ראשי > חדשות > פוליטי מדיני > כתבה





איך פותרים את בעיית רפיח?
הברחות תת-קרקעיות, יריות בלתי פוסקות וחשש מביקורת בינלאומית - אלה רק מקצת הקשיים עמם מתמודד צה"ל בפעילות ברפיח * הפתרונות שנבחנים: הריסת בתים בסמוך לציר פילדלפי, חפירת תעלה עמוקה ומניעת גישה לסביבות הציר
16/5/2004   12:10 עמיר רפפורט
"עכשיו אנחנו צריכים לגרד בראש, ולחשוב איך ממשיכים מכאן", כך אמר בסוף השבוע קצין בכיר ברצועת עזה. זו התחושה היום בקרב כוחות צה"ל ברצועה - אי אפשר להמשיך כפי שהיה עד עכשיו, זה ברור, אבל מה בדיוק אפשר לעשות, על זה מתקשים בינתיים בצה"ל לענות. "בכל מקרה אין לנו פטנט של'זבנג וגמרנו'", אמר הקצין. שר הביטחון שאול מופז, והרמטכ"ל רב-אלוף משה בוגי יעלון, ביקרו ביום שישי את הכוחות שפעלו בציר פילדלפי ליד רפיח. אחת ממטרותיו של הביקור היתה להבהיר למפקדי צה"ל שעליהם להיערך למבצע נרחב שישפר את השליטה על הציר, יקשה על חפירת מנהרות תתקרקעיות, וישפר את ההגנה על החיילים שנעים לאורכו. האירועים הקשים שהתרחשו בשבוע שעבר, מהווים עבור מערכת הביטחון את ההוכחה הנחוצה להם כדי להוציא לפועל תוכניות ישנות, שעולות באוויר הדיונים בצבא כבר יותר משלוש שנים. בראשן - להרחיב את הרצועה הסמוכה לציר שנשלטת על ידי צה"ל. אלא שעל פי הערכות, לחימה בתוך רפיח עלולה להביא עמה קרבות קשים בין צה"ל לחמושים פלשתיניים, והכוחות שנערכים לפעילות בעיר נמצאים בדריכות שיא.
מהו ציר פילדלפי?
במרכז תשומת הלב של צה"ל ושל הציבור בישראל בימים האחרונים, עומד הציר שמוכר בשם הקוד הצבאי "פילדלפי" (שם שנבחר באופן אקראי, כמקובל במפות הקוד הצה"ליות). זהו כביש שמתחיל בקצה המערבי של רצועת עזה בסמוך לחוף הים ברפיח, ונמשך דרומה לאורך מאות קילומטרים עד אילת. הקטע הבעייתי, שעלה לכותרות כמה פעמים בשנים האחרונות, הוא זה שעובר בין רצועת עזה למצרים, מחוף הים התיכון עד למחסום כרםשלום. בקטע זה, רצועה צרה שנמצאת בתווך שבין שטחי הרשות למצרים, שולט צה"ל ולא הרשות הפלשתינית. בהסכמי אוסלו נקבע כי רוחב הרצועה הישראלית בצדי ציר פילדלפי אמור להיות 70 מטרים, אך בשנים האחרונות נגסה ישראל בשטח הפלשתיני והרחיבה את השטח שבשליטתה, בעשרות מבצעים. מפקדי צה"ל בטוחים ש"זה עדיין לא מספיק".
 
