קריאה אחרונה
חגי אפרתי משוכנע כי דבריו של הרב מרדכי אליהו כנגד סירוב פקודה נאמרו במטרה לשמר את השותפות הקדושה בין הציבור הדתי-לאומי למדינת ישראל
כדי להבין את המהומה שעוררו דבריו ואת המצוקה הקשה שגרמו לתומכי הסרבנות ולקיצונים שבמתנגדים להתנתקות, צריך לחזור אחורה אל ימי ראשית המדינה. מדינת ישראל הוקמה, כידוע, על-ידי אנשים שברובם המכריע לא היו שומרי תורה ומצוות. עבור רבנים ואנשי דת בכירים אחרים היווה הדבר בעיה אמונית חריפה ביותר. בשל-כך הם נדרשו לאפולוגטיקה ולהסברים מתוחכמים למדי. הרב קוק, שהיה בעל כשרון ספרותי רב, השתמש לשם כך במשלים המוכרים - חמורו של משיח ומשל השמרים. בשני המשלים, הציבור החילוני הוא הנשא או הזרז של הקמת המדינה ובכך הוא מסיים את ייעודו ונדחק לצד כדי לפנות דרך למהלך הגאולי-דתי כפי שדמיינו אותו הרב קוק ובני-דורו. מדובר ביחס אינסטרומנטלי למדינה שהיא אך בגדר שלב חולף בדרך להגשמת הייעוד.

עם הניצחון במלחמת ששת-הימים והאופוריה שבאה בעקבותיו, שוכלל השיח המשיחי והפך למפורש יותר. את המהלך הוביל בנו של הרב קוק דלעיל, הרב צבי-יהודה, באומרו כי מדינת ישראל היא קדושה ובשל-כך השירות בצבא והשותפות במוסדותיה הם פעולות דתיות בעליל. אלא שבמקביל ושלא במוצהר, המשיך הרב להחזיק בתפיסה אותה ביטא אביו, לפיה הכל מיועד לקדם את התהליך המשיחי. כך התאפשרה פעולת ההתנחלות בשטחי יש"ע. מצד אחד, שותפות מלאה במדינה מתוך חובה דתית ומצד שני, פעולות לא חוקיות בשם אותה חובה דתית. אותה פעילות אי-לגאלית התאפשרה בשל היחס האינסטרומנטלי למדינה.
במשך הזמן החלו לצוץ תופעות קיצוניות ביותר של הפרות חוק - מהמחתרת היהודית, דרך הרצח במערת המכפלה ועד רצח רבין, מהן עלה כי המתח בין שני הסעיפים - המדינה וחוקיה והמהלך המשיחי - עלול להביא לקרע בין הציבור הדתי-לאומי למדינת ישראל.
האיומים של מתנגדי ההתנתקות ופעולות המחאה השנויות במחלוקת הננקטות
חגי אפרתי הוא דוקטורנט לפרשנות באוניברסיטת בר-אילן וחבר תנועת ציונות-דתית ריאלית