גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


מה עושות האיילות בלילות?

עם רדת החשיכה מתחילה החגיגה האמיתית בספארי - האנטילופות מתארגנות לסיורים ברחבי הגן וההיפופוטמים מרביצים גרפיטי. וגם אם תהיתם איך נראה איל חזירוני, אתם מוזמנים לצפות בו בקטע וידיאו קצרצר

שגית הורוביץ | 7/9/2005 15:11 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מדורי הרכילות ניזונים לרוב מאירועי האמש. צלמי הפפראצי אורבים, בדרך כלל בשעות הקטנות של הלילה, בכניסות למועדנים הנחשבים, בשירותים של מסעדות יוקרה או סתם בקרן רחוב ומחכים בשקט לקורבנם. המטרה כמובן: לתפוס בעדשה איזו חיית לילה נוצצת (סלבס בלשון העם). חברים יקרים, הרשו לי לגלות לכם שגם אצלנו בספארי קורים דברים לא פחות מעניינים עם נעילת השערים. אז אם תמיד תהיתם מה באמת עושות האיילות בלילות, הנה לכם פרק קצר על מעללי החיות בחלק השחור של היום.

שקט. החושך יורד על דיירי הספארי, אחרון המבקרים עזב את הגן. המנהל התורן בודק את החצרות לפני עזיבתו. בעלי החיים הוכנסו לתאי הלינה שלהם, אוכלים את ארוחת הערב ובקרוב יפרשו לישון.

החיות בשטח הפתוח מרבות לרבוץ ולהעלות גירה בלי חשבון. איפה הבושה? הם מתחילים להתקבץ למנוחת הלילה. קבוצות, קבוצות, עדרים, עדרים רובם מעדיפים את רביצת הכוכב הידועה, הצה"לית. כל אחד מתצפת לכיוון אחר כשישבניהם מופנים למרכז. מקרינים שלווה סטואית. הטורפים הרי לא יתקרבו לאזורם ואת קרבות השלטון תמיד אפשר, וגם רצוי, להשאיר לשעות הבוקר.

40 ההיפופוטמים, שבמהלך היום נמצאים לרוב בתוך האגם ורק מעטים זוכים לראותם, יוצאים בהמוניהם החוצה, אוכלים לשובע ומתחילים לטייל. כשאיש אינו רואה, למעשה גם אם היו רואים זה ממש לא היה מפריע להם, הם יוצאים למסע ריסוס הגרפיטי המסורתי שלהם.

אין שוטר ופקח בעולם שיכול לעצור אותם מלבצע את זממם. למעשה קשה מראש להבחין בכך שהם צועדים לבצע את זממם ולרסס. אין באמתחתם מיכלי ריסוס, סטיקרים, שבלונות וכיוצא בזה, הם הולכים שלווים ומוכנים למשימה אותה יבצעו רק בעזרת גופם.

כאשר הם מגיעים אל חומות הספארי הם מתחילים לרסס וה-כ-ל (סליחה מראש) בעזרת הצואה שלהם. הם מורחים את כולה בפסים ריחניים. זו דרכם לסמן לכל חיה עוברת אורח מיהו השולט והבעלים של הטריטוריה. רק כאשר מסיים צוות ההיפופוטמים את מלאכתו, חוזרים להם כולם בזה אחר זה ונכנסים בחזרה לאגם.

ובינתיים...בתוך השלווה ו"הלא עושים שום דבר" דווקא צבאי התומסון פוסעים להם אט אט עוזבים את השטח הדרומי הפתוח ונכנסים היישר לשטח גן החיות. הם מתגודדים על כרי הדשא בפארקים הפתוחים ומתחילים לפסוע לאיטם בשטח הגן. כאילו המתחם שייך לאבותיהם. השבילים הריקים מסמנים כי אפשר להתחיל במסיבה הפרועה.

קבוצת התומסונים המדוברים הם רווקים בעלי תעוזה "שלא רואים ממטר". כך למשל הם אינם חוששים לעבור בשבילי מעבר הבקר (שמטרתו למנוע מעבר של בעלי פרסות). באין נקבה חיננית מתכנסים הצעירים יחדיו, חלקם מעדיפים את חורשת הפיקניקים, אחרים את האזור ששימש בעבר את אנשי הקרקס.
צבי תומסון יוצאים למסע לילי ברחבי הגן. צילום: טיבור יגר
צבי תומסון יוצאים למסע לילי ברחבי הגן. צילום: טיבור יגר טיבור יגר
הקפיברה המתבודדת

ותיקי הגן שבינינו עוד זוכרים את זכר הקפיברה בימים בהם חי בתוך החצר הדרום אמריקנית. אחרי כמה שנים של מגורים משותפים עם זוג נוסף, זכר ונקבה, החליט הגברתן לשנות אווירה. הוא מצא פרצה נוחה בחומה, הרים את רגליו הקצרות וגופו הכבד וברח משם.

