמובן, יחסי ציבור מצוינים שמן הסתם תרמו גם להגדלת ההזמנות בחדרים הרגילים.

יש פעילי איכות סביבה שרואים בכל סוג של תיירות סוג של פולשנות לא בריאה שמסבה נזק בעיקר להתנהלות הרגילה והטבעית של בעלי חיים, מערכות אקולוגיות וקהילות ייחודיות. הטענה שלהם היא שגם אם ננסה להיות "בסדר" ולמזער את השפעת המבקרים, הרי שבכל פעילות תיירותית - שייט באמזונס, צפייה בגורילות או ביקור בשבט אינדיאני, קיים אלמנט של השפעה, בדר"כ שלילית, על הסביבה.
קשה להתווכח על נכונות הטיעון הנ"ל, אבל למטבע, כרגיל, יש שני צדדים. הצד השני הוא שתיירות מהווה מקור פרנסה מכניס לתושבים המקומיים וכך מאפשרת להם לשרוד כלכלית מבלי להאלץ לעסוק בצייד, כריתת עצים או לשתף פעולה עם חברות כריית נפט ושאר מחצבים. במילים אחרות התיירות נותנת ערך כלכלי לטבע וכך משמשת תמריץ לתושבים, ולמדינה עצמה, לשמור על הסביבה.
הבשורה של תיירות אקולוגית מקדמת את דרך הביניים, שהיא חלק מתפיסת הפיתוח בר הקיימא: בוא נעשה את הדברים באופן מתון, ככה שנוכל ליהנות ממה שהטבע והאדם מציעים, באופן כזה שלא הורס את המשאבים הקיימים, אלא שומר עליהם כך שגם הדורות הבאים יוכלו ליהנות מהם. הבשורה הזו מאד יפה, אבל מי שיקבע אם היא תישאר בגדר סיסמה ושאיפה אוטופית, או תהפוך למציאותית, הוא התייר עצמו.
כרגיל, כמעט הכל תלוי באדם המערבי ובמוכנות שלו לפעול באופן אחראי, גם אם הוא צריך לשלם על זה קצת יותר כסף. בינתיים מרבית האנושות רצה אחרי הדילים הכי זולים, אבל מודעות גוברת ומיצוב נכון של תיירות אקולוגית גורמים לכך שיותר ויותר תיירים מוכנים לשלם פרמיה עבור החוויה האולטימטיבית - חופשה שמשלבת כיף, אתגר, פינוקים, התרגעות, הצצה לעולמות חדשים ו"בונוס" של שמירה על הסביבה.
היכולת והרצון של מספר הולך וגדל של אתרי נופש לספק לנו חופשה בעלת ערך מוסף ירוק, שאינה דורשת מאיתנו התפשרות באיכות או בנוחות, מסמלים תקווה שתיירות אקולוגית תיהפך לנורמה מספיק מהר לפני שייעלמו לנו כל המקומות היפים שישנם על הכדור.
המלצות על מפעילי תיירות ידידותיים לסביבה בכל העולם אפשר למצוא באתר המצוין הזה
רז גודלניק הוא כלכלן, בעל תואר שני במנהל עסקים, יועץ לשעבר לשר הפנים ועוסק בפיתוח עסקי של עסקים ירוקים בהווה
כתבות קודמות של רז גודלניק:
ירוק, עכשיו באופנה - גידול כותנה לטקטיל מרעיל את כדוה"א. העוסקים בתחום מנוצלים. לשוק האופנה הירוקה יש פתרונות, המעצבים הנחשבים והחברות הגדולות כבר מעורבים
בתחתית הפירמידה
- כח הקנייה של עניי העולם מוערך בטריליארדי דולרים. האם חברות כלכליות שיפנו לשוק הזה יצליחו לחזק את האוכלוסיות החלשות בעולם. על קפיטליזם רחום
לוקחים סיכון ירוק
- קרנות הון סיכון, מנוע כלכלי אדיר, לוטשות עיניים לפוטנציאל הטמון בחברות סטרט-אפ ירוקות
המהפכה הירוקה- רוצים מימון מהבנק? ב-90% מהמקרים תאלצו להוכיח שאתם מתנהגים יפה לסביבה
MBA ירוק- תארי מינהל עסקים היוקרתיים בעולם משלבים יותר ויותר קורסים בנושאי סביבה
דולרים ירוקים, תרתי משמע- מאות מיליארדי דולרים בשנה - זהו היקף שוק המוצרים והשירותים הידיותיים לסביבה בארה"ב לבדה