איך מכינים סלמון כבוש - "גרבלקס" - בבית?
(ועוד כמה עצות טובות)
איך מכינים את המעדן המפורסם הזה, "דג כבוש" - "גרבלקס" - בבית?
התשובה היא, שבקלות. רגע, הנה אני מתקנת, בקלי קלות. צריך רק להקפיד לעבוד עם דגים מלאי שומן (דג הסלמון, לצורך העניין, הוא פשוט אידאלי), ושהדג יהיה יותר טרי מטרי. יש דבר כזה, ולא קשה להשיג אותו בחנויות דגים מתמחות או ברשתות מובחרות. יאללה, פעם בחיים קונים קילו דג טרי טרי. זה קשה, רק בפעם הראשונה. אחר כך התלם כבר נחרש.
יש לכם קצב? אז תאמצו גם דייג. תכניסו אותו אל סדר היום הקולינרי שלכם ותראו איזה חיים משוגעים אתם הולכים לעשות. קודם כל הוא ינקה לכם את הדגים, מדהים. בלי "עור" ובלי "קוצים" (למרות שחובבי דגים מושבעים לא יוותרו לא על העור ולא על העצמות של הדג. אבל מתחילים מאיפשהו, לא?)
דבר שני, תקבלו הזדמנות פז להתוודע לטעם גן העדן של בשר דג טרי, שלא דומה במאומה לטעמו של הדג הקפוא הכי טעים. פשוט אין השוואה. והתופעה הכי מדהימה: אם תקנו דגים טריים מפולטים (מנוקים לפילה) - גם אם תקפיאו אותם (אבל רק לשניים-שלושה ימים בודדים!) במקפיא הביתי - עדיין טעמם יהיה טוב בהרבה מאלה הקפואים שבמרכול. אלה קפואים ואלה קפואים, אבל אלה שהוקפאו ממצב טרי טעימים יותר. לא, אין לי מושג למה זה קורה ככה, אבל לפעמים גם פאקט הוא עובדה. . .
ואגב : לדג טרי אין טיפת ריח דג אופייני. רק ריח ים. אם התחלתם להריח את הריח המוכר, אפילו קצת - אז תדעו שזה בול כמו עם קוטג'. גם אם זה לא מקולקל לאכילה זה כבר פחות מדהים בטעמו מהמצב האופטימלי.
אז היום נאכל סלמון כבוש עם לביבות תפוחי אדמה, סלט עלי בייבי וגבינת שמנת.
הסלמון הכבוש הוא טיפל'ה מלוח (אבל לא כמו שניתן לשער מהמתכון!) ולכן חותכים אותו לפרוסות ממש ממש דקות (לא יותר משלושה מילימטרים). וכדי לאזן, לביבות תפוחי האדמה הלא מומלחות הן פשוט חגיגה. כמה שהן מוכרות - גרסתן הלא מומלחת ממש מפתיעה, מתקתקה ונהדרת לחך.
על מצע של סלט ירוק מתובל מיוחד (אבל בלי מלח!) מסדרים את הלביבות (שגם הן ללא מלח), עליהן פרוסות סלמון כבוש ומעל הקונסטרוקציה "כפתור" קטן גבינת שמנת.
נותנים ביס דרך כל ההפקה הזו, ומה אני אגיד לכם - ממציאים ברכה מיוחדת רק בשביל זה.
תודה לשף צחי מלול ממסעדת "אודומלה", ביסטרו ניו יורקי עם נגיעות קאריביות (רח' יהודה הלוי 87, תל אביב. טל': 03-5608088).
וככה מכינים את זה:
לסלמון:
1 קילו פילה סלמון טרי טרי (בנתח מוארך)
1 כוס כוסברה קצוצה דק
1 כוס פטרוזיליה קצוצה דק
1/2 1 כוס מלח גס
1/2 1 כוס סוכר מסננת גדולה ודקה שיושבת הרמטי על סיר פתוח
ללביבות:
400 גרם נטו (2 יחידות ) תפוחי אדמה בינוניים מגוררים גס
2 ביצים גדולות
40 גרם (4 כפות מחוקות מהסט הבינלאומי) קמח רגיל שמן סויה לטיגון הלביבות
לסלט:
1 כוס עלי בייבי (מכל סוג)
1 כף בצל סגול רצועות
1 כף שמן זית 1
כף מיץ לימון סחוט טרי לעיטור שהוא טעם גבינת שמנת (אפשר רזה)
אופן
1. מערבבים את הכוסברה והפטרוזיליה הקצוצים ועוטפים את נתח הסלמון בתערובת הזו. מהדקים אליו טוב טוב את הירק הקצוץ שלא "יציץ" שום חלק ורוד.
2. מערבבים את המלח והסוכר ומניחים את מחצית הכמות בתוך המסננת כמצע לדג המצופה. אל דאגה, זה לא ייפול דרך החורים.
3. שמים את נתח הדג העטוף בירק (שנצמד אליו מהלחות) על תערובת המלח-סוכר, ומכסים בחצי השני של תערובת המלח-סוכר. מצפים את הדג עם המלח-סוכר מכל הצדדים שלו בצורה הרמטית ומניחים את המסננת (שבתוכה הדג המצופה) על סיר בקוטר זהה.
