הפזיזות של מזוז
משה גורלי על מזוז, שפזיזותו התגלתה גם בפתיחת תיקי מח''ש
מזוז כעס על שבירו שהקדים את הבשורה, שבירו כעס על דובר המשרד שלא התריע מפני אפשרות פרסומה המוקדם, הדובר כעס על הכתב משה נוסבאום שחרג מהסיכום. ב"פגוש את העיתונות" עומדים על כך שלא היה סיכום להתאפק עד מוצאי שבת.
אבל המהות חשובה יותר: גם אם ההחלטה מדיפה היענות לתגובות הקשות, צריך לבחון את הגיונה המשפטי. לא רק הציבורי, ובוודאי שלא רק כתגובה על גינוי ההחלטה המקורית כשמאלנית וכגזענית. חלק מהתהיות המשפטיות הועלו כאן בשבוע שעבר.
מזוז, שרק לפני שבוע הגן על דוח מח"ש, מחליט עתה לפתוח אותו מחדש. מותר להידרש להיגיון ההתנהלות הזו גם אם מזוז טוען שהגנתו הוגבלה להדיפת הגינוי הגזעני לדוח. זה היה מיותר, אבל לא מפתיע. מזוז, למרות תדמיתו המתונה, נכשל לא פעם בפזיזות.
במיוחד מול קהל ועיתונאים. כך כששיבח בכנס אילת את הסרבנות האידאולוגית, כך מול התקשורת כשדיבר על סימון המטרות של עדנה ארבל, כך מול דנה ויס כשהצדיק את חקירת צחי הנגבי הרבה לפני שהסתיימה רשמית. וחבל. כי מזוז מתגלה כיועץ משפטי מעולה, אבל מתחלק סדרתי.
לגופו של עניין, קשה להעריך אם הבדיקה מחדש תניב משהו. ברמה הטקטית היא טובה כדי לקדם ערר או עתירה לבג"ץ. היא טובה ליחסי ציבור. מצד שני, קשה להניח שצעד כה משמעותי היה ננקט אלמלא השתכנעו במשרד המשפטים שאכן נפלה תקלה רצינית בדוח מח"ש.
השבוע פורסם שעד המדינה נגד משפחת מוסלי, שחשודה כמשפחת פשע, הוא עורך הדין שביצע עבורה חלק מהעבודה המלוכלכת. איכשהו, לא עוררה מעורבות הפרקליט בפלילים סערה יוצאת דופן. אולי בגלל שהתרגלנו. התרגלנו ש"קצין בית המשפט" יכול להיות קצין בארגון פשע.
העובדה שעורך הדין הפך לעד (מדינה) מפתיעה עוד פחות. הכישורים והתכונות המקצועיים בהחלט סייעו לחילוץ העצמי הזריז במחיר מכירת הקולגות. לפחות משהו טוב ייצא מזה. בעתיד עבריינים יחששו לשתף פעולה עם עורכי דין. אולי זה יחזק את טוהר המקצוע.
המקרה האחרון הצטרף לרשימה לא קצרה, רק מהחודשים האחרונים, של עורכי דין שסרחו. עורך דין בן 50 מהוד-השרון נעצר לאחר שבחיפוש בביתו נתפסו שיחי מריחואנה ומריחואנה המוכנה לשימוש. עורך הדין מאיר זיו חשוד בהברחת סמים לבית מעצר.
עורך הדין ארז בי-עזר נעצר בחשד למעילה בכספי בנק מרכנתיל. פזית וולף, שרישיונה כעורכת דין נשלל לאחר שהורשעה בגניבת כרטיס אשראי, התחזתה לעורכת דין והופיעה בבית משפט בפתח-תקווה. עורכת
במקביל, מתנהל נגדה הליך בבית הדין המשמעתי, בגין העסקתו של יחיאל גרבש שהושעה לצמיתות מהלשכה. נגד עורך הדין זכי כמאל הוגש כתב אישום בעבירות של סחיטה באיומים, הדחה בחקירה ופגיעה בפרטיות.
מקובל לתלות את ההתרופפות הזו בהצפת המקצוע שדרדרה את ההתנהגות ואת הנורמות לשפל. להצפה זו תרמו המכללות ללימודי משפטים שפורחות כפטריות אחרי הגשם. המכללות מואשמות בקבלת כל דיכפין ובהוזלת החינוך המשפטי.
גם תקופת ההתמחות קוצצה לשנה (עתה נשקל להאריכה שוב). התוצאות הן תחרות פרועה ונכונות מוגברת של עורכי דין לחצות קווים כדי להתפרנס ולהתפרסם. בבחירות הבאות לראשות הלשכה, יהפוך הנושא למרכזי. המועמד עורך הדין איתן ארז כבר חרת על דגלו את המאבק במכללות.
אגב, כדי להיבחר הוא יזדקק גם לקולות בוגרי המכללות, אבל הוא לא חושש. הם יצביעו. ולו בגלל אפקט האוטובוס: מי שכבר בפנים והצליח לעלות צועק לנהג שיסגור את הדלת. ואת המכללות.
gorali@maariv.co.il