ראשי > חדשות > גלית רפאל





התפריט השבועי - לסובלים מיתר לחץ דם
מדי שבוע מציגה הדיאטנית גלית רפאל תפריטי תזונה המותאמים לקבוצות אוכלוסיה שונות. הפעם - תפריט לסובלים מלחץ דם גבוה
5/9/2004
:עוד בכתבה
יום 1
יום 2
יום 3
יום 4
יום 5
יום 6
יום 7
תזכורת: התפריט המוגש מהווה בסיס למשתמשים. חשוב להתאימו למאפיינים הספציפיים של כל משתמש/ת - גובה, משקל, הרגלי אכילה ועוד, וכן לגוונו בייעוץ מקצועי עם דיאטנית להתאמה אישית. התפריט הינו בגדר המלצה בסיסית בלבד לאנשים הסובלים מיתר לחץ דם, ונתון לשינויים, בהתאם לפרמטרים כמו גיל, מצב בריאותי, גובה ומשקל.
 
מספר הערות חשובות:
א) אצל הסובלים מיתר לחץ דם מוזרם הדם בעורקים בלחץ הגדול מהתקין, ולכן נוצרת זרימה מוגברת באיברים וברקמות, המכבידה על תפקוד הגוף. האיברים העיקריים הנפגעים במצב של יתר לחץ הדם הינם הלב וכלי הדם, העיניים, הכליות, המוח ואיברים פנימיים נוספים. פגיעה זו עשויה להתבטא במחלות ובליקויים הקשורים באיברים אלו, כגון אירועים מוחיים, מחלת העורקים הכלליים, ירידה בתפקוד הכליות ועוד.
 
ב) את תופעת יתר לחץ הדם נהוג לחלק לשני סוגים עיקריים: יתר לחץ דם ראשוני ויתר לחץ דם משני. ליתר לחץ דם ראשוני גורמים אפשריים רבים, ביניהם גיל, השמנה, תורשה, חוסר פעילות גופנית, לחץ נפשי, הרגלי תזונה ועוד. אך במקרים רבים, לא ניתן לאבחן את הסיבה לתופעה. יתר לחץ דם משני נובע ממחלות מסוימות, ולכן נוטה להתאזן עם ריפוי המחלה.
 
ג) יתר לחץ דם הינו תופעה מסוכנת, ויש להיזהר מהשפעותיה. לכן חובה להקפיד על מעקב רפואי רציף. במקרים מסוימים ימליץ הרופא המטפל על טיפול תרופתי או אחר, לפי הצורך.
 
ד) מומלץ לשמור על מספר כללים בתזונה ובאורח החיים בקרב הסובלים מיתר לחץ דם:
1. הורדת משקל עודף, ושמירה על משקל תקין.

2. הפחתה בצריכת קפאין, המצוי במשקאות, כגון קפה, תה, קוקה-קולה, שוקו וכד'.

3. הפחתה בצריכת אלכוהול.

4. הפחתה באכילת שומנים רוויים והגברת אכילת שומנים בלתי רוויים, כגון אומגה 3, המצוי בדגים, בזרעי פשתן ועוד.

5. מומלץ להקפיד על פעילות גופנית סדירה, אשר במקרים רבים גורמת להפחתת מתח, ובעקבות כך יכולה לסייע בהורדת לחץ דם. הפעילות הגופנית צריכה להתבצע באופן הדרגתי, מבוקר ומלווה בפיקוח מקצועי ובהתאמה למצב הגופני ולצרכים האינדיבידואלים של האדם.
 
6. חלק מהתרופות הניתנות לסובלים מיתר לחץ דם, גורמות לאיבוד רב של מינרלים בשתן. במקרים אלו יש לצרוך כמות מספקת של המינרלים סידן, אשלגן ומגנזיום. צריכת רמה גבוהה של אשלגן מנטרלת, כנראה, את ההשפעה השלילית של צריכה מרובה של נתרן, המצוי במלח הבישול.

מקורות עתירים באשלגן הם בננה, פרות הדר, מלון, תפוח-אדמה, אבוקדו, דגים, שזיפים, תמרים, תאנים, קטניות ועוד;
מקורות עתירים במגנזיום הם שקדים, אגוזים, מוצרי חיטה מלאה, אורז מלא, בורגול מלא, בוטנים, שומשום מלא, תאנים, פולי סויה ועוד; מקורות עתירים בסידן: חלב ומוצריו, סרדינים כולל העצמות, שקדים, אגוזים, ברוקולי, כרוב ועוד.

7. הגבלה בצריכת מלח: מומלץ להפחית בכמויות מלח הבישול בתיבול המזון, ולהשתמש במלח המכיל אשלגן ולא נתרן; מומלץ להימנע מאכילת מזונות כבושים או משומרים במלח, כמו שימורי ירקות, נקניקים, בשרים, זיתים, גבינות מלוחות, וכן מאכילת חטיפים מלוחים ומזונות אינסטנט, כמו אבקות מרק, אבקות להכנת רטבים, מנות חמות ומרקים מוכנים; מומלץ להרבות באכילת מזונות טריים שמכינים בבית. כך ניתן לפקח על סוג המלח וכמויות השימוש בו.
יום 1
ארוחת בוקר
לחם מחיטה מלאה או שיפון מלא או שבעה דגנים
גבינה לבנה או טחינה גולמית או אבוקדו
ירקות
 
