הפילוג בדרך
התפטרות נתניהו עלולה להפוך לסיוט של שרון ולפצל הליכוד. פרשנות
עם זאת, בטווח הארוך, הציבור הישראלי עלול לזכור לנתניהו את המהלך היום כאקט חתרני. ייתכן ונתניהו יישאר בתודעה הציבורית כשר אוצר טוב ונחוש, אך גם כמי שבחר להפקיר את הישגיו לטובת האינטרס האישי הצר בקרב על ראשות הליכוד.
שרון נותר אחרי הודעתו של נתניהו בישיבת הממשלה פעור פה, אך לא לזמן רב. הוא התעשת מיד והורה על המשך הדיון בנושא פינוי היישובים. התפטרותו של שר האוצר לא מנעה מההחלטה לעבור ברוב גדול. המסר מבחינת שרון: לא תפריע לי לבצע את ההתנתקות במועדה.
יחד עם זאת, העיתוי של ההתפטרות לא נוח לשרון. הוא ישדר עסקים כרגיל, אבל זה עושה לו כאב ראש גדול במיוחד. כדי להמתיק את הגלולה המרה צפוי ראש הממשלה למנות מחליף מהר ככול האפשר. גם הפעם יהיה המסר שלו כי ההתנתקות תבוצע במועדה.
כאב הראש של שרון
תמונת המחליפים הפוטנציאלים ברורה פחות או יותר: המועמד המוביל הוא מקורבו של שרון ואויבו של נתניהו, אהוד אולמרט, אולם אם שרון ירצה לבסס את הקואליציה שלו ולקבע את מפלגת העבודה בממשלה, הוא ימנה לתפקיד את המשנה שמעון פרס ובכך ימנע את יציאתה מהקואליציה על רקע אי-הסכמתה לתקציב.
בזירה הפרלמנטרית בה שרון היה חלש ממילא, הוא נחלש עוד יותר. יהיה לו קשה מאוד לאשר בכנסת את מינויו של השר החדש, מי שזה לא יהיה. הסיבה היא פשוטה: אין לו רוב. "המורדים" מנגד, קיבלו זריקת מוטיבציה ואדרנלין.
הסיוט של ראש הממשלה קרוב מאי פעם: שהליכוד לא ישרוד את ההתנתקות והסיעה תתפלג. בראש סיעה אחת
יעמוד שרון ואיתו תומכי ההתנתקות, ואת הסיעה השניה יוביל נתניהו. יש לו כבר 13 "מורדים", ונראה שאחרי החיזוק המפתיע, יצטרפו עוד מספר חברים.
גם את שרי הממשלה הותיר נתניהו המומים. שרי הליכוד המתנגדים להתנתקות – לימור לבנת, צחי הנגבי, דני נווה, ישראל כץ עומדים בפני בעיה קשה. הם אמנם לא ימהרו להתפטר, אך אחרי ההתנתקות גם הם יאלצו לבחור במי הם תומכים: שרון או ביבי.
אדם נוסף שכוסס ציפורניו בדאגה הוא מנהיג "המורדים" עד לפני שעתיים, ח"כ עוזי לנדאו. עד עתה הוא לא הכריז על התמודדותו על ראשות הליכוד וללא ספק ברור עכשיו ל"מורדים" ולמתנגדי ההתנתקות בליכוד מיהו מנהיגם.
מיה בנגל היא הכתבת הפוליטית של NRG מעריב
עדכון אחרון : 7/8/2005 22:49