 |  | |  | התפריט השבועי - לנשים בהריון |  |
| |  | מדי שבוע תציג הדיאטנית גלית רפאל תפריטי תזונה המותאמים לקבוצות אוכלוסיה שונות. הפעם - איך לאכול נכון בזמן ההריון 1/8/2004 |  |
| |  | | |  |  | התפריט הנתון מהווה בסיס למשתמשת. חשוב להתאימו למאפיינים הספציפיים של כל אשה - גובה, משקל, הרגלי אכילה ועוד, וכן לגוונו בייעוץ מקצועי עם דיאטנית להתאמה אישית. התפריט הוא בגדר המלצה בסיסית בלבד לאשה ההרה.
מספר הערות חשובות:
בתקופת ההריון מתחוללים בגוף האשה שינויים פיזיולוגיים קיצוניים ומהירים, המצריכים התייחסות מיוחדת לתזונה: א. על האשה לספק לגופה את כל החומרים הנדרשים להתפתחותו התקינה של העובר, וכן לדאוג שתקבל את כל הנחוץ לבריאותה האופטימלית ולהכנת הגוף לקראת הלידה וההנקה. לכן, על האשה ההרה להקפיד על תפריט מאוזן ובריא, המועשר באנרגיה וברכיבי תזונה מסויימים, כגון חלבונים, סידן, ברזל וחומצה פולית, למניעת חסרים עתידיים ולתפקוד תקין.
סידן ניתן למצוא במקורות, כמו אצות, ירקות, עלים ירוקים, שקדים, שומשום וזרעים נוספים (לא קלויים), מוצרי חלב, חרובים ועוד. חומצה פולית ניתן למצוא בכבד, בשר ועוף (מן החי), ובעלים ירוקים, ברוקולי, תפוזים, אורז מלא ועוד (מן הצומח). ברזל ניתן למצוא במקורות, כמו בשר, חלמון ביצה, מולסה, אצות, קטניות, אגוזי מקדמיה, אגוזי מלך, גרעיני חמניות וזרעים נוספים (לא קלויים), עלים ירוקים, דגנים מלאים ועוד.
ב. על האשה ההרה להיות במעקב רפואי משך כל תקופת ההריון. במקרים מסויימים, יש צורך בתוספי מזון הניתנים לכל אשה לפי הצורך מעבר לתפריט עצמו, וישנן נשים הנזקקות למעקב תזונתי קבוע משך ההריון, כדי להבטיח שלא ייווצר בגופן חוסר ברכיבי תזונה כלשהם. לקבוצה זו משתייכות נערות מתחת לגיל 16, נשים עם נטייה לתת תזונה או לעודף משקל חריג לפני תקופת ההיריון, נשים מעשנות, נשים שצורכות אלכוהול ברמות גבוהות, נשים עם נטייה לאנמיה לפני תקופת ההריון, נשים הצורכות תפריט דל במרכיבים מסוימים, (טבעוניות או בעלות רגישות ללקטוז, לדוגמה), הצורכות מעט מוצרי חלב, ונשים החולות במחלות כרוניות, כמו סוכרת ויתר לחץ דם.
ג. לגבי בעיות אפשריות בהריון, כמו עצירות, אנמיה, סוכרת הריון, נדודי שינה ועוד – יש לטפל לגופו של עניין, באמצעות תפריט תזונתי המותאם לצרכים השונים, ובמעקב רופא.
|  |  |  |  |
|  |  |  |  | יום 1
|  |  |  |  | ארוחת בוקר 1-2 פרוסות לחם מחיטה מלאה + סרדינים (כולל העצמות) או טונה או גבינה 5% + ירקות או טוסט מחיטה מלאה או שיפון או לחם שבעה דגנים + גבינת טופו או גבינה צהובה + ירקות ארוחת ביניים פירות יבשים: תאנים או תמרים או משמש, 8-10 שקדים או 2-3 אגוזי מקדמיה לא קלויים ארוחת צהריים אורז מלא מבושל דג סלמון או דג מקרל + ירקות מבושלים ארוחת ביניים יוגורט ביו או יוגורט עיזים + 1-2 כפיות שומשום מלא או זרעי פשתן טחון (ניתן לרכוש בבתי טבע)
ארוחת ערב סלט ירקות + כף טחינה גולמית גבינה צפתית + פרוסת לחם מחיטה מלאה או שיפון או לחם שבעה דגנים
|  |  |  |  |
|  |  |  |  | יום 4
|  |  |  |  | ארוחת בוקר 1-2 פרוסות לחם מחיטה מלאה או שיפון או לחם שבעה דגנים גבינה צפתית או קוטג' ביו 5% + ירקות ארוחת ביניים פרי + 6-7 שקדים או 2 אגוזי פקאן ארוחת צהריים פשטידת ירקות בשילוב ברוקולי, בצל, תפוחי אדמה וגבינה מלוחה + סלט ירקות + כף שמן זית או קציצות עוף + תבשיל אפונה ירוקה + ירקות מבושלים ארוחת ביניים 1 מעדן סויה או יוגורט מחלב בקר או קרטיב ארוחת ערב סלט ירקות + טונה או סרדינים (כולל עצמות) 1 פרוסת לחם מחיטה מלאה או שיפון או לחם שבעה דגנים
|  |  |  |  |
|  |  |  |  | יום 5
|  |  |  |  | ארוחת בוקר כוס חלב סויה או חלב רגיל דגנים מלאים (קורנפלקס מחיטה מלאה או גרנולה) ארוחת ביניים פרי + ירקות 6 שקדים לא קלויים או 2 אגוזי פקאן ארוחת צהריים קוסקוס מלא + מרק ירקות עשיר, בשילוב: ברוקולי, דלורית, דלעת, בצל ועוד + חומוס יבש מבושל ארוחת ביניים פרוסת לחם מחיטה מלאה או שיפון או לחם שבעה דגנים + 1-2 כפיות ריבה או דבש או 2-3 קרקרים + 1-2 כפיות ריבה או דבש ארוחת ערב סלט ירקות בשילוב עלים ירוקים + כפית שומשום מלא + כפית שמן זית גבינה בולגרית או צפתית או לבנה 5% ביצה
|  |  |  |  |
|  |  |  |  | יום 6
|  |  |  |  | ארוחת בוקר 1-2 פרוסות לחם מחיטה מלאה או שיפון או לחם שבעה דגנים + טחינה גולמית + ירקות ארוחת ביניים פרי + ירקות
ארוחת צהריים אורז מלא מבושל + עדשים (מג'דרה) + סלט ירקות עם כף שמן זית ארוחת ביניים יוגורט סויה או יוגורט ביו או מעדן או גלידת סורבה ארוחת ערב 1 פרוסת לחם מחיטה מלאה או שיפון או לחם שבעה דגנים + גבינה מלוחה או קוטג' 5% סלט ירקות + גרעיני חמניות לא קלויים + כף שמן זית
|  |  |  |  |
|  |  |  |  | יום 7
|  |  |  |  | ארוחת בוקר טוסט מחיטה מלאה או שיפון או לחם שבעה דגנים + גבינת טופו או גבינה צהובה + ירקות ארוחת ביניים תה צמחים + 1-2 עוגיות מקמח מלא ארוחת צהריים ירקות מבושלים, כמו: ברוקולי, כרוב וכרובית מנת דג סלמון או מקרל או דניס ארוחת ביניים 1 תאנה או משמש מיובש + 6-7 שקדים לא קלויים ארוחת ערב סלט מוקפץ: שעועית ירוקה, שעועית צהובה, קישואים, פלפל אדום, בצל, גזר עם רוטב סויה, בתוספת קוביות טופו או רצועות חזה עוף
|  |  |  |  |
|
|  |  |  | |  |
 |
| 
|  |  |  |  | דיאטנית, ראש המחלקה לחיטוב, הרזיה ואורח חיים בריא ומנהלת סניף חיפה של בית רונית רפאל |  |  |  |  |
|  | |  |  | |  |  | | |
 | |
|  |
|