הרוצח מקו-קלוקס-קלאן - לכלא
פרשת "מיסיסיפי בוערת": הפעיל שרצח 3 פעילי זכויות אדם ב-64', נידון היום ל-60 שנות מאסר
"אני צריך לגזור את דינו של אדם בן 80, אדם שעבר פציעה חמורה", אמר השופט מרקוס גורדון בהקראת גזר הדין, "יש מביניכם שיאמרו שגזר דין של עשר שנים הוא גזר דין מוות, ויש כאלה שיאמרו שאדגר קיי קילן צריך לשבת 60 שנה".
השופט הסביר כי החליט בסופו של דבר לדון את קילן ל-20 שנות מאסר עבור כל אחד מהקורבנות - ג'יימס ארל צ'ייני, אנדרו גודמן ומייקל שוורנר. "לחיי האדם יש ערך ויש להתייחס באופן שווה לחיי כל אחד מהקורבנות", הסביר.
לאחר הקראת גזר הדין, פרצה בטי ג'ו, אישתו של קילן, את חומת המאבטחים ונישקה את בעלה כמה פעמים לפני שנלקח מבית המשפט.
התובע הכללי של מדינת מיסיסיפי, עו"ד ג'ים הוד, אמר כי קילן יילקח לכלא המקומי, שם תיעשה לו בדיקה רפואית ובו הוא יוחזק בתנאי בידוד.
הוד ציין שקילן לא הביע חרטה על מעשיו. "אני יודע שבשלב מסוים יגיע להכרה", אמר, "אתה לא מגיע לגן עדן אם אתה לא מודה על מה שעשית ומבקש סליחה".
הסתובב חופשי במשך 4 עשורים
הפרשה החלה ב-1964: לעיירה פילדלפיה שבמיסיסיפי הגיעו שלושה פעילי זכויות אדם - שני לבנים מניו-יורק ושחור ממיסיסיפי - כדי לסייע לשחורים להירשם לבחירות ולבדוק את הנסיבות שהובילו להצתת כנסייה של שחורים. חברי הארגון הגזעני קו-קלוקס-קלאן ארבו לשלושה, היכו אותם והוציאו אותם להורג. האירוע היווה את ההשראה לסרט המצליח "מיסיסיפי בוערת".
קילן, שהיה המוח מאחורי הפעולה, הצליח לחמוק מעונש במשך יותר מארבעה עשורים. הוא הצליח להשאיר את עברו מאחור וכמטיף בפטיסטי בכנסייה המקומית היה מעורה בחייהם של 7,000 התושבים בקהילה הדרומית ואף ערך
את טקס הלוויה של אמו של השופט מרקוס גורדון לפני כמה שנים.
הממשל הפדרלי כבר האשים והרשיע בפרשה חלק מן המעורבים האחרים בעבירות מופחתות של הפרת זכויות אדם, וקבע להם עונשי מאסר של עד 6 שנים. קילן הוא הראשון במדינת מיסיסיפי שמורשע בתיק וזה שסופג את העונש הכבד ביותר.
קילן, קשיש חולה המרותק לכיסא גלגלים, הצליח לחמוק מהרשעה ברצח בשל הזמן הרב שחלף והעובדה שרבים מעדי התביעה כבר מתו. לפיכך הוא הורשע בהריגה בלבד, אך קיבל את העונש המרבי על עבירה זו. כך או כך, עבור קשיש במצבו, אין ספק שמשמעות העונש בפועל היא גזר דין מוות.
עדכון אחרון : 24/6/2005 1:21