ארוחת ביניים
פירות
ארוחת צהריים
בורגול מבושל
תבשיל קישואים ואפונה
סלט ירקות + שומשום מלא או שמן זית
 
ארוחת ביניים
פירות יבשים
 
ארוחת ערב
סלט ירוק + שומשום מלא או שמן זית
תפוחי אדמה אפויים
יום 2
ארוחת בוקר
יוגורט ביו  + שיבולת שועל + זרעי פשתן טחון
או
מעדן סויה + שיבולת שועל
 
ארוחת ביניים
שקדים ותמרים
 
ארוחת צהריים
עוף או דג אפוי/מבושל + ירקות מבושלים
סלט ירקות + שומשום מלא או שמן זית
 
ארוחת ביניים
פירות + ירקות
 
ארוחת ערב
סלט ירקות + שומשום מלא או שמן זית
גבינה לבנה או קוטג'
ביצה
יום 3
ארוחת בוקר
לחם  מחיטה מלאה או שיפון מלא או שבעה דגנים
סרדינים כולל העצמות, מסוננים משמן
ירקות
 
ארוחת ביניים
פירות + ירקות
 
ארוחת צהריים
קציצות דג או קציצות עוף עם ירקות מבושלים
או
תבשיל קינואה + תירס + אפונה
סלט ירקות + שמן זית או טחינה גולמית
 
ארוחת ביניים
חטיף בריאות או מעדן סויה או גלידת סורבה
 
ארוחת ערב
בטטה ודלורית אפויים או להכין כפשטידה
סלט ירקות + אגוזים חתוכים
יום 4
ארוחת בוקר
לחם מחיטה מלאה או שיפון מלא או שבעה דגנים
עם גבינה או דבש או ריבה
או
יוגורט ביו + שיבולת שועל + זרעי פשתן
 
ארוחת ביניים
פירות וירקות
 
ארוחת צהריים
אורז מלא מבושל עם עדשים
ירקות מוקפצים – ניתן להוסיף רצועות טופו
סלט ירקות + שומשום מלא או שמן זית
 
ארוחת ביניים
פירות יבשים או מעדן סויה או יוגורט ביו
 
ארוחת ערב
רצועות תפוחי אדמה ובטטות אפויות
סלט ירקות + שומשום מלא או שמן זית + גבינה לבנה או קוטג'
יום 5
ארוחת בוקר
דייסת שיבולת שועל עם מים או חלב בתוספת דבש וקינמון
או
לחם מחיטה מלאה או שיפון מלא או שבעה דגנים
ביצה + סלט ירקות + זרעי פשתן טחון או אגוזים טחונים
 
ארוחת ביניים
פירות וירקות
 
ארוחת צהריים
עוף או דג אפוי/מבושל
תבשיל קישואים ואפונה
סלט ירקות + שומשום מלא או שמן זית
 
ארוחת ביניים
חטיף בר גרנולה או עוגיות מקמח מלא - לא מלוחות
 
ארוחת ערב
פשטידת ירקות, הכוללת ברוקולי, כרוב וכד'
סלט ירקות עם עלים ירוקים + שמן זית או שומשום מלא עם גבינה
יום 6
ארוחת בוקר
דגני בוקר + בתוספת יוגורט ביו או חלב בקר או חלב סויה
 
ארוחת ביניים
פירות וירקות
 
ארוחת צהריים
קציצות דגים או קציצות עוף
ירקות מבושלים
סלט ירקות + שומשום מלא או שמן זית
 
ארוחת ביניים
פירות יבשים או מעדן סויה או יוגורט ביו או גלידת סורבה
 
ארוחת ערב
מרק עדשים או מרק אפונה יבשה
לחם  מחיטה מלאה או שיפון מלא או שבעה דגנים
יום 7
ארוחת בוקר
טוסט מחיטה מלאה או שיפון מלא או שבעה דגנים עם גבינת טופו
או
צנימים מחיטה מלאה או שיפון מלא או שבעה דגנים עם גבינה לבנה
ירקות + טחינה גולמית
 
ארוחת ביניים
פירות וירקות
 
ארוחת צהריים
תרד מבושל או סלט תרד
תבשיל קינואה + תירס + אפונה
סלט ירקות עם עלים ירוקים + שומשום מלא או שמן זית בתוספת אגוזים
 
ארוחת ביניים
חטיף בר גרנולה או עוגיות מקמח מלא - לא מלוחות
 
ארוחת ערב
שעועית צהובה או ירוקה מוקפצת עם רצועות חזה עוף או רצועות טופו + אגוזים
שמור במזוודהשלח לחברהדפסה
הוסף תגובה  עבור לפורוםכתוב לעורך


דיאטנית, ראש המחלקה לחיטוב, הרזיה ואורח חיים בריא ומנהלת סניף חיפה של בית רונית רפאל
  
  
  
שמור במזוודהשלח לחברהדפסה
הוסף תגובה עבור לפורוםכתוב לעורך
מומלץ להקפיד על פעילות גופנית סדירה, אשר במקרים רבים גורמת להפחתת מתח, ובעקבות כך יכולה לסייע בהורדת לחץ דם. הפעילות הגופנית צריכה להתבצע באופן הדרגתי, מבוקר ומלווה בפיקוח מקצועי ובהתאמה למצב הגופני ולצרכים האינדיבידואלים של האדם