אינטרנטלוויזיה
רעננה, היכוני: ניסוי של חברה בבעלות חצי ישראלית יאפשר לקלוט מאות ערוצים מהעולם בטלוויזיה. וגם לגלוש באתרי אינטרנט מעל גבי מסך הטלוויזיה, באמצעות השלט
הבעיה היחידה היא שבינתיים אתם צריכים לצפות בתוכניות הנבחרות מעל גבי מסך המחשב שלכם, באיכות לא מרשימה. אלא שבקרוב מאוד תוכלו כנראה לעשות זאת מעל גבי מסך הטלוויזיה שלכם.
בשבוע שעבר פורסם ב"מעריב" כי ניסוי ראשון מסוגו בעולם יאפשר לתושבי רעננה לצפות באותם עשרות ערוצים מהעולם, שמשדרים באינטרנט, מעל גבי מסך הטלוויזיה שלהם.
האחראית לכך היא חברה צעירה בשם טי-וי-אן-גו (TVNGO), שהוקמה על-ידי איש העסקים הישראלי קובי מרלין, לשעבר מנכ"ל חברת "רשף בראדר", ואיש העסקים הסיני דיוויד צ'אנג, לשעבר נשיא חברת ECS מטייוואן.
אז מה בעצם החזון של TVNGO? למעשה , פורטל אינטרנט שלם לשירותי טלוויזיה מעל גבי מסך הטלוויזיה. המשתמש יוכל לבחור באמצעות הפורטל את השידורים שהוא רוצה לראות, שיכללו את כל חבילת ערוצי הטלוויזיה שרכש באמצעות "HOT" או "yes" ועוד ערוצים רבים מהעולם. את הבחירה הוא יעשה באמצעות שלט הטלוויזיה שישמש אותו גם לגלישה באינטרנט ולקבלת שירותים נוספים.
למשל, שידור חי, דרך האינטרנט, של שמחות משפחתיות כמו טקס בר-מצווה או חתונה רק לבני המשפחה המורחבת שלא הגיעו לאירוע עצמו. הם יקבלו הודעה על מועד הטקס, יתחברו לערוץ השידור ויצפו במהלכו, גם אם הוא מתקיים בצד האחר של הגלובוס.

שירות אחר יהיה הקמת אתר פרטי לאחסון תמונות וצילומי וידיאו פרטיים, למשל מטיולים בחו"ל-שירות שרבים משתמשים בו גם היום באינטרנט, אלא שבתמונות ובצילומים ניתן יהיה לצפות מעל גבי מסך הטלוויזיה.
מקבל השירות יוכל לגלוש גם באתרי היכרויות, באתרי תיירות ונופש ובלוחות מודעות מסחריות מסוג "דרושים" - כל זה בטלוויזיה, באמצעות השלט, ללא צורך במקלדת או בעכבר.
הממיר שפיתחו מרלין וצ'אנג, בעזרת עשרה מתכנתים שכבר מועסקים בארץ, הוא למעשה מחשב בעל יכולות וידיאו וטלפוניה מורחבות. כך, למשל, אפשר יהיה לחבר לממיר קו טלפון ביתי רגיל, ואז השיחה תועבר דרך האינטרנט, באמצעות תוכנת סקייפ. לעתים קרובות מאוד שיחה כזאת היא בחינם.
העברת שידורי האינטרנט למסך הטלוויזיה היא לא רק עניין של רזולוציה, מסבירים היזמים, אלא גם של הרגלי צפייה. הגולשים באינטרנט יושבים קרוב למחשב, צופים בשידורים דרך חלונות קטנים.
ואילו הצפייה בטלוויזיה מתבצעת תוך הישענות לאחור בכורסה, או תוך התרווחות על הספה, במרחק שלושה-ארבעה מטרים מהמסך. זו הסיבה, אגב, לכך
המודל העסקי של TVNGO מתבסס על הכנסות מפרסום אינטראקטיבי. הפרסומת תופיע לה כאייקון בקצה השמאלי של המסך. צופה שיגלה עניין באייקון יוכל ללחוץ עליו באמצעות השלט, ואז יתפוס את המסך כולו סרטון פרסומת שיגיע דרך האינטרנט.
במהלך הסרטון עצמו ניתן יהיה לבצע רכישה מקוונת מיידית של המוצר או של השירות באמצעות כרטיס אשראי. לצורך כך הותקן בממיר של TVNGO קורא כרטיסי אשראי.
לדברי היזמים, מודל כזה מאפשר לבצע פרסום ממוקד גם ברמה המקומית, כך שהוא יתאים לצורכיהם של חברות ועסקים קטנים, מהסוג המצוי בכל עיר, שאינם מסוגלים לעמוד כיום בעלויות הפרסום של טלוויזיה מסחרית ארצית.
פיצרייה מקומית תוכל להציע לציבור הלקוחות בסביבתה הקרובה מבצעים שונים, וסוכנות תיירות - מבצע לרכישת כרטיסי טיסה לחו"ל במחירים מפתים "ברגע האחרון". דקת פרסום של אייקון מסחרי (המכונה "אייקונרשל") מתומחרת עתה לפי 50 שקל.

