תושבים בנתיב-העשרה: "הבומים הפכו את חיי ילדינו לסיוט מתמשך"
אחרי שבעזה יצאו נגד השימוש שעושה צה"ל בבומים על-קוליים, לצורך הרתעת משגרי הקסאמים, קוראים גם בנתיב העשרה להפסיק השימוש באמצעי הלחץ
"אם זה עושה את העבודה לא היינו אומרים דבר", אומר זיו וולק, תושב היישוב ואב לשלושה ילדים בני 4, 8 ו-10. "אבל במקום להרתיע את הפלשתינים הם הפכו את חיי ילדינו לסיוט". לדברי וולק, הנפגעים הגדולים של השימוש באמצעי הלחץ של צה"ל הם הילדים הבוגרים יותר. "לילדים הקטנים אפשר לספר סיפורים אבל הילדים הגדולים יותר מבינים מה קורה".
לדברי וולק, השימוש בבומים על קוליים הפך למעיק גם עבור האוכלוסיה הבוגרת יותר. "גם אותנו זה מטריד, מכיוון שאין לנו יום ואין לנו לילה. פעם היו מעדכנים אותנו לפני שהיו מעלים את המטוסים אבל היום גם זה נפסק. הילדים מתעוררים באמצע הלילה מפוחדים והם ישר רצים לחדר של ההורים". וולק קורא לצה"ל לעשות שימוש באמצעים מרתיעים באמת "ולא לעשות סתם רעש שלא מזיז לאף אחד חוץ מלילדים שלנו".
תושבים נוספים ביישוב מעידים על כך שההרעשה הכבדה של צה"ל הפכה לסיוט של ילדי היישוב, "שמתעוררים באמצע הלילה ועבורם כל טריקת דלת הופכת לסיוט". לדברי יגאל כץ, תושב היישוב, "השימוש בבומים מחרפן את הילדים, שלא יודעים אם מדובר בקסאם או בפיצוץ ישראלי. מי שלא ברח משדרות ונתיב העשרה עד עכשיו, באמצעות הבומים רומזים לו שיעשה את זה".
גיל תעסה, רבש"צ היישוב, סיפר כי המצב ביישוב הפך לסיוט, כאשר "הילדים גדלים בחרדה וגם בעלי החיים חיים בפחד מתמיד". לדברי תעסה, הבומים מפריעים רק לתושבים במקום ומה שצריך לעשות זה להגיב במלוא העוצמה על כל ירי פלשתיני. "חבל על הדלק והכסף שמבוזבז על ירי לעבר בניינים ריקים בעזה. אם היו מפציצים פעילי טרור ומבצעים יותר סיכולים ממוקדים, היינו מקבלים את זה בהבנה. אבל עכשיו יש מצב שבו מעלים מטוס לאוויר ומשמיעים בומים שיכול להיות שכבר לא משפיעים על הפלשתינים".
ביישוב טוענים כי דאגו כבר להבהיר לכמה גורמים
"ילד לא מבחין בין בום טוב לבום רע. אנשים נכנסים בכל מקרה לחרדה ורק אחר כך יכולים לדעת אם מדובר בבום על קולי או בנחיתה של רקטה נוספת. אני קטונתי מלהגיד לשר הביטחון באיזה אמצעי להשתמש, אבל מבחינתנו השימוש באמצעי הזה מפריע לא ומגביר את הטראומה שכבר יש לנו".
במערכת הביטחון בישראל שקלו במשך זמן רב כיצד להגיב לירי הקסאמים, מתוך רצון להפעיל לחץ פסיכולוגי על האוכלוסיה הפלשתינית, אך מבלי לגרור תגובות חריפות של מדינות במערב. לאחר שנשקלו כמה אפשרויות, החליטו בצה"ל לצרף לסוללות התותחנים לאורך רצועת עזה את מטוסי הקרב שחגים מעל העיר עזה בגובה נמוך, שוברים את מהירות הקול ומבצעים בום על-קולי שמדמה אפקט של פיצוץ עז.
בצה"ל טוענים שהאפקט של הבומים העל-קוליים הוא גבוה מאוד ויוצר בהלה בקרב הרחוב הפלשתיני. קצין בכיר בפיקוד דרום התבטא בעניין לפני כמה ימים ואמר כי "לא מדובר בעבודה מלוכלכת כמו הריסות בתים, או פגיעה בתחום ההומניטרי. יש לכך השפעה גדולה על הרחוב הפלשתיני שמתעורר בלילות ולא מבין אם מדובר בהפגזה של סוללות התותחים או בירי מהאוויר של מטוסי קרב מה שגורם לאי ודאות". הקצין הבכיר הסביר כי בעקבות רצף הבומים העל-קוליים מפעילים האזרחים הפלשתינים לחץ על המנהיגים.
יש לציין כי הפעלת המטוסים כרוכה בעלויות של עשרות אלפי דולרים לשעתיים של טיסה של כל מטוס קרב, אך בצה"ל טוענים כי הצעד הזה גורם לכך "שאין פה שום סיכוי לפצוע חפים מפשע או לגרום לנזק בלתי הפיך".