הנביחה האחרונה
החורף בפתח, ועמו הקולקציות החדשות להולכים על ארבע מעיל פליז, פרווה מלאכותית או אפודה סגלגלה? הכל הולך, העיקר לא לבייש את הפירמה (ואת הבעלים) בטיול היומי
להגנתי אוכל לומר שמכיוון שטיקה, פינצ'רית מעורבת קצרת שיער, לא מצליחה להתחמם בחורף באמצעים טבעיים כמו שני אחיה הטריירים הפרוותיים, החלטתי לנסות עליה אוברול אופנתי מהקולקציה החדשה של רשת "מיאו חתולה". עניין אותי לראות אם כלב בריא בנפשו יתיר לבעליו, אהובים עליו ככל שיהיו, לחנוט אותו בבגד מגוחך (במקרה דנן בגד פליז, דמוי חולצה כתומה תפוחת שרוולים שעליה סרבל שחור) בלי לסבול אחר-כך מטראומה קשה.
והחוויה אכן היתה טראומטית. בן-זוגי נדרש להחזיק בכוח את הכלבה האומללה, בעוד אני כופה עליה את הבגד. טיקה הגיבה למצב החדש בניתורים משונים באוויר כעקוצת צרעה, או לחלופין בהתחזות לפוחלץ של אניטה פללי. על הזזת גפיים לא היה מה לדבר, כך שהרעיון לצאת איתה כך לרחוב, כדי לבחון את תגובות העוברים והשבים, נגנז בינתיים.
מובן שאין להסיק מכך שבגדי הכלב החדשים הם שיטה מתקדמת להתעללות. יש כלבים שמתרגלים אליהם, חובבים אותם ובחורף לא חולמים להוציא בלעדיהם את האף מהבית. אבל למרות תפקידם בהגנה מהקור, בגדי הכלב הם בעיקר סמל סטטוס ועוד דרך להשתעשע עם כלב (ואולי גם קצת לצחוק על חשבונו).
מילי קשאני, בעלת רשת "מיאו חתולה", טוענת שענף ביגוד הכלבים בישראל צובר תאוצה, אבל יש לו עוד לאן לשאוף. "בניו-יורק יש חנויות שמתמחות רק בזה", היא מספרת, "עם דגמים של דונה קארן וראלף לורן במאות דולרים". קולקציית החורף של הרשת כוללת מעילי דובון, מעילי פליז, ז'קטים מג' ינס, סוודרים, אוברולים, שכמיות ולימים היפים - חולצות כותנה שבאות עם כובע מצחייה. מרבית הדגמים מיוצרים בסין, אך חלקם מעוצבים באיטליה, והמחירים נעים בין 40 ל-80 שקל לפריט.
"האמת שמעיל דובון עם קפוצ'ון, קשה לי להאמין שכלב יסכים ללבוש, כי זה מסורבל ולא מתאים למדינה שלנו, אבל הבגדים האחרים נוחים. לרוב קונים אותם לכלבים קטנים, אבל יש גם מידות גדולות. מובן שאם כלב לא מוכן לזה בשום פנים, אסור להכריח אותו. לפעמים הכלב בהתחלה קופא על המקום ולא זז, אבל אחר-כך מתרגל. יש לנו לקוחות שקנו בגדים לכלב ורק מחכים שיירד גשם כדי לצאת איתו לבוש לרחוב".

היחצנית מיקה שורוק נכנסה גם היא לתחום. היא מעצבת ויוצרת בגדי כלבים ואף תכשיטי כלבים, בינתיים רק לכלבי התחש שלה וכמתנות לחברים, אבל לא מן הנמנע שתיכנס לזה מסחרית. "אני בודקת איזה צבעים ודגמים הולכים עכשיו באירופה, ומעצבת בהתאם", היא מספרת. "בשנה שעברה עשיתי מעילים מנומרים בהשראת צביקה פיק. השנה אני הולכת על משובצים, פרוות מלאכותיות והרבה סגול".
לדבריה, יש לנו עוד הרבה מה ללמוד בנושא: "הייתי במפגש של כלבי תחש בניו-יורק ונדהמתי. זאת היתה ממש תצוגת אופנה. כלבות בשמלות מלמלה, כלבים במעילים בצבעי הסוואה כמו צבאיים, כובעים משגעים". הכלבים שלה מאוד נהנים להתלבש, בעיקר, איך לא, הנקבות. "הן יוצאות מהבית לבושות טיפטופ, ותמיד עם הזנב למעלה".
אבל הבגדים הם לא תמיד עניין של גנדור גרידא. יולנדה נדלר, ראש החוג הישראלי לכלבים זעירים, המגדלת כלבי יורקשייר טרייר ושי צו, מספרת שיקיריה חייבים להתלבש כדי להגן על הקוקיות שהיא קושרת בשערם הארוך להגנה מלכלוך ושחיקה. הבגד, שהכלבים הללו לובשים כל השנה, הוא מבד אלסטי ונוח שלא מגביל או מפריע. "מי שמגדל גזעים קטנים קצרי שיער,
הווטרינרית ד"ר נורית אשכנזי לא משוכנעת שהחורף הישראלי מחייב בגדים לכלב. "כלבים סובלים כאן יותר בקיץ מאשר בחורף", היא מסבירה. "נכון שיש גזעים יותר רגישים לקור. אלה בדרך כלל כלבי השעשוע, שחלק גדול יותר מהגוף שלהם חשוף לסביבה. הם סובלים בעיקר אם יש להם פרווה קצרה או שמספרים אותם גם בחורף". בכל אופן, לדבריה לרוב הכלבים הבגד לא מפריע ואף כלב לא סובל מטראומה בגלל שהלבישו אותו".
למי שמחליט ללכת על זה, היא ממליצה להרגיל את הכלב בהדרגה, לתת חטיף בכל פעם שמלבישים אותו כדי שיקשר זאת למשהו טוב. חשוב שהבגד יהיה במידה הנכונה ושלא יהיו רוכסן או כפתורים שיפריעו לרבוץ או יתפשו את הפרווה או העור. כשיוצאים עם בגד שמכסה את האחוריים, רצוי גם לוודא שהצרכים של הכלב לא נמרחים עליו.