הניסוי ברעננה יתקיים בשלבים. תחילה ייערך קדם-פיילוט שבמסגרתו יחולקו קופסאות הממיר רק ל-50 בתי אב ברעננה כדי לבחון את הטכנולוגיה.
כעבור שלושה חודשים יסופקו כבר 500 ממירים ובהמשך השנה יינתנו הממירים לעשרת אלפים משקי בית ברעננה - כלומר לכשני שלישים מבתי האב במקום. איש לא יידרש לשלם בעדם כסף, והניסויים יבוצעו בשיתוף עם חברת "HOT". עד כה גויסו למיזם 80 אתרים עסקיים בישראל. מכירת הפרסום תחל רק בעוד 9-7 חודשים , בתום הפיילוט.
עד כה הושקעו בחברת TVNGO 1.75 מיליון דולר, והיזמים מעריכים שיידרשו עוד ארבעה-חמישה מיליון דולר לצורך הפיילוט הנרחב. הפיילוט הזה הוא מבחינתם רק השלב ראשון בדרך למטרה העיקרית: החדרתו של הפרויקט לשוק בעולם, ותחילה באנגליה ובארצות-הברית.
לצורך כך הם חברו לחברה האמריקנית "כייבלויז'ן" וגם לשני ישראלים לשעבר ולאיש עסקים יליד בגדד. אבל את האופק העסקי העיקרי שלהם הם רואים דווקא בסין, אחרי הכל חיים שם 1.3 מיליארד בני-אדם - כמעט חמישית מכלל תושבי כדור הארץ. אין עוד שוק הקורץ כיום לאנשי העסקים בעולם יותר ממנו, במיוחד מאחר שהוא נעשה יותר ויותר צרכני.

שידור טלוויזיוני דרך האינטרנט הולך וצובר תאוצה. רק באחרונה שודרג רוחב הפס המקסימלי הזמין לבתי אב בישראל לחמישה מגה-בייט.
הגדלת רוחב הפס משפרת את איכות השידור הטלוויזיוני, ועל-פי הערכות השוק, בעתיד תחליף תשתית האינטרנט את כל התשתיות האחרות, לרבות כבלים וקווי טלפוניה.
המשמעות העיקרית של השתלטות האינטרנט על הטלוויזיה תהיה הקלה משמעותית בביורוקרטיה. בעוד שלצורך אספקת שידורי טלוויזיה בכבלים נדרש יזם לרישיונות הפעלה מהגורם הרגולטורי במדינתו, הרי שהזרמת תכנים באינטרנט היא חופשית. כל אחד יכול כבר היום להקים לעצמו ערוץ טלוויזיה פרטי, לשדר דרך האינטרנט ולהגיע לקהלים רבים.
מלבד TVNGO, יש חברות נוספות שעובדות על מיזמים שמשלבים אינטרנט וטלוויזיה. אחת מהן היא לא פחות מאשר מיקרוסופט. פרויקט MSNTV של מיקרוסופט פועל על עקרונות טכנולוגיים דומים לזה של מיזם TVNGO.
השאלה הגדולה היא אם חברות הכבלים והלוויין יראו במיזם של TVNGO איום שיש לחסלו. מרלין עצמו מאמין שלא. להערכתו, הם יתאימו עצמם לחידוש הזה, ועשויים גם ליהנות מהטכנולוגיה הזו.