גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


פגישה היסטורית: שר החוץ שלום נפגש עם עמיתו הפקיסטני קסורי

לבקשת נשיא פקיסטן תיווכה טורקיה בין הצדדים ואירחה את פגישת שרי החוץ באיסטנבול. שלום: אנחנו מעוניינים שהפגישה תהיה דף חדש ביחסי המדינות. שר החוץ הפקיסטני בירך אף הוא על הפגישה, אך צינן את ההתלהבות: נכיר בישראל רק אחרי הקמת מדינה פלשתינית שבירתה י-ם

אילאיל שחר | 1/9/2005 16:50 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
פריצת דרך מדינית: שר החוץ, סילבן שלום, נפגש היום באיסטנבול עם עמיתו הפקיסטני, קורשיד קסורי. זו הפגישה הראשונה בדרג רם בין נציג ישראלי לנציג פקיסטני. בישראל מעריכים כי הרקע לתפנית בעמדת פקיסטן הוא יישום תוכנית ההתנתקות.

הפגישה מסמלת תפנית של ממש ביחסיה של ישראל של המדינה המוסלמית השנייה בגודלה בעולם ואחת ממעצמות הגרעין הגדולות בתבל. היא יצאה לפועל בעקבות פנייה של נשיא פקיסטן, פרבז מושארף, שביקשה מראש ממשלת טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן, לסייע בתיאום הפגישה.

ל-NRG מעריב נודע שכבר לפני שבועיים שוחח ארדואן בעניין עם ראש הממשלה, אריאל שרון, שביקש מהשר סילבן שלום לייצג את ישראל במפגש. אמש כבר התארחו השניים לארוחת ערב משותפת בביתו של מארחם הטורקי והיום הם נפגשו. 
לחיצת יד משולשת המבשרת על ההתחממות ביחסים. צילום: אי-פי
לחיצת יד משולשת המבשרת על ההתחממות ביחסים. צילום: אי-פי AP
"פקיסטן תוכל לסייע לתהליך השלום"

לאחר הפגישה בירך שר החוץ על היוזמה הפקיסטנית. "ישראל מברכת על הפגישה ומעוניינת כי היא תהפוך לדף חדש ליחסים טובים בין המדינות", אמר שלום. לדבריו, התחממות היחסים עם פקיסטן היא "מקור תקווה גדול לעם בישראל, שרואה שנפתחים ערוצי תקשורת חדשים עם המדינות האיסלאמיות".

שלום הודה למושארף על צעדו האמיץ, ש"הראה לעולם את החשיבות של תמיכה בתהליך השלום". שר החוץ הוסיף: "אני סבור שההחלטה שלקח הנשיא מושארף היא חשובה ביותר ואנו מעריכים זאת".

שלום הביע תקווה כי התחממות היחסים עם פקיסטן תאפשר לה לתרום לתהליך השלום עם הפלשתינים. "מדינה איסלאמית, לה

יהיו קשרים טובים עם ישראל והרשות, תוכל לסייע מאוד לתהליך השלום", הדגיש.

שר החוץ גם שלח מסר מרגיע באשר ליחסיה ישראל עם הודו, שלה סכסוך ממושך עם פקיסטן בעניין השליטה בחבל קשמיר. שלום ציין כי לישראל יש יחסים טובים עם הודו, אך הבהיר: "מטרתם אינה לאיים על אף מדינה שלישית". 

למרות המילים החמות הקפיד שלום שלום לצנן את ההתלהבות ולהבהיר כי היום שבו תיפתח שגרירות ישראלית באיסלאמבאד עדיין רחוק. "אנו מקווים שזה יוביל לכינון יחסים דיפלומטים כוללים", אמר, "אך כל דבר בעתו ויש להתקדם צעד אחרי צעד. היום זו היתה פריצת דרך משמעותית".


"המהלך שהחל בעזה חייב להימשך בגדה"

גם שר החוץ הפקיסטני הבהיר כי מוקדם עדיין לדבר על כינון יחסים דיפלומטים בין המדינות. "המפגש מדבר בעד עצמו: נפגשנו לאור היום ובאופן פומבי", אמר קסורי, "אבל הפגישה היום אינה מהווה הכרה כוללת בישראל. זה יתרחש רק אחרי סיום הכיבוש והקמת מדינה פלשתינית שבירתה ירושלים".

שר החוץ הפקיסטני הוסיף: "אנו רוצים לומר לישראל שהעולם האיסלאמי מוכן לנוע לקראת יחסים טובים יותר, אך זה יקרה רק כאשר היא תלך לקראת הפלשתינים. על ישראל לדעת כי מה שהיא התחילה בו בעזה, חייב להימשך בגדה המערבית... פקיסטן סבורה שסיום הכיבוש בעזה צריכה להוביל להקמת מדינה פלשתינית שתחיה בשלום לצד ישראל".

הדרישה התקיפה של שר החוץ הפקיסטני לא עשתה רושם על ארגון האופוזיציה האיסלאמי "אל-ג'מאעה אל-איסלאמיה". דובר הארגון בפקיסטן, עבד אל-רפאר עזיז, אמר בראיון לרשת אל-ג'זירה כי מדובר ב"יום שחור בתולדות המדינה". גם בחמאס כעסו על המפגש. בכיר החמאס בדמשק, מוסא אבו-מרזוק, פרסם גינוי לפגישה.


שנתיים של גישושים דיפלומטיים

בשנתיים האחרונות נעשו כמה ניסיונות לקרב בין ישראל לפקיסטן ואף התקיימו מפגשי הכנה בהשתתפות פקידים בכירים במשרדי החוץ הישראלי והפקיסטני. עם זאת, המגעים הופסקו לאחר שדבר קיומם הודלף לתקשורת.

בסוף מאי השנה העניק מושארף איתות לכוונותיו בנוגע ליחסי המדינות. בראיון לשבועון הגרמני "דר שפיגל" אמר נשיא פקיסטן כי ראש הממשלה שרון הוא "אדם נועז, חייל דגול ומנהיג אמיץ".
בינואר התראיין המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, לעיתון פקיסטני וקרא לכונן יחסים דיפלומטיים בין המדינות. בתגובה פרצה קבוצת חמושים למשרדי העיתון שפרסם את הראיון - ושרפה אותם.

שנה קודם לכן שוחח פרס, אז עדיין יו"ר האופוזיציה, עם נשיא פקיסטן. מה שהחל כמפגש אקראי בוועידת דאבוס התגלגל לשיחה ארוכה שבסיומה הזמין פרס את מושארף לבקר בישראל. נשיא פקיסטן השיב: "אינשאללה. בשעה שיוסדרו היחסים בין המדינות, אשמח לבקר בישראל".

בפקיסטן יותר מ-162 מיליון אזרחים, כ-97% מהם מוסלמים. במשך שנים היא היתה שרויה בבידוד מדיני לאחר שנהפכה למעצמת הגרעין האיסלאמית הראשונה. ואולם הנשיא מושארף, שעלה לשלטון בהפיכה צבאית, הצליח לשפר את יחסיה עם מדינות המערב ועם ארה"ב בפרט - כשהתגייס למלחמתו של הנשיא ג'ורג' בוש בטרור העולמי.

עדכון אחרון : 1/9/2005 16:50
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים