ראשי > חדשות > פוליטי מדיני > כתבה
בארכיון האתר
"מערכת החינוך פוגעת במוטיבציה"
מחקר מסווג שערך צה"ל ב-10 השנים האחרונות: משרד החינוך ומנהלי בתי הספר אחראים לירידה במוטיבציה להתגייס לשירות קרבי. משרד החינוך דוחה הנתונים: אנו מכשירים את התלמידים
לכתבה הקודמת דפדף בחדשות לכתבה הבאה
אמיר בוחבוט
24/8/2004 16:58
משרד החינוך ומנהלי בתי-הספר אחראים לירידה המשמעותית במוטיבציה לגיוס לצה"ל - כך מאשים קצין בכיר באגף כוח-אדם בצה"ל (אכ"א) בעקבות מחקר מסווג ומקיף שנחשף לראשונה ב
-
NRG מעריב.
 
המחקר בחן לאורך עשור את רמת המוטיבציה לגיוס לצה"ל בכלל התיכונים בישראל. מתוצאותיו מצטיירת תמונה מדאיגה, שלפיה חלה ירידה משמעותית במוטיבציה לשירות, בקרב תלמידים בתיכונים שנחשבו בעבר ל"ספקי לוחמים" למערך הקרבי בצה"ל. ממצאי המחקר, שהוגדרו כמסווגים, הוגשו לאחרונה לרמטכ"ל, רב-אלוף משה (בוגי) יעלון ולראש אכ"א, האלוף אלעזר שטרן.
 
קצין בכיר באכ"א אמר כי לסגל בתי הספר ולמשרד החינוך יש חלק מכריע בירידה במוטיביציה. "לא יכול להיות שבתי ספר שנמצאים במרחק של ארבעה רחובות האחד מהשני, שקיימים בהם מאפיינים סוציו-אקונומים כמעט זהים, מייצרים נתונים שונים כל-כך בהיקף הגיוס ליחידות הלוחמות, ובהיקף המתגייסים שמסיימים שירות צבאי מלא".

לדבריו, הסקר הראה שלחילופים בסגל ההנהלה בבתי-הספר נודעה השפעה רבה על הנושאים הערכיים. "למנהלים יש השפעה על התשתית הערכית, והמוטיבציה לשירות שהם מקנים לתלמידים. אני מדבר על בחינת הערכים שהם מקנים לתלמידים". 
 
בנוסף, תוקף הקצין את מערכת החינוך, על כך שהפסיקה להכשיר תלמידים לשירות במערך הטכני של צה"ל. "המערך סובל ממצוקת כוח אדם. מגמות מקצועיות כמו רתכות ומסגרות הצטמצמו, וכמעט שאינן קיימות. למרות כל המאמצים שלנו לעניין את משרד החינוך, הם לא מעניקים לנו 50% ממה שאנו צריכים. הם פשוט הפכו למפעל לייצור תעודות בגרות".
 
חיילים בבקו"ם. צילום: רובי קסטרו
השלכות חמורות
את המחקר יזם אגף כוח אדם של צה"ל על מנת למצות את הפוטנציאל של המועמדים לגיוס. הוא נערך בקרב כלל התיכונים בישראל ובדק נושאים מגוונים ביניהם: המוטיבציה לשירות בצה"ל, אחוז המתגייסים המסיימים שירות צבאי מלא, ואחוז הניגשים לקורסי פיקוד וקצונה בצה"ל.

גורם צבאי המעורב במחקר הדגיש שמדובר במחקר יסודי, ומכיוון שלתוצאותיו יכולות להיות השלכות חמורות בקטלוג אזורים נכשלים ומתקדמים כאחד, הוא הוגדר מסווג. "תוצאות המחקר עלולות להטיל סטיגמה על אזורים מסוימים, ולעורר מחאות של ארגונים חברתיים. לכן, הוחלט לסווג אותו ולתמצת אותו למסקנות עיקריות. רק אז הוא יופץ לגורמים הרלוונטיים".
 
באכ"א טוענים שניסו לעדכן את מנכ"לית משרד החינוך, רונית תירוש, בתוצאות המחקר אך לא זכו להתעניינות מצידה.
"דגש על פיתוח כושר הגופני"
במשרד החינוך דחו את הטענות ואמרו שהמשרד מפעיל תוכניות רבות להכשרת התלמידים לשירות הצבאי. במשרד מדגישים שבמהלך השנים האחרונות פותחו יחד עם צה"ל תוכניות לימוד שונות, המכשירות את הבוגרים לשירות במערך הטכנולוגי מקצועי.
 
במשרד מציינים שהם פועלים תוך שיתוף פעולה מלא עם חיל חינוך והנוער, ומפעילים תוכניות ייחודיות, ביניהן: "השירות בצה"ל כביטוי לחובה אזרחית", "חשיבותו של צה"ל", "הקוד האתי", "נכונות לשירות ומוכנות לשירות" ותוכניות נוספות. בנוסף, טוענים במשרד החינוך, מתקיימים בכיתות הלימוד דיונים שנועדו להקל על המעבר מבתי הספר לשירות הצבאי, ומושם דגש על פיתוח כושר הגופני, לקראת השירות הצבאי.

 


גלעד חוזר הביתה
חוזרים לליל הרצח
טוקבק של סליחה
נבחרת העשור
אסף רמון
מותו של טופז
עד כאן!
חברה
בעולם
פוליטיקאים
בחירות 2009
תמונות
פוליטי מדיני
חדשות בארץ
  מדד הגולשים
נעצר חשוד בפרשת...
                  18.84%
היעלים הבורחים...
                  11.58%
רצח מרגריטה...
                  8.28%
עוד...

ועדת החינוך החליטה: עוברים לשבוע לימודים של חמישה ימים

חדש בתיכוני תל-אביב: סדנאות לשירות במחסומי השטחים


פוליטי מדיני
שטרית: השבוע נצביע על המאגר הביומטרי  
שטרסברג-כהן בוועדה לבחירת יועמ"ש לכנסת  
ברק ומיטשל דנים בהקפאת ההתנחלויות  
עוד...