משרד הבריאות קובע: הסויה מזיקה לבריאות
אם עד עכשיו ילדיכם שתו חלב סויה בבוקר ואכלו שניצל מהצומח בצהריים, זה הזמן לחשוב מחדש על התפריט שלהם. משרד הבריאות מזהיר: הסויה עלולה לפגוע בהתפתחות ילדים. ההמלצות החדשות: לא לאכול יותר משלושה מוצרי סויה בשבוע. ועל תחליפי חלב מסויה לתינוקות מוטב לוותר
ועדת מומחים של משרד הבריאות דנה בסדרת מחקרים חדשים שבדקו את הנזקים שעלולה הסויה לגרום, וגיבשו בעקבותיהם שורה של המלצות. המרכזית מביניהן: ילדים עד גיל 18 צריכים להגביל את צריכת הסויה שלהם לשלוש מנות בשבוע בלבד, ובכל מקרה - לא יותר ממנה אחת ליום. גם חובבי השניצלים מהצומח או חלב הסויה ייאלצו להסתפק בטעימה שבועית ולא יותר יותר.
המלצה חשובה נוספת פונה להורי התינוקות: מומחי משרד הבריאות קוראים להם לוותר על השימוש בתחליפי חלב צמחיים, וממליצים להעדיף תרכובות מזון על בסיס חלב. "בתחליפים על בסיס סויה כדאי להשתמש רק כשיש בעיה רפואית, ואחרי התייעצות עם רופא", מסבירה מנהלת אגף המזון והתזונה במשרד הבריאות, ד"ר דורית ניצן-קלוסקי. הוועדה ממליצה להורי תינוקות שסובלים מתת-פעילות של בלוטת התריס וצורכים תחליפי חלב על בסיס סויה לקחת אותם לבדיקות דם.

בראש צוות המומחים עומד פרופ' צבי ויצמן, מנהל היחידה למחלות עיכול ותזונה של הילד באוניברסיטת בן-גוריון. המחקרים שאותם בחנה הוועדה העלו חשש כי מזונות לתינוקות על בסיס סויה עשויים לגרום התפתחות מואצת. תינוקות זכרים עלולים לסבול מהפרעות בפוריות ובכבד.
בקרוב יופצו ההמלצות במעונות הילדים ברחבי הארץ. "צריכה מוגברת של סויה עלולה לגרום התפתחות מינית מואצת אצל ילדים", מסבירה ניצן-קלוסקי. "ההמלצות האלה מועילות כל עוד הגוף עובר את תהליכי ההתבגרות - כלומר לפני גיל 18" .
בחלק ממדינות העולם, כמו למשל ניו-זילנד, יכולים ההורים לתת לילדיהם סויה רק עם מרשם רופא. ואולם, הוועדה החליטה שלא להגביל את מכירת מוצרי הסויה בארץ. עם זאת, מידע על נזקי הסויה יופץ בקרב רופאים, דיאטניות והאחיות בטיפות החלב. דגש מיוחד יושם על המגזר החרדי, שבו השימוש בתחליפי חלב על בסיס סויה נפוץ מאוד.
נשים רבות
"למרות מה שהציבור חושב", קובעת הוועדה, "היעילות של מוצרי סויה בהפחתת תסמינים של גיל המעבר או במניעת אוסטאופורוזיס דווקא נמוכה".
המלצה חשובה אחרת מיועדת לחולי סרטן ובעיקר חולות סרטן השד. הוועדה ממליצה להם להתחיל לצרוך סויה כחלק מהטיפול במחלה רק לאחר התייעצות עם רופאים. מחקרים אחרונים העלו את החשש כי סויה במינון גבוה עשויה לסכן את הצלחת הטיפול ולא להועיל לו. לסובלים ממחלות לב וכלי דם מומלץ שלא להרבות בצריכת סויה. עם זאת, כמות של 25 גרם חלבון סויה ביום עשויה לסייע בהורדת הכולסטרול.

מומחי משרד הבריאות זיהו שורה של נזקים ובעיות בריאותיות שצריכה מוגברת של סויה עלולה לגרום.
בין השאר, גורמת סויה להתפתחות מינית מואצת. פולי הסויה מכילים פיטואסטרוגנים, חומרים בעלי תכונות דומות להורמון אסטרוגן. חלק מהמחקרים הצביעו על עיכוב בגדילה אצל פגים שצרכו סויה. איגוד רופאי הילדים האמריקני המליץ לאחרונה שלא לתת תחליפים על בסיס סויה לילדים שנולדו במשקל של עד 1,800 גרם. מעקב שבוצע במשך 30 שנה בקרב תינוקות שקיבלו תרכובות על בסיס סויה לא מצא הבדלים במדדי גדילה, צפיפות העצם ורמות הברזל בדם לעומת קבוצת תינוקות שקיבלה חלב אם וחלב פרה.
עם זאת, מחקר אחר מצא כי אכילת סויה אצל תינוקות ממין נקבה זירזה את התפתחות השדיים שלהן כנערות. תוצאות המחקר זכו לביקורת, מאחר שפחות ממחצית הנבדקות צרכו תחליפי סויה בילדותן. חוקרים אחרים גילו כי ימי הווסת של נערות שהוזנו בסויה בילדותן היו ארוכים ומטרידים יותר מאשר נערות שינקו חלב אם. מחקרים שבוצעו בבעלי חיים גילו כי צריכת מוצרי הסויה בגיל הינקות עשויה לפגוע גם בפוריות הגברים ובתפקוד הכבד

היה נדמה לכם שבזמן האחרון הרבה יותר אנשים מסביבכם שותים חלב סויה או אוכלים שניצל צמחי? כנראה שלא טעיתם. סקר שנערך עבור משרד הבריאות קובע: 44 אחוז מהישראלים צורכים מוצרי סויה.
24 אחוז מהציבור משתמש בסויה פעם בשבוע או פחות, ו20- אחוז שלוש פעמים בשבוע ויותר. סקר מכון רותם מגלה כי מוצרי הסויה המובילים בישראל הם תחליפי בשר 30) אחוז מהשוק,( טופו 23) אחוז מהשוק,( תחליפי מעדני חלב 19) אחוז) ותחליפי חלב (שמונה אחוזים.(
שוק הסויה בישראל מגלגל כ70- אלף שקל בשנה. חישוב שנעשה במשרד הבריאות מגלה כי שמונה אחוזים ממוצרי המזון לתינוקות הם תחליפים על בסיס חלבון סויה. בסקר, שנעשה במרכז לבקרת מחלות והקיף 1,800 אמהות, נמצא כי עשרה אחוזים מהתינוקות בגיל חודשיים ניזונו מתחליפים על בסיס סויה. בגיל שנה עלה מספרם ל32- אחוז.
בשנים האחרונות פותחו מוצרי מזון רבים על בסיס סויה, ובהם תחליפי חלב לתינוקות. פרשת רמדיה שהתפוצצה בנובמבר 2003 גרמה לירידה משמעותית בצריכת תחליפי חלב צמחיים. לסויה יש תכולת חלבון גבוהה (עד 40 אחוז) לעומת קטניות אחרות 20) עד 30 אחוז) ודגנים 8) עד 15 אחוזים בלבד