סודות הקואגה
המדענים הצליחו לפענח מדוע קרוב המשפחה של הזברה נכחד בסוף עידן הקרח
פרוותו של הקואגה היתה מוזרה: מחצית גופו הקדמית היתה מפוספסת כמו של הזברה, ואילו חלקו האחורי היה חלק כמו של הסוס, ללא כתמים או פסים. שלד שלם ויחיד בעולם של קואגה נמצא כיום במוזיאון לתולדות הטבע באוניברסיטת ייל האמריקנית. חוקרים מהאוניברסיטה וממכון "מאקס פלאנק" הגרמני נטלו דגימות דנ"א מפרוותו הקדומה כדי לנסות לברר את הסיבות להכחדתו, וגם כדי לסמן את המסלול האבולוציוני שעבר.
החוקרים הצליחו לפתור את התעלומה הודות להשתכללות הטכנולוגיות לאנליזות גנטיות. האנליזה של הדנ"א
הצביעה על כך שהוא התפצל מאילן היוחסין האבולוציוני של זברת המישור לפני 290-120 אלף שנה, בתקופת הקרח. הסיבה: תנאי אקלים שלתוכם נקלע הקואגה בודדו אותו לגמרי משאר בני מינו ומקרוביו. עקב הבידוד הסתגל גופו לתנאים חדשים, ולכן גם חל שינוי בצבע הפרווה שלו.
החוקרים הצביעו על כך כי החיה הזאת היא דוגמה בולטת במיוחד מעולם החי, הממחישה עד כמה תקופת הקרח היתה חשובה לא רק לאירופה ולצפון אמריקה, אלא קריטית גם להתפתחותם ולהכחדתם של בעלי החיים באפריקה. ההתפתחות המהירה של צבעי פרוות הקואגה מוסברת בהפרעה בזרימת הגנים, עקב הבידוד שאליו הוא נקלע, ובגלל הצורך להתאים את עצמו לחיים בבית-גידול שסבל מיובש. בסופו של דבר, אלו גם היו התנאים שהביאו להכחדתו.
עדכון אחרון : 6/11/2005 10:48