4. מכניסים את נתח הדג למקרר ל-48 שעות כשהוא מצופה במלח-סוכר, בכדי שיפריש את הנוזלים. אחרי 48 שעות מוציאים את הדג הכבוש במלח שטעמו התרכז לעילא, מנגבים ממנו את המלח באופן יסודי בעזרת מגבת מטבח (חס ושלום לא שוטפים במים!), מניחים על מגש מוארך וזה מוכן לפריסה (ממש דקיקה) ולאכילה. וואאאאי איך זה טוב!
אופן הכנת הלביבות:
1. מגררים את תפוחי האדמה בפומפייה גסה.
2. מוסיפים את הביצים ואת הקמח, מערבבים היטב ביד.
3. יוצרים לביבות קטנות בקוטר כף מרק ובעובי של סנטימטר אחד, ללא מלח.
3. מטגנים במעט שמן רגיל כשתי דקות מכל צד, עד שמזהיב יפה.
אופן הכנת הסלט:
מערבבים עלים, בצל, שמן זית ולימון ללא מלח.
הכנת המנה:
מסדרים "קומות": סלט , לביבה, פרוסת סלמון דקיקה, טיפת גבינת שמנת, והללויה!
ועדת האו"ם מזהירה מפני רישום יתר של תרופות פסיכיאטריות ממכרות למיליוני ילדים בעולם.
ב-29 בספטמבר 2005 הורתה סוכנות המזון והתרופות של ארצות הברית (FDA) על רישום אזהרה במסגרת שחורה מאירת עיניים על כל האריזות של תרופות המרשם להפרעות קשב וריכוז בארצות הברית, כולל ריטלין.
האזהרה מתריעה כי "תרופות אלו עלולות להביא להתאבדות". הסוכנות הגיעה למסקנה הזו כיוון שניסויים קליניים הראו שסמים אלה גורמים למחשבות אובדניות ולהתנהגות אובדנית. הסוכנות ציינה שאזהרתה החדשה נובעת מסקירה מתמשכת של כל הסמים הנרשמים לילדים בעלי הפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות.
ב-28 בספטמבר 2005 הוציא מכון הבריאות הלאומי הבריטי הנחיות לרופאים כי "יש למצוא פתרונות לא פסיכיאטריים לילדים כאלה, כולל שינה רגילה, התעמלות ותזונה". הנחיה זו ניתנה בעקבות אזהרה רפואית (מיוני 2005) של המכון, שיועדה לרופאים הבריטים, המתריעה על סמים נוגדי דיכאון ככאלה שיכולים לעורר סיכוני התאבדות אצל ילדים וצעירים.
ב-19 באוגוסט 2005 הוציאה ועדת הקהילות האירופיות, המייצגת 25 מדינות, אזהרות חמורות ביותר כנגד שימוש בסמים נוגדי דיכאון לילדים. ועדה זו הוציאה מסמך בן 500 עמודים, שבו מופיעים כל התרופות והחומרים הכימיים שחובה לרשום עליהם אזהרה במסגרת שחורה מאירת עיניים, המתריעה על כך שתרופות אלה עלולות להביא להתאבדות.
ועדה זו מסתמכת על ממצאיה של סוכנות התרופות האירופית, שבעקבות ניסויים קליניים אישרה שסמים אלה גורמים להתנהגות אובדנית, לתוקפנות ולעוינות אצל ילדים ומתבגרים. הוועדה המליצה לא לרשום סמים אלה לילדים מתחת לגיל 18.
ב-3 באוקטובר 2005 פרסמה ועדת האו"ם דוח, שהוא ציון דרך בשמירת זכויות הילד. בדוח יש אזהרה חמורה כנגד הצמדת תוויות שווא לילדים ולנוער וכנגד השימוש ההולך וגדל בסמים פסיכיאטריים ממכרים. הוועדה הביעה דאגה רבה מכך שהיפראקטיביות והפרעת קשב מאובחנות באופן מוטעה, ומכך שבעקבות אבחנות אלה יש שימוש יתר בתרופות ממריצות. נרשמו יתר על המידה מרשמי סמים ממריצים-פסיכיאטריים, למרות ראיות הולכות וגדלות לגבי ההשפעות המזיקות של סמים אלה.
ובינתיים, ועדת האו"ם קוראת לאומות העולם "להשתמש בצורות אחרות של טיפול" בילדים בעלי התנהגות קשה. כיום האומדן עומד על 17 מיליון ילדים שנוטלים סמים פסיכיאטריים. האו"ם הוא רק אחד מהגופים הממונים על שלום הציבור המזהירו מהנזק שסמים אלו גורמים לצעירים.
דוחות עולמיים רבים מצביעים על נזקים חמורים, כולל מקרי מוות, הזיות, עוינות, חרדה, תוקפנות, נטיות התאבדות והתנהגות אלימה. בעקבות דוחות אלו הונעו סוכנויות בריאות רבות לבחון מחדש את כלל תופעות הלוואי.
אז ריטלין? תינק אגיין!
חמישה גברים שיכורים כלוט מצלצלים בדלת אחרי חצות. אישה אחת זעופה עם עיני סדקים פותחת את הדלת. "שלום גברתי", הם אומרים לה תוך כדי גיהוק מאסיבי, "הבאנו את בעלך הביתה, רק שעקב מצבנו, אנחנו לא יודעים מי מאיתנו, זה שלך". . .
odetta@maariv.co.il