גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


נלחם באדמה

היזם הסדרתי מני נחמן לא מסתפק בחיזוי רעידות אדמה -הוא גם רוצה לעצור אותן. הסטארט-אפ שלו סוחף מדענים ישראלים בכירים

אלכס דורון | 11/9/2005 10:37 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אחד מכוחותיו ההרסניים של כדור הארץ הוא רעידות אדמה, וכבר שנים מנסים המדענים לחזות מתי הן יתקפו והיכן. בינתיים הססמולוגים לא ממש מצליחים להפוך לנביאים, אבל יש מי שכבר רוצה לקחת את הכל צעד אחד קדימה: לא רק לצפות את מועד התרחשותן של רעידות אדמה, אלא גם לעצור אותן.

על-פי התוכנית שמשרטט מני נחמן, בן 45, יזם היי-טק סדרתי (אקוונט,וידיאונט,אקווסופט,טאץ' אנד ביי), המערכת הייחודית שפיתח למיפוי, לחיזוי - ובעתיד גם למניעה של רעשי אדמה - אמורה להתחיל בניסוי מעשי ראשון בתוך חצי שנה. היא כבר הספיקה לעורר עניין אצל מומחים בישראל, ונחמן מקווה שתמשוך גם את תשומת לבם של משקיעים.

המערכת, המוגנת בפטנט רשום בארצות-הברית ובישראל, מבוססת על חומרה, על תקשורת אלחוטית ולווינית ועל תוכנה. בשלב הראשון יפוזרו גיאופונים - חיישני קול רגישים מאוד הקולטים כל רטט של האדמה - לכל אורך השבר הסורי-אפריקני, האזור המועד ביותר לפורענות בישראל. הגיאופונים יחוברו לרשת תקשורת אלחוטית בתדרי רדיו נמוכים, ומחשב מרכזי יאסוף את הנתונים וינתח אותם. המטרה: איתור מקדים להצטברות מאמצים ולחצים תת-קרקעיים, הגורמים לרעידות האדמה.

נחמן, הנדסאי אלקטרוניקה, מתכנת וכעת גם סטודנט למשפטים, עבד בעבר באגף הססמולוגי במכון הגיאופיזי. "רעידות אדמה נוצרות מהתנועה הבלתי פוסקת של לוחות קרום כדור הארץ לאורך קווי שבר, שאחד מהם הוא השבר הסורי-אפריקני", מסביר נחמן, "לאורך קווי השבר יש מוקדים שבהם מצטבר לחץ תת-קרקעי שהולך ונבנה עם הזמן. כשהלחץ מגיע לשיאו, הכל מתפרץ החוצה בצורה של רעידת אדמה. שלב המיפוי אמור לאתר את מוקדי הלחץ בזמן אמת".

מוקדי רעידות האדמה לאורך השבר הסורי-אפריקני (בקע הירדן והערבה) הם בעומק 12-10 קילומטר, אבל הגיאופון הרגיש יוחדר, על-פי תוכניתו של נחמן, רק לעומק 5-3 מטרים, ויקלוט כל תזוזה ברדיוס 80 קילומטר. 6 גיאופונים דרושים לכיסוי חלקו של השבר הנמצא בישראל, ועלות כל גיאופון מוערכת ב-2,000 דולר. המערכת תפעל באמצעות אנרגיה סולרית, המחשב המרכזי יימצא בקרוואן, והעברת הנתונים תיעשה בתקשורת לווינית.
 
"החיזוי יוכל להתריע על רעשים שנים לפני התרחשותם". צילום: רויטרס רויטרס
שחרור הלחץ ימנע רעידות

החלק השני של הפרויקט, שלב החיזוי, אמור לספק התרעה לפני כל רעידת אדמה, בהתבסס על מיפוי מוקדי השבר הבעייתיים והערכת עוצמת הלחץ המתהווה בהם. החיזוי, טוען נחמן, יוכל להזהיר מפני רעשים שנים לפני התרחשותם, כולל התאריך הספציפי ועוצמת הרעידה.

כשהציג נחמן את תוכניתו בפני ד"ר שמואל מרקו ופרופסור אמוץ עגנון - מדענים המתמחים ברעידות אדמה - הביעו השניים נכונות מיידית לשמש יועצים לקידום הרעיון. בדוח שסיכם את הפגישה התייחס עגנון לצד המרתק והחשוב ביותר של הפרויקט - מניעת רעידות אדמה. לדברי נחמן, שלב זה יתבסס על תוצאות שני השלבים הקודמים (מיפוי וחיזוי), ולפיהם יבוצעו קידוחים עמוקים ומבוקרים

לתוך האדמה במוקדים שבהם צפויה הרעידה הבאה. הקידוחים ישחררו את הלחץ במפגש בין הלוחות הטקטוניים, וכך הרעידה תימנע. "הקידוחים לא מסובכים יותר מכל קידוח נפט רגיל, והציוד כבר קיים", אומר נחמן.

מאחר שהשיג, לדבריו, את התמיכה והנכונות לשיתוף פעולה בחלק המדעי של המיזם, עסוק נחמן באיתור משקיעים ראשונים. הוא כבר הקים את החברה טראמוטו (www.terramoto.co.il) - ה-21 בקריירת היזמות שלו. להערכתו, יידרשו מיליון דולר להכנת הפיילוט של המערכת. ומאחר שרוב מדינות העולם יושבות על קווי שבר, אם יצליח נחמן בפרויקט השאפתני הזה הוא ימכור את המערכות הללו כמו לחמניות טריות. הרי אין מחיר להצלת חיי אדם.

עדכון אחרון : 11/9/2005 10:54
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים