הצעה בליכוד: לדבר על הבעיות
ח"כ איתן וסער פרסמו אתמול בערב את הצעת הפשרה שלהם למשבר בליכוד: פורום הידברות סיעתי
לפי ההצעה, בראש הפורום יעמוד ראש הממשלה, אריאל שרון, ושותפיו יהיו מ"מ מקום ראש הממשלה, אהוד אולמרט, שר החוץ סילבן שלום וחברי הכנסת בנימין נתניהו, עוזי לנדאו וגדעון סער.
איתן וסער מתכננים להביא את ההצעה לישיבת סיעת הליכוד ביום שני הקרוב. ההצעה תנוסח במסמך שמטרתו, לדבריהם, לפתוח דף חדש בסיעה וליצור מסגרת של כללי משחק מוסכמים. המסמך יפרט את סמכויות הסיעה ומערכת היחסים בינה לבין הממשלה.
פורום ההידברות אותו מציעים השניים להקים ידון בכל נושא בו קיימים חילוקי דיעות בתוך הסיעה, מתוך תקווה שיצליח לגייס את הסכמתם של כל הצדדים המעורבים.
גורמים בסביבת ראש הממשלה אמרו אתמול כי לפי שעה, שרון לא יסכים לפיצול ההצבעה על מינויי השרים ויביא את האישור כמקשה אחת. "לא השתנה כלום, יש עוד יומיים למינוי ואנו פועלים לגיוס רוב להצבעה ביום שני", אמרו בסביבת שרון.
נראה שמקורבי שרון פועלים במקביל למאמציהם של איתן וסער, אולם הם לא שוללים את האפשרות שהצעת הפשרה תצליח לסלול את הדרך לאישור השרים. התנאי הבסיסי, אמרו המקורבים, הוא ש"סער ואיתן יראו שלהצעתם יש תמיכה של הרוב המכריע בקרב המורדים".
המורדים, מצידם, נתנו פרשנות מרחיקת לכת להצעה של סער
בינתיים, 48 שעות בלבד לפני מועד ההצבעה במליאת הכנסת על מינוי השרים אהוד אולמרט, זאב בוים ורוני בראון, עדיין לא ברור אם תתקבל הפשרה שמציעים "המתווכים" בליכוד.
סגן השר בוים, מצידו, תוקף את "מורדי הליכוד" על כך שהם מכשילים את מינויו ופועלים מתוך אינטרסים אישיים. במהלך אירוע "שבת תרבות" בו התארח הבוקר אמר בוים: "זו פעם שנייה שמנסים למנות אותי לשר, גם בפעם הקודמת ראשי הפלגים התנגדו אבל אז סברתי שההתנגדות היתה במקום בשל העובדה שהיינו בעיצומו של מהלך ההתנתקות".
בוים המשיך במתקפה: "יש תחושה בכנסת שלצעירים שנכנסים היום לפוליטיקה אין מספיק ניסיון", אמר. "הם נורא רדודים מבחינה מסויימת והדברים האלה מביאים שם רע לפוליטיקה. ההסבר שלי הוא חוסר הבשלות וחוסר הניסיון שלהם".
בינתיים, מתעקשים המורדים כי אם יביא שרון לאישור מליאת הכנסת בשבוע הבא את מינוי שלושת השרים כמקשה אחת - הם יצביעו נגד.
בתחילת השבוע סיכמו שמונה מחברי המורדים בתיאום עם נתניהו, כי עם פתיחת מושב החורף של הכנסת הם לא יתמכו במינוי בוים ובר-און לשרים. אולם, מבטיחים המורדים, אם יפריד שרון בין אישור הקבע של אהוד אולמרט לשר האוצר לבין מינויי בוים ובר-און, הם יתמכו במינויו של אולמרט.
נראה שלמינויו של שר האוצר אולמרט בנפרד מהשניים האחרים מתגבש רוב, שכן הוא זוכה לתמיכה רחבה אפילו מיריבו המר, בנימין נתניהו.
"ראש הממשלה שרון יצטרך להחליט האם הוא מתעקש להביא את המינויים כמקשה אחת ובכך סיכוייו לנחול תבוסה גבוהים, לבין האפשרות לאשר בשלב זה את מינויו של אולמרט בלבד, ולמנוע בכך משבר שיכול בקלות להוביל להקדמת הבחירות", אמר ח"כ עוזי לנדאו.