יחידי סגולה מצליחים מדי פעם להבחין בקפיברה מדי פעם. ואם יזדמן לכם להגיע לגן החיות בשעת אחר הצהריים השתדלו להימצא באזור אגם השקנאים והגיבונים שליד המסעדה. שבו בשקט ובסבלנות, וייתכן מאד כי מתוך המים יפציע לפתע ראש שעיר וגדול, אז תדעו כי זה הוא המתבודד החופשי.

אגב, בעלי החיים הדרום אמריקאים, ביניהם הטפירים, הגוואנקו, וזוג הקפיברות נותרו בחצר, והם חיים בה בשלום, לא נראה כי בכוונתם לעזוב בקרוב. אבל מי יודע.

הקפיברה, יש להודות, היא חיה משונה. מדובר במכרסם ענקי בעל סדר יום קבוע ומשעמם להפליא. בבוקר, הן נחות על גדת האגם, בצהרים החמים הן מתפלשות בבוץ או משתכשכות במים, ובערב – אוכלות צמחי מים, ניצני פרחים, וקליפות עצים רכות. לצורך חיפוש המזון הקפיברות עולות בדרך כלל מן הגדה אל כרי עשב פתוחים ולקראת חצות הן שוב נחות, ומחדשות את האכילה לקראת השחר. המזון האהוב עליהן כולל צמחים בעלי תכולת חלבון גבוהה. הן יכולות לעבור מבית גידול אחד לשני בחיפוש אחר אזורי רעייה

חדשים, ואף מסוגלות לפשוט על שטחים חקלאיים – בעיקר שטחי אבטיחים, תירס וקני סוכר -  מה שהופך אותן למזיקות באזורים מסוימים.

מעניין לציין כי בדומה ליונקים אחרים שבני-אדם הגיעו לבתי הגידול שלהם, הקפיברה הפכה להיות חיית-לילה. כשהמיסיונרים הספרדיים הראשונים הגיעו לדרום אמריקה במאה ה-16, הם כתבו לאפיפיור מכתב עם תיאור הקפיברה ואורח חייה, והוד קדושתו הכריז עליה לא פחות ולא יותר כעל... דג!

הקפיברה וצבאי התומסון הם לא היחידים שמסתובבים בשטח גן החיות באין מפריע. גם האילים הגמדיים הנקראים גם אילים חזירונים, מסתובבים בשעות הקטנות ונהנים מחופש אמיתי.
 
הקפיברה פרש לחיי בדידות. צילום: טיבור יגר
הקפיברה פרש לחיי בדידות. צילום: טיבור יגר טיבור יגר

במדינת הגמדים

משפחת האילים הגמדיים היא משפחה קטנה ומצומצמת שמצאה יום בהיר אחד הפרצה הנכונה, ניצלה אותה ופשוט חמקה מתוך החצר.

אז, כשעוד היו סגורים בשטחם הם מנו ארבעה פרטים בלבד. אבל מאז שהם מסתובבים בשטח הגן, הם נהנים ממגוון רחב של מזון צמחי, זוללים וגם מתרבים. רק לאחרונה המליטה הנקבה גור קטן וכמו בטבע היא הניחה אותו במקום מסתור והתקרבה אליו רק כדי להניקו. היא נהגה לשים אותו למשמרת אצל הברבורים עד שיום אחד הצליח הקטן לקום על רגליו והצטרף למשפחתו. לא מכבר ניסו המטפלים לתפוס את החבורה ולהחזיר אותה למתחם המקורי שלה, אולם גם לאחר שהורדם אחד הפרטים, הוא הצליח לחמוק, לרוץ ולחצות באמוק את כל גן החיות עד שנרדם.

בקיצור, אם נראה לכם שכאשר יורד הלילה - החיות כולן נכנסות להן לתאי השינה ונמות שנת ישרים. אם נדמה לכם שכל החיות בשטח הפתוח רובצות ומעלות גירה, טעות בידכם. ברגע שקהל המבקרים והמבקרות עוזבים את השטח, מסיבה הפיג'מות רק מתחילה.... את מסיבות יום שישי שלהם, אגב, הם מתחילים כבר בצהריים, הרי הגן נסגר מוקדם יותר.

נ.ב, לשאלת מעשה היעלות בלילות, אז כדאי שתדעו כי היעלים הצעירים עסוקים כעת בתקופת החיזור שלהם, וחוץ מנקבות לא מעניין אותם כלום. והיעלות? היעלות פשוט נחות בלילות, לא משהו רציני.

עדכון אחרון : 7/10/2005 0:54
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

יומן ספארי

צילום: טיבור יגר

סיפורים מעולמם המרתק של החיות בספארי. הטלנובלה של הטבע ברמת גן

לכל הכתבות של יומן ספארי
  • עוד ב''יומן ספארי''

כותרות קודמות
כותרות נוספות
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים