יישוב מחלוקות בסימן רבין
בתי הספר יציינו את יום הזיכרון בפעולות שיוקדשו להכרעות בעתות של מחלוקת עמוקה
משרד החינוך ומרכז מורשת רבין עבדו השנה יחד כדי ליצור ערכה לימודית מיוחדת ליום הזכרון לרבין. בעזרת הערכה הם מקווים להטמיע מסר אחיד בכל הזרמים והמגזרים: יישוב מחלוקות צריך להיעשות באמצעות שיח ציבורי, מבלי לחרוג מכללי הדמוקרטיה, ולא – תתרחש התפוררות חברתית.
הערכה הוכנה על-ידי מטה יישום שנהר וקרמניצר במשרד החינוך, ובשיתוף נציגי מרכז רבין, והיא כוללת תקליטור על חייו של רבין ומערכי שיעור, שנערכו על ידי מנהל חברה ונוער, שיעסקו בהשלכות הרצח על חיי התלמידים והחברה כיום.
בחוברת שהוכנה למורים, תחת הכותרת "הכרעות בחברה הישראלית בעתות של מחלוקת עמוקה", בעריכת דורון נבות, מוצעת למחנכים תוכנית להטמעת תרבות אזרחית שתאפשר הכרעת מחלוקות באופן הוגן ולא אלים.
התלמידים ישתתפו בדיונים על מחלוקות שונות ויתבקשו להביע דעה במגוון נושאים. המורים אמורים להוביל את התלמידים להבנה כי פתרון חילוקי הדעות נעוץ בהבנה של העמדה הנגדית ובפיתוח אמפתיה כלפי המיעוט.
הקישור לאירועי ההתנתקות הוא בלתי נמנע, ועורכי החוברת חוששים שדיון מפורש בנושא עלול להלהיט את הרוחות בכיתה. לכן, הם החליטו להתמודד עם הבעיה באמצעות דיונים שיעסקו במחלוקות מן העבר, כמו גיוס בחורי הישיבות, השירות האזרחי בישראל, או הסכם השילומים עם גרמניה.
כך, סוברים העורכים, יצליחו המורים להימנע מדיון מפורש בהתנתקות עצמה. למרות המאמצים, נראה כי אין מנוס מדיון בהתנתקות, שיעמוד בלב ליבם של הדיונים הכיתתיים.
המורים יתבקשו לשרטט לתלמידים גם את הקווים האדומים בניהול מחלוקות, על-מנת להבהיר את הסיכון שבהידרדרות לאלימות: "ייתכן מאוד שהפגיעה שגורמת החלטה מסוימת למיעוט, מצדיקה את זכותו של המיעוט להביע כאב ומחאה, ולו רק לשם פריקת תסכול וזעם", נכתב בחוברת, אולם "פגיעה או סיכון של חיי-אדם חפים מפשע הנם בלתי נסבלים".
בנוסף לדיונים במחלוקות, ישתתפו התלמידים גם בפורומים בהם יידרשו להגדיר לעצמם את כללי המשחק הדמוקרטי. הם יתבקשו לענות על שאלות לגבי גבולות חופש הביטוי ולהציג מצבים בהם יש לאפשר או לאסור התבטאויות מסוימות.
פרופסור גבי סולומן מהחוג לחינוך באוניברסיטת חיפה מביע שביעות רצון באופן כללי מהתוכנית של משרד החינוך, אבל מצביע על מספר כשלים. "התוכנית בכללותה לא עושה את העיקר". אומר פרופ' סלומון. "העיקר היה צריך לעסוק באופן ברור במה לעשות עם הכעס וחוסר הסבלנות. לא בולט בתוכנית מספיק העיסוק
פרופ' סלומון סבור שהדיון בכיתות צריך לכלול את מגוון הדעות הרווחות בכיתה ולא להימנע מהעיסוק הפוליטי. "הפקת הלקחים מהאירוע צריכה להתחיל בכיתה", אומר פרופ' סלומון, "שם נמצאת אי הסובלנות ושם יכולה להימצא הסובלנות. אני מציע לעשות זאת בשאלה הפשוטה: כלפי מי לא מגלים סובלנות בתוך הכיתה? זו ההזדמנות ללמוד להיות סובלני כלפי דעות התלמידים האחרים".
פעיל הימין שמעון ריקלין חושב שמערכת החינוך צריכה לתת דגשים קצת שונים. "יש ללמד את התלמידים אודות טיבה של הונאה פוליטית וכיצד מוכרים בארץ אידיאלים עבור כסף ומעמד", אומר ריקלין.
לדברי ריקלין, מערכת החינוך צריכה להתמקד במחלוקת גדולה ביותר שקיימת עם הציבור היהודי-לאומי. "כל עוד ימשיך להתקיים שלטון קבוצות כוח ולא דמוקרטיה אמיתית, ציבור שלם ימשיך להרגיש שאינו יכול להביא לידי ביטוי את עמדתו", אומר ריקלין.