בית הרוס ברפיח. צילום: אי.פי
להרחיב את האחיזה
בצה"ל מעוניינים להרחיב את הרצועה שצמודה לציר באופן משמעותי. בכך, מעריכים בצבא, יהיה אפשר לשפר את יעילות המאבק במנהרות התתקרקעיות שעוברות בין רפיח הפלשתינית והמצרית ומשמשות להברחת נשק לרצועת עזה, וגם כדי לשפר את ההגנה על החיילים שפועלים בו. המצב החמור ביותר מבחינת צה"ל הוא בקטע הציר שאורכו 2.5 קילומטר , שעובר ממש בלב העיר רפיח שחצויה בין מצרים ובין הרשות הפלשתינית. חיילי צה"ל שנמצאים במוצב טרמית בין שני חלקי העיר, נתונים להתקפות בלתי פוסקות מהבתים שבצד הפלשתיני, וגם קיר הפלדה שמכונה "קיר השיגומים", שגובהו 8 מטרים מעל פני הקרקע, אינו מספק להם הגנה מושלמת. הדרך היעילה ביותר לשפר את האחיזה בציר פילדלפי היא להרחיבו עד כדי טווח של מאות מטרים ואולי אפילו קילומטר, כדי להרחיק את האש הפלשתינית. אולם הדבר יחייב להרוס עשרות שורות של בתים מהעיר, ויותיר מאות משפחות ללא בית. בצה"ל חששו כל השנים כי פעולה כזו תעורר ביקורת בינלאומית חריפה, ונמנעו ממנה, וגם הדרג המדיני לא אישר מבצע בהיקף כזה למרות תוכניות מבצעיות שהיו כבר מוכנות. יש לציין כי בפעולות קודמות לגילוי מנהרות נהרסו בתים רבים ברפיח, וצה"ל זכה לביקורת בינלאומית קשה.
למרות החשש מתגובות העולם, הגיעו בסוף השבוע האחרון למסקנה במערכת הביטחון, כי על רקע פיצוצי הנגמ"שים, העולם יקבל בהבנה יחסית תמונות קשות שיגיעו מרפיח. מבצע הרחבת הציר אושר עקרונית בסוף השבוע האחרון על ידי שר הביטחון, והמתין רק להנחיות היועץ המשפטי לממשלה. צה"ל, שדוחף להרחיב את הציר, העלה שלוש חלופות עיקריות לשינוי המצב. בין היתר נשקלה אפילו האפשרות לא רק להרחיב את הציר, אלא גם לכרות תעלה שתפריד בין בתי העיר רפיח ובין הכביש שבשליטת ישראל. לחליפין, שקלו במערכת הביטחון למתוח גדר רחוקה ככל האפשר מן הציר שלא תאפשר לאיש להתקרב אליו. אפשרות נוספת, שכעת נראית כמסתברת, היא עריכת מבצע גדול ברפיח, אבל מוגבל בהיקפו ושלא יהיה כרוך בהריסת מאות בתים.
בג"ץ מתערב
בשלב זה, נראה כי מי שישפיעו יותר מכל על אופי הפעילות של צה"ל, הם שופטי בג"ץ שידונו בשורת עתירות שהוגשו בסוף השבוע שעבר. כבר ביום ו' הוציא השופט אליהו מצא, צו ביניים שאוסר על צה"ל להרוס בתים ברפיח, "שלא במסגרת פעילות מלחמתית". והיום ידון בג"ץ בעתירות באופן מלא. העתירות הוגשו בעקבות פעולות צה"ל שכבר נעשו, שבמהלכן הרס צה"ל מאז יום חמישי קרוב ל-40 בתים של פלשתינים. עם תחילת פעילות צה"ל ברפיח, במקביל לחיפושים אחרי גופות ההרוגים בציר פילדלפי, עזבו תושבים פלשתינים רבים את בתיהם ואת מקומם תפסו חוליות מחבלים. לדברי מפקד אוגדת עזה תת-אלוף שמואל זכאי, נהרסו רק בתים מהם נורתה אש לעבר חיילים. אולם בעקבות העתירות והחלטות בג"ץ, נדחתה תוכנית צה"ל האתגר הצבאי להרחבת ברצועה בסמוך לציר פילדלפי. "אינני מתכוון להתחכם עם הוראות בג"ץ. כל הבתים שהרסנו עד כה בוצעה מהם לחימה, ולכן אפשר היה להרוס אותם", אמר קצין בכיר ברצועה. גורמים בכירים בצה"ל אמרו אמש על רקע זה, כי אכן תיתכן פעולה גדולה בהיקפה ברצועת עזה ואולם לדבריהם "אין שום תוכנית להרחיב את ציר פילדלפי". גורם ביטחוני בכיר ביותר הבהיר אמש: "אנחנו נפעל רק באופן חוקי".בצה "ל מעריכים שבכל פעולה שתצא, אפילו מוגבלת בהיקפה, יאבדו רבים מתושבי רפיח את בתיהם. לצורך התמודדות עם ביקורת נוקבת שתושמע בעקבות כך נגד ישראל, נערכים גורמים שונים בישראל לאפשרות של סיבוב נוסף בקרבות ההסברה.אגב, מדיווחים שהגיעו בסוף השבוע מרפיח עצמה עולה כי חלק מהתושבים שמתגוררים באזורים הסמוכים לציר פילדלפי לא מחכים למבצע של צה"ל. חלקם כבר התחילו לפנות ציוד מבתיהם, מתוך הנחה שהם ייהרסו.השתתפו בהכנת הידיעה: אלי בוהדנהושמואל מיטלמן
שמור במזוודהשלח לחברהדפסה
הוסף תגובה  עבור לפורוםכתוב לעורך


חדשות בעולםחדשות בארץ
פוליטי מדינימבזקים
  
  
  
שמור במזוודהשלח לחברהדפסה
הוסף תגובה עבור לפורוםכתוב לעורך
זו התחושה היום בקרב כוחות צה"ל ברצועה - אי אפשר להמשיך כפי שהיה עד עכשיו, זה ברור, אבל מה בדיוק אפשר לעשות, על זה מתקשים בינתיים בצה"ל לענות. "בכל מקרה אין לנו פטנט של'זבנג וגמרנו'", אמר הקצין.
  פירסום ב - nrg מעריב  אתרי מעריב  דרושים ל - nrg תנאי שימוש  עזרה  כתבו לנו  מי אנחנו