שר הפנים הסורי התאבד
סוכנות הידיעות הסורית דיווחה כי ר'אזי כנעאן שם קץ לחייו. שמו של כנעאן נקשר לרצח רפיק אל-חרירי
כנעאן מונה לתפקידו לפני שנה בדיוק. במסגרת תפקידו היה אחראי כנעאן על שירותי הביטחון של סוריה. קודם לכן שימש כנעאן כראש המודיעין הסורי בלבנון, ולמעשה בתקופתו של נשיא סוריה הקודם, חאפז אל-אסד, שימש כנציגו הבכיר בלבנון ואף נחשב למי שמנהל בפועל את ענייניה הפוליטיים.
בשבועות האחרונים גברו ההערכות כי החקירה הבינלאומית בנושא רצח חרירי בפברואר האחרון תוביל לכיוון הדרגים הגבוהים ביותר במשטר הסורי.
בחודש שעבר הגיע ראש ועדת החקירה מטעם האו"ם, דטלף מיליס, לדמשק ותישאל כמה בכירים במנגנוני הביטחון הסוריים, ובהם ראש מנגנון הביטחון והמודיעין של סוריה בלבנון, רוסתום רזאלה, מחליפו של כנעאן.
לפני כשמונה חודשים עברה לבנון טלטלה, כאשר ראש הממשלה לשעבר, רפיק אל-חרירי, נהרג בפיצוץ מכונית תופת ליד שיירתו בבירה ביירות. ארגון לא מוכר בשם "הניצחון והג'יהאד בארצות אל-שאם" נטל אחריות. סוריה מגנה בחריפות את ההתנקשות וטוענת: המבצעים הגיעו מחוץ ללבנון.
בקלטת ששודרה ברשת אל-ג'זירה, הקריא המחבל המתאבד, אחמד אבו-עדס, את צוואתו וטען שאל-חרירי חוסל בשל קשריו עם ההנהגה הסעודית. מהדברים עולה לכאורה, שמבצעי הפיגוע הינם פעילי ג'יהאד עולמי, הקשורים לאל-קאעידה.
לפני כחמישה חודשים קבע דוח של האו"ם כי החקירה שניהלו הרשויות הלבנוניות סביב ההתנקשות בראש הממשלה לשעבר, רפיק אל-חרירי, אינה מספקת וכי יש להקים מיד ועדת חקירה בינלאומית עצמאית. הדוח מטיל אחריות חלקית על סוריה: "היא זו שיצרה את המתיחות בלבנון".
"גילנו חוסר מחויבות בולט מצד הרשויות הלבנוניות לחקור את הפרשה", נכתב בדוח. "החקירה לא התבצעה על פי הסטנדרטים הבינלאומיים המקובלים וממצאיה לא יתקבלו על ידי הרחוב".
עם זאת, נטען בדוח כי הנוכחות הסורית במדינה יצרה מתיחות פוליטית רבה. "שירותי המודיעין הסורים והלבנונים נכשלו במשימתם להעניק ביטחון, הגנה, חוק וסדר לאזרחים", נכתב בדוח. צוות האו"ם אף הדגיש כי האווירה שנוצרה במדינה בעקבות הנוכחות הסורית יצרה את הבסיס לביצוע ההתנקשות.
בתחילת חודש ספטמבר הצהיר גורם רשמי בסוריה כי ארצו מוכנה לשתף פעולה עם ועדת החקירה שמונתה לחקור את נסיבות ההתנקשות בחייו של אל-חרירי. הגורם אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי סוריה מוכנה לשתף פעולה עם ועדת החקירה שמינה האו"ם כדי לחקור את חיסולו של אל-חרירי.
שבוע קודם לכן חלה תפנית בחקירת הרצח, לאחר שמשטרת לבנון עצרה 4 חשודים מרכזיים בהתנקשות והעבירה אותם לחקירה של הוועדה שמינה האו"ם. ארבעת החשודים שנעצרו - מוסטפא חמדן, עוזרו הקרוב של הנשיא אמיל לחוד והבכיר הפרו-סורי ששמר על תפקידו אחרי הבחירות במדינה; ג'מיל אל-סעיד, שהיה ראש שירות הביטחון הכללי; עלי חאג', שכיהן כמפכ"ל המשטרה, וריימונד עזאר, ששימש ראש המודיעין הצבאי, נחשבים מקורבים לדמשק.
לפני כחודש הגיע ראש ועדת החקירה מטעם האו"ם, דטלף מיליס, לדמשק ותישאל בכירים סורים. בראש מצעד הנחקרים עמד ראש מנגנון הביטחון והמודיעין של סוריה בלבנון רוסתום רזאלה. רזאלה והמנגנון בראשו הוא עומד חשודים במעורבות או בהחזקת מידע לגבי נסיבות חיסולו של